Koraci koje moraš poduzeti do svoje prve web stranice

kako-izraditi-web-stranicu

Dogovorio/la si se sam/a sa sobom – pokrenut ćeš biznis. Uža rodbina je u strahu, šira te možda i ismijava, no tebe ne boli njihova briga jer znaš što želiš i kako do toga doći. Osmislio/la si proizvod ili uslugu, krenuo/la s izradom.

Nedostaje ti samo još web stranica na kojoj ćeš predstaviti svoje usluge/proizvode potencijalnim kupcima.

Ako ne znaš odakle krenuti, ovaj je članak stvoren za tebe.

Kako do prve web stranice i koliko će me to koštati?

Suprotno pretpostavkama, do web stranice moguće je doći prilično lako, ali i jeftino. Klasičnu funkcionalnu i vizualno privlačnu web stranicu možeš dobiti već za 5.000 kuna. Riječ je o web stranicama koje se rade na gotovom tematskom predlošku, što ću objasniti u nastavku.

Za razliku od custom web stranica, ove web stranice možeš održavati sam/a, uz minimalno informatičko znanje, čime ćeš mjesečno uštedjeti od 300 do 500 kuna. Nije loše, zar ne?

Koraci koje je potrebno odraditi do prve web stranice

Gledaj na izradu web stranice kao na mali projekt. Da bi isti bio uspješan, ključno je dobro planirati i imati još bolju komunikaciju s osobom ili agencijom koja ju za tebe izrađuje. Tijek nastanka jedne web stranice objasnit ću ti kroz ovih 7 koraka.

Osmisli naziv domene

Naziv domene kamen je temeljac na kojem ćeš graditi svoj brand.

U nazivu domene (www.naziv-domene.com) najčešće stoji ime tvoje tvrtke ili naziv popularnog proizvoda/usluge ako jasno pokazuje o kakvom je sadržaju riječ na web stranici.

Nakon što si se odlučio/la za naziv, potrebno ga je provjeriti na nekoj od stranica za hosting. Cijena domene ovisit će o nastavku kojeg izabereš (com, eu, hr…), a platit ćeš je od 50 do 625 kn godišnje.

što su hosting i domena web stranice

Izaberi hosting agenciju

Nakon što imaš naziv domene, najbolje je obratiti se tvrtki od koje si planirao/la uzeti hosting.

Hosting je, pojednostavljeno rečeno, usluga zakupa prostora na Internet poslužitelju (serveru).

Za jednostavne stranice hosting se plaća oko 350 kn godišnje. Za kompliciranije stranice pametnije je uzeti skuplji paket, osobito ako imaš puno fotografija. Zašto? Zakupit ćeš više mjesta na serveru pa ćeš imati jaču brzinu učitavanja web stranice, što je važno za dobro iskustvo tvojih klijenata, ali i za bolju poziciju na Googleu.

Ukratko, kada imaš naziv domene koji želiš, obrati se hosting agenciji preko koje ćeš zakupiti i naziv domene i hosting. Alternativa tome je, dakako, obratiti se agenciji koja ti radi web stranicu ili freelanceru obrtniku s dobrom reputacijom jer u tom slučaju moguće nećeš plaćati troškove PDV-a.

Izradi logotip u skladu s brandom

Ono u što se svakako isplati uložiti koju stotinu više jeste logotip.

Ogledalo tvrtke, kako ga neki nazivaju treba biti što jednostavniji, dati jasnu poruku i imati boje koje su u skladu s tvojim brandom. Logotip ćeš u prosjeku platiti od 300 do 500 kuna.

Svaki kvalitetni dizajner dat će ti 2-3 predloška prema kojem ćeš birati, dok prva izmjena gotovo uvijek ulazi u prvotnu cijenu.

wordpress template

Izaberi funkcionalnu temu (dizajn)

O ovom koraku ovisi hoćeš li svoju web stranicu platiti 5.000 kuna ili 50.000 kuna.

Tema (dizajn stranice) može se kupiti kao gotov proizvod koji ćeš nadograditi ili, ako želiš jedinstvenu temu kakvu nitko na svijetu nema, za izradu nove teme platit ćeš dizajnere i programere (tzv. custom opcija koju sam spomenula na početku ove priče).

Moja preporuka je koristiti gotov predložak, i to neki iz ponude WordPress platforme.
Znaš li da je preko 50% svih web stranica napravljeno preko WordPressa?

WordPress (u nastavku WP) cijenim iz nekoliko razloga:

 • masa stručnjaka konstantno radi na poboljšanju,
 • postoji niz plug-inova (nadogradnji) koji su većinom besplatni, a koji mogu “izglancati” web stranicu do savršenstva,
 • WP ti na izbor daje poveći broj tema za dizajn tvoje stranice,
 • dobit ćeš stranicu optimiziranu za čitanje na mobitelima i tabletima (tzv. responzivni dizajn),
 • takvom stranicom možeš upravljati sam/a, što znači da ćeš izbjeći nepotrebne mjesečne troškove održavanja.

