Prisiljeni ste raditi od kuće? Pomozite si ovim provjerenim alatima i savjetima

U vrijeme kada broj oboljelih od koronavirusa iz dana u dan raste i ne možemo predvidjeti koje će posljedice ostaviti na gospodarstvo, ali i društvo općenito, jedno je sigurno – valja biti oprezan. Mi također, prema savjetima nadležnih institucija, od početka tjedna radimo kod kuće, kako bismo zaštitili starije osobe i kronične bolesnike, koji spadaju u najranjiviju skupinu, ali i svoje zdravlje.

Doduše, nama rad od kuće nije nepoznanica jer dolazimo iz branše u kojoj je moguće raditi na taj način i ovih se dana zapravo osjećamo privilegirano što je naša tranzicija ured-kuća bila bezbolna.

No mnogi od vas pronašli su se u ovoj situaciji prvi put i to vam izaziva glavobolje. Zato smo sastavili naših 10 savjeta, koji bi vam trebali olakšati ovo prisilno digitalno poslovanje.

10 savjeta za rad od kuće

Sve važne dokumente za svoje poslovanje stavite na cloud

U slučaju da ne znate o čemu pričamo, to je virtualno mjesto na kojem se svi vaši podaci čuvaju sigurno. Mi koristimo Dropbox za te svrhe i jako smo zadovoljni. Ako vam nisu potrebne velike količine prostora, Google Docsi su također solidna opcija.

No mi smo odabrali Dropbox jer taj cloud ima mogućnost bekapiranja svih podataka unazad dva mjeseca pa čak i ako slučajno obrišemo neki folder, možemo doći do njega. Također, Dropbox koristimo i za kartice kupaca, što nam se pokazalo izuzetno korisno.

Za dnevne zadatke tu je Todoist

Ako je vaš posao takav da svojim zaposlenicima dajete dnevne zadatke, onda će vam Todoist biti kao zlatna koka. Rukovanje Todoistom je izuzetno jednostavno, o čemu smo već pisali.

Slack za komunikaciju sa zaposlenicima

Kako ne bismo stalno „visjeli“ na mobitelu, za internu komunikaciju tima koristimo Slack. Jednostavan je također za upotrebu, a moguće ga je baš kao i Dropbox i Todoist instalirati i kao mobilnu aplikaciju. Čak kada smo u pokretu, odmah ćemo uočiti notifikaciju i našim zaposlenicima moći brzo dati povratnu informaciju.

Vrijeme mjerimo kroz Toggl

Da bismo znali koliko vremena nam treba za pojedini radni zadatak, mi koristimo Toggl. Testirali smo ga nekoliko mjeseci i zaista možemo reći da smo jako zadovoljni. Škicnite svakako, isplati se.

Tjedni sastanci putem video poziva

Nema veze koristite li Skype, Messenger, Viber ili WhatsApp… Važno je da se barem jednom tjedno ipak čujete sa svojim zaposlenicima i/ili klijentima i putem video poziva. Ipak je komunikacija jasnija kada možete vidjeti „govor tijela“. Ipak, imajte u vidu da takvi sastanci traju zaista onoliko koliko je potrebno, recimo 15 do 30 minuta.

Snimajte podcast ili video lekcije

Uvijek je pravo vrijeme za snimanje videa, ali SADA je snimanje videa postalo obavezno. Imajte u vidu da smo sada svi u jednakoj kaši – nekom vidu prisilne izolacije – tako da sada imamo vremena za gledanje videa i čitanje članaka. Iskoristite to i plasirajte online sadržaj s kojim ćete povećati svoju vidljivost.

kucni-ured
Iskoristite slobodno vrijeme za učenje

Da, dobro ste pročitali. I da, ne mislimo da HRT3 program koji sada emitira gradivo od 1. do 8. razreda, već mislimo da je sada prilika da odslušate kakav koristan sadržaj (što dugo već odgađate) i položite kakav ispit te dobijete certifikat. Toplo vam preporučujemo da to učinite na nekoj od ovih platformi: Hubspot Academy, Udemy, Copyblogger, Digital Marketing Institut, Coursera, Conversion XL, Digitalna garaža… Ima ih još! J

Radite u vrijeme kada to vama najbolje odgovara

Kao zaposlenik ćete trebati odraditi određeni broj dnevnih zadataka jer posao neće nestati sam od sebe, već će se gomilati. No ako radite od kuće, možete biti fleksibilni po pitanju obavljanja zadataka. Možda je sada konačno došlo vrijeme da popodnevne sate provedete na suncu, a svoj posao ćete obaviti u jutarnjim satima kada ste svježe glave i u kasnijim večernjim satima.

Stavite sve karte na stol

Bez obzira na to jeste li u ulozi zaposlenika ili vlasnika poduzeća, sada je vrijeme da sve svoje karte stavite na stol. Upitajte se, koliko novaca imate na zalihi (ako imate), koji sve troškovi će vam doći u narednih mjesec dana, tri i šest mjeseci te koliko ćete uprihoditi u istom razdoblju. Raspitajte se što će biti s vašom radnom pozicijom, osobito ako radite u nekom od sektora koji su sada snažno pogođeni recesijom koja se već dugo najavljivala, a sada preko noći i dogodila zbog koronavirusa.

Nemojte paničariti

Svaka promjena je dobrodošla, ma koliko nam ona teška i stresna bila. Često, kada nam se zatvore jedna vrata, to nas potakne da otvorimo tri nova. Vrijeme recesije i neimaštine vrijeme je kada do izražaja dolazi naša kreativnost i kada se često rađaju nove, genijalne ideje. Poduzmite sve korake da se opustite što je više moguće i svoj fokus stavite na rješenje, ne na problem. Jer i ovo će stanje, kakvo god bilo, jednom proći.