Apsolutno sve što trebate znati o povećanju vidljivosti na Instagramu

Da je Instagram jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice, znaju već i ptičice na grani. Prema posljednjim podacima, Instagram bilježi milijardu aktivnih mjesečnih korisnika u svijetu. [omnicoreagency.com]

OK, možda vas ne zanima svijet, no sigurno vas zanima kakvo je stanje u Hrvatskoj. Broj aktivnih korisnika Instagrama u Hrvatskoj popeo se na vrtoglavih 1 100 000! [instore.hr]

Putem Instagrama tako možete dosegnuti zaista velik broj potencijalnih kupaca. No svi oni koji su se okušali u vođenju ove društvene mreže znaju koliko je vremena i truda potrebno za postizanje željenih rezultata. Važno je vrlo dobro poznavati Instagram algoritam kao i kontinuirano pratiti njegove promjene.

Pa bez obzira na to planirate li tek otvoriti poslovni Instagram profil ili ste već duže vrijeme prisutni na Instagramu, nastavite čitati članak jer smo popisali sve tajne uspjeha na trenutno najpopularnijoj društvenoj mreži. ?

Teme obrađene u ovom članku:

 1. Tko su korisnici Instagrama?
 2. Kako funkcionira Instagram algoritam za objavu na Feedu?
 3. Kako funkcionira Instagram algoritam za Story?
 4. Kako funkcionira algoritam za stranicu Explore?
 5. Kako funkcionira algoritam za IGTV videozapise i Reels?
 6. Kako napisati dobru biografiju na Instagramu?
 7. Kako napisati dobar opis objave na Instagramu?
 8. Zašto je važno koristiti hashtagove?
 9. Zašto je važno dodati lokaciju na Instagram objavu i Story?
 10.  Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje na Instagramu?
 11.  Zašto kreirati carousel objave na Instagramu?
 12.  Može li se s jednim Instagram profilom upravljati s više uređaja?

Tko su korisnici Instagrama?

Iako su u početku najveći postotak korisnika Instagrama činile žene, danas je stvar potpuno drugačija. Prema posljednjim istraživanjima, 50,8% korisnika Instagrama čine žene, a 49,2% muškarci. [omnicoreagency.com]

S druge strane, najviše korisnika ove društvene mreže je u dobi između 18 i 24 godina. No nije naodmet spomenuti da u posljednje vrijeme strelovite raste i broj korisnika između 25 i 34 godina.

Zašto je to važno? Odluka o društvenim mrežama na kojima ćete djelovati trebala bi ponajprije ovisiti o vašoj ciljanoj skupini. Koristite li društvene mreže na kojima nema vaše ciljane skupine, samo gubite svoje dragocjeno vrijeme. 

Kako funkcionira Instagram algoritam za objavu na Feedu?

Prije nego se bacimo na objašnjenje kako funkcionira, hajdemo najprije objasniti što je to Instagram algoritam. Instagram algoritam je način na koji Instagram odlučuje koje će postove korisnici vidjeti i kojim redoslijedom kada provjeravaju vijesti na svom Feedu.

Razumijevanje načina na koji algoritam funkcionira vrlo je važno kako biste mu mogli prilagoditi svoju Instagram strategiju.

Kao što već sigurno znate, algoritam Instagrama pokušava predvidjeti koji je sadržaj korisnicima zanimljiv, kako bi mu takav sadržaj mogao što više plasirati. Pritom koristi nekoliko faktora, a mi smo izdvojili one najvažnije.

1. Koliko korisnike zanima određena objava?

Kako Instagram može znati što se korisnicima sviđa? Na temelju njihovog prethodnog ponašanja, odnosno reakcija na određeni sadržaj. Konkretno, koju vrstu objava najčešće lajkaju, komentiraju, dijele kroz Story ili šalju drugima u DM. Onaj sadržaj za koji algoritam Instagrama procijeni da će im se svidjeti, smjestit će na sam vrh njihovog Feeda.

Osim toga, algoritam daje prioritet sadržaju s najviše angažmana. Pritom uzima u obzir komentare, lajkove, dijeljenja i spremanja. Što se tiče videozapisa, važan je broj pregleda, ali i vrijeme gledanja samog videa. Ovo imajte na umu prilikom kreiranja sadržaja za svoj Instagram Feed.

2. Koliko su korisnici povezani s određenim profilom?

Osim interakcija, algoritam uzima u obzir i dosadašnju vezu s određenim profilom. Kako određuje tu vezu? Ako korisnici redovito lajkaju, komentiraju objave ili šalju poruke u DM, to signalizira algoritmu da postoji jača veza između njih i određenog profila. A to ujedno znači da će sadržaj tog profila biti redovito pri vrhu njihovog Feeda.

3. U koje vrijeme ste objavili sadržaj?

Algoritam Instagrama obraća pažnju i na vrijeme objavljivanja jer uvijek želi plasirati najnovije i najzanimljivije objave. Zato je važno objavljivati sadržaj u vrijeme kada su vaši pratitelji najaktivniji. Na taj način povećavate šansu da više korisnika stupi u interakciju s vašim sadržajem.

Kako funkcionira Instagram algoritam za Story?

Algoritam također daje prednost Instagram Storyjima (iliti Instagram pričama) onih profila s kojima su korisnici najčešće u interakciji, bilo kroz lajkove, komentare, pregledavanje priča, reakcije na priče ili poruke u DM. Pritom daje prednost najnovijim pričama. Ako često objavljujete priče, povećavate si šanse za većim brojem pregleda. Što više pregleda steknete, to će vas algoritam bolje rangirati. Također, poželjno je u pričama koristiti kvizove, pitanja, ankete, jer i to algoritam uzima u obzir kod rangiranja.  

Kako funkcionira algoritam za stranicu Explore?

Za razliku od Feeda, gdje se korisnicima prikazuje samo sadržaj profila koje prate, na stranici Explore (Istraži) nalazi se sadržaj i onih profila koje korisnici ne prate. Naravno, pritom algoritam ponovno plasira onaj sadržaj kakav bi korisnike mogao zanimati, na temelju njihovih prethodnih interakcija.

No kako postići da vaš sadržaj dospije u opciju Istraži? Kontinuiranim dijeljenjem sjajnog sadržaja i relevantnim hashtagovima. Što se tiče hashtagova, algoritam daje prioritet postovima koji imaju najveći broj lajkova i komentara. Rezultati pretraživanja bit će isti za svakog korisnika koji pretražuje određeni hashtag, dok će stranica Istraži za svakog korisnika biti drukčija, ovisno o njihovim interesima.

Prema najnovijem ažuriranju algoritma, korisnici sada mogu pretraživati i prema ključnim riječima, kako bi otkrili profile koji ih zanimaju. Do sada je jedini način za optimizaciju objava bilo dodavanje lokacije i hashtagova.

Primjerice, ako su korisnici željeli pronaći objave na temu „pisanje sadržaja“, mogli su pretraživati samo objave koje su označene hashtagom #pisanjesadržaja ili one profile koji u svom nazivu profila imaju tu frazu. Instagram sada korisnicima dopušta pretraživanje prema ključnim riječima, što znači da će objave koje sadrže frazu „pisanje sadržaja“ izroniti čak i ako ne sadrže taj hashtag. U tu će svrhu algoritam koristiti niz faktora kao što su vrsta sadržaja, naslov i datum objavljivanja.

Pretraživanje prema ključnim riječima trenutno je dostupno u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, a ovaj će se novitet svakako uskoro pojaviti i kod nas.

Pitate se kako optimizirati Instagram profil?

Upišite ključne riječi u biografiju, opise objava i alt tekst fotografija.

instagram-explore

Izvor: Photo by Katka Pavlickova on Unsplash

Kako funkcionira algoritam za IGTV videozapise i Reels?

Što se tiče IGTV videozapisa i Reelsa, algoritam ponovno daje prioritet sadržaju onih profila s kojima korisnici imaju najviše interakcija te za koje smatra da će im se najviše svidjeti. Osim na Feedu, IGTV videozapisi i Reelsi prikazuju se na stranici Explore te na stranici Reels. 

Kako povećati šansu da vaše IGTV videozapise i Reelse vidi postojeća, ali i nova publika? Tako što ćete ih podijeliti na svom Instagram Feedu i dodati relevantne hashtagove.

Kako napisati dobru biografiju na Instagramu?

Instagram biografija je odjeljak u okviru Instagram profila u koji možete upisati informacije o sebi ili svom poduzeću. Ona bi trebala kratko i jasno opisivati čime se bavite. Kako bi biografija bila pregledna, za odvajanje kategorija koristite simbole (npr. +) ili emotikone.

U biografiju je poželjno dodati i link na vlastitu web stranicu, Youtube ili Facebook profil – bilo koji link koji će vašim pratiteljima dati dodatnu vrijednost.

Kako napisati dobar opis objave na Instagramu?

Što zapravo mislimo kad kažemo „dobar opis objave“? Dobar opis objave je onaj opis koji pruža kontekst i inspirira pratitelje na akciju, bilo kroz lajkove, komentare, posjetu web stranici i slično. Dodavanjem razloga zašto bi pratitelji trebali slijediti poziv na akciju, dodatno će ih ohrabriti da to i učine.

Instagram algoritam prednost daje onim objavama na kojima se pratitelji duže zadržavaju. To mu šalje jasan znak da je takav sadržaj koristan i zanimljiv. Također, što je veći angažman na objavi, algoritam će je bolje rangirati.

Za razliku od Facebooka, gdje se preporučuje pisati kraće objave, kod Instagrama bolje prolaze duže objave i to one koje pričaju priču. Pritom obratite pozornost na početni dio opisa. To je dio rečenice koji se prikazuje u nečijem Feedu, a da ne mora kliknuti na opciju „vidi više“. Pobudite radoznalost svojih pratitelja intrigantnom izjavom, pitanjem ili statistikom. Poanta je privući zanimanje pratitelja da bi oni pročitali cijeli opis i stupili u interakciju.

Što se tiče samog opisa, umjesto nabrajanja prednosti vaših proizvoda, radije ispričajte kako je taj proizvod nekome pomogao. Neka se poistovjete s osobom iz priče. Ako se potencijalni kupac pronađe u vašem tekstu, prije će se odlučiti za kupnju vašeg proizvoda jer će mu u glavi biti klijent kojem ste pomogli i koji je zadovoljan vašim proizvodom.

Kako duge opise učiniti lakšim za čitanje? Dodavanjem proreda. U opis objave ne zaboravite dodati i emotikone jer oni pojačavaju emociju koju želite prenijeti riječima. Naravno, tu su i nezaobilazni hashtagovi o kojima će biti nešto više riječi u nastavku.

insatgram-opis-objave

Izvor: Photo by Kate Torline on Unsplash

Zašto je važno koristiti hashtagove?

Dodavanje hashtagova u objave jedan je od najučinkovitijih načina za privlačenje većeg broja korisnika na Instagramu i to onih koji su zainteresirani za vaše poslovanje i koji će najvjerojatnije biti u interakciji s vašim sadržajem.

Imate li javni Instagram profil i objavi dodate hashtag, ta će objava biti vidljiva na odgovarajućoj stranici s tim hashtagom. Uključite li hashtag u Instagram priču, ta će se priča također pojaviti na stranici s hashtagom. Najveći broj hashtaga koji je moguće koristiti po objavi iznosi 30, dok u priču možete uključiti čak 10 hashtaga.

Hashtagove u priči možete smanjiti tako da se ne vide, sakriti ih iza fotografija i slično. Vjerujemo da znate kako Instagram nudi i mogućnost da njegovi korisnici