Marijana Špionjak: MojimSestrama.com je platforma za iduću generaciju uspješnih poduzetnica

mojim-sestrama

Marijana Špionjak: MojimSestrama.com je platforma za iduću generaciju uspješnih poduzetnica

Marijana Špionjak: MojimSestrama.com je platforma za iduću generaciju uspješnih poduzetnica 1200 650 Pisalica

Ono što je započelo kao niz pitanja sestri poduzetnici o vođenju tvrtke, pretvorilo se u platformu MojimSestrama.com – mjesto na kojem se poduzetnice s područja Balkana mogu inspirirati, informirati, educirati te pronaći kontakte za uspješno poslovanje. S različitim životnim putevima i mjestima prebivališta, sestre Špionjak na ovaj su se način udružile na jednom mjestu te stvarnim pričama balkanskih „žena zmajeva“ nadahnule novu generaciju poduzetnica znajući da je sve lakše kad znaš da postoji netko s istim pitanjima, problemima i borbama.

S kojim se problemima susreću balkanske poduzetnice, koje sve savjete i alate možete pronaći na platformi te što nam još sve spremaju, ispričat će nam Marijana Špionjak, glavna urednica portala, voditeljica podcasta i najmlađa od sestara koja trenutno živi na relaciji Hrvatska-Kanada.

Pisalica: Tko su tri uspješne sestre poduzetnice koje su pokrenule platformu?

Marijana: Mi smo sestre Špionjak, po starini Kristina, Katarina i ja sam Marijana. Trenutno je samo Kristina poduzetnica u tradicionalnom smislu, dok Katarina i ja radimo na tome da joj se uskoro pridružimo.

Pisalica: Što je platforma MojimSestrama.com?

Marijana: MojimSestrama.com je platforma i podcast za iduću generaciju poduzetnica. Cilj platforme je inspirirati i pokazati ženama s Balkana što je sve moguće ostvariti bez obzira na to odakle su, koliko imaju godina i tko su im roditelji.

Pisalica: Kako ste došle na ideju da pokrenete blog i podcast i što kroz te kanale želite poručiti čitateljicama/slušateljicama?

Marijana: Katarina i ja uvijek smo imale hrpu pitanja za Kristinu o pokretanju posla, marketingu, pronalaženju klijenata, kreiranju brendova. Kada joj je dosadilo odgovarati na ista pitanja dva puta, odlučila je sve staviti na jednu platformu kako bi iskustva, savjeti i alati postali dostupni ne samo nama dvjema, nego i drugim ženama na Balkanu.

Iako ona to neće priznati, nas dvije znamo da je ovo njezin način da nas uključi u poduzetničke vode kroz učenje, igru i komunikaciju sa drugim poduzetnicama. Puno je lakše probati nešto novo i usuditi se kada imate primjere osoba koje su slične vama, koje su prošle kroz slična iskustva, osobito koje su tu u blizini, pričaju istim jezikom i imaju istu kulturu.

Kroz platformu želimo pokazati primjere balkanskih žena zmajeva koje su dokazale što je sve moguće ostvariti.

Pisalica: Kakvo je vaše mišljenje o ženama u poduzetništvu, zaostajemo li mi žene na Balkanu za našim muškim kolegama?

Marijana: Poduzetnice se manje promoviraju i to može stvoriti dojam da nas nema toliko, ali zapravo uopće ne zaostajemo za muškim kolegama. Među najbogatijim ljudima na Balkanu su zapravo žene poduzetnice. Možemo imati drugačiji stil vođenja, drugačije prioritete od muških kolega, ali ne zaostajemo. Kada pogledate, balkanske žene su rodile i odgojile muške poduzetnike, uspjeh uvijek polazi od nas.

Pisalica: Kada biste usporedili stanje žena poduzetnica na Balkanu i u Kanadi (budući da živite na relaciji Hrvatska-Kanada), je li ženama koje se bave poduzetništvom tamo lakše ili se bore s jednakim izazovima?

Marijana: U ovom odgovoru generaliziram, no kanadske poduzetnice imaju potpuno drugačiju bitku i previše su woke i politički korektne. Dosta ih zbog političkih korektnosti, indirektnosti i I’m sorry kulture gubi fokus. S pozitivne strane imaju ogromno tržište, lakši pristup kapitalu i investicijama, državnim potporama i poreznim olakšicama.

Pisalica: Što smatrate glavnim „krivcem“ za to što žene poduzetnice često ostaju u sjeni muških kolega?

Marijana: Zapravo se ne slažemo s tom izjavom da žene poduzetnice ostaju u sjeni muških kolega. Žene se možda manje promoviraju koliko zbog izbora, odgoja ili privatnosti, ali one koje žele biti u spotlightu ništa ne zaustavlja, osobito ne činjenica da su žene – njih ste sigurno čule i vidjele redovito.

Pisalica: Na koje sve načine potičete žene s prostora Balkana da postanu samostalne i nezavisne te da nauče balansirati svoj poslovni i privatni život?

Marijana: Krećemo od primjera te trenutno pronalazimo žene poduzetnice koje su voljne podijeliti svoje priče, uspone i padove, kako poslovne tako i privatne.

Ovo trenutno radimo kroz pisane intervjue i podcast koji su dostupni na svim platformama. Idući koraci su nam online event, TV show i investicijski fond za balkanske žene poduzetnice. Fond je trenutno u procesu akreditacije koji traje 6-12 mjeseci, a show moramo pričekati zbog COVID restrikcija. O online eventu ćemo uskoro objaviti više informacija.

Pisalica: Osim informativnog sadržaja, što još nudite kroz platformu?

Marijana: Trenutno nudimo savjete stručnjaka, autora, životnih savjetnika (engl. life coach), psihologa, profesora, a kroz mjesec dana objavit ćemo poduzetničku workbook (radnu bilježnicu) s kartama za kreaciju brenda.

Pisalica: Neka misao/poruka ženama za kraj?

Marijana: Ne znam tko je ovo rekao ali se potpuno slažemo – Jedine limitacije koje imaš i koje postoje su one koje sama sebi postaviš. Gdje je tvoj limit danas?

Ukoliko ste žena poduzetnica i htjeli biste biti objavljeni na mojimsestrama.com, molimo vas pošaljite e-mail na info@mojimsestrama.com, sestre Špionjak bi vas rado čule i podijelile vašu priču!

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?