Osim poznatog WordPressa postoje i druge slične platforme poput Wix-a, no njih ne preporučujem jer ćeš imati problema s redirekcijama, ako ćeš ih jednom seliti na neke druge platforme ili raditi redizajn.

Cijena WP predloška teme kreće se od 0 do oko 500 kuna jednokratno.

Osmisli kategorije koje će tvoja publika razumjeti

Neke osnovne kategorije bez kojih web stranica ne može funkcionirati su: “naslovna stranica”, stranica “o nama” i “kontakt obrazac”. Preporučuje se staviti i stranicu “reference” kako bi izgradio/la povjerenje osoba koje dolaze na tvoj web.

Zadnjih desetak godina “blog” integriran u web stranicu još je jedna stranica koja će ti donijeti mnoge vrijednosti. Osim što ćeš imati mjesto na webu gdje ćeš objavljivati novosti, ovdje možeš pisati tekstove koji će odgovarati na probleme tvojih potencijalnih kupaca.

To znači da će kupci nakon što guglaju svoje probleme nerijetko završiti na tvom blogu, na tvojoj web stranici. Odlično, zar ne?

Kategorije najčešće postavlja dizajner, no ako je stranica u WP-u uz nešto informatičkog znanja možeš ih postaviti i sam/a. Znaš li koje kategorije želiš, sama izrada, povezivanje i optimizacija ne bi trebali uzeti puno vremena.

Za prodajni sadržaj koji gradi povjerenje i prodaje angažiraj kvalitetnog copywritera

Uz bok dizajnu (temi) web stranice, najvažniji dio web stranice vezan je za tekstove.

Iako mnogi misle da je tekstove za web napisati lako i to može bilo tko, kod pisanja za web postoje neka zadana pravila. Držiš li ih se, lakše ćeš ostvariti prve prihode, ali i povećati mogućnosti za prodaju.

Pravilno pisani tekstovi za web imaju nekoliko dodatnih vrijednosti:

 • lakše se čitaju,
 • optimizirani su za tražilice (web stranica će biti na višoj poziciji na Googleu),
 • pisani su po shemi prodajnog lijevka (i za publiku koja tek istražuje, i za one koji su spremni kupiti),
 • stvaraju povjerenje između publike i tvrtke,
 • ističu vrijednosti tvrtke,
 • daju jasne naputke koji idući korak osoba treba poduzeti da bi došlo do konverzije.

Dok neke agencije inzistiraju da se prvo pišu tekstovi za web, a zatim radi dizajn, moje iskustvo copywriterice govori mi da je iste najbolje raditi paralelno, u dogovoru.

Tako ćeš uštedjeti vrijeme svima uključenima u projekt, ali i dobiti najbolji proizvod.
Cijene pisanja tekstova za web kreću se od nekih 700 do 3.000 kuna, ovisno o tome koliko ti je tekstova potrebno i koje dužine oni trebaju biti.

pisanje tekstova za web stranice

Uključi se u doradu predloška, ako je to potrebno. A potrebno je…

Dizajn, kategorije i tekstovi spojeni su u jedno i tvoja web stranica postala je funkcionalna.

Prije negoli je staviš na public opciju, dakle da bude vidljiva svima, potrebno je napraviti poliranje. Na primjer, vaza koju si kupio/la u trgovini kućnim potrepštinama izgledat će na stolu dobro, no ako je ispoliraš, izgledat će još bolje.

Isto je i s web stranicom.

Ovo je trenutak kada trebaš reći koje stvari na tvojoj web stranici ti se ne sviđaju, kako bi ih dizajner, copywriter te po potrebi programer mogli doraditi.

U toj fazi, također, link na web stranicu slobodno pošalji osobama za koje znaš da će ti dati iskrenu povratnu informaciju. Neka one testiraju web stranicu, prođu sav sadržaj i zapišu vide li kakve greške.

Što kada je web stranica gotova?

Misliš da sve staje? Nemoj se prerano veseliti :).

Gledaj na web stranicu kao biće kojem su povremeno potrebni hrana i voda da bi ono funkcioniralo.

Tvoj web neće biti od koristi ako ga stalno nećeš nadopunjavati vrijednim člancima, a koji će privlačiti tvoju ciljanu publiku i tako je dovoditi na web stranicu. Također, web stranicu potrebno je konstantno optimizirati za tražilice i naravno, promovirati.

Znaš kako se kaže, ako nije na društvenim mrežama, nije se dogodilo.

Sretno ti s izradom prve web stranice! Ako trebaš pomoć u bilo kojem trenutku, javi se. Tu sam za tebe 😉

Kontaktiraj me

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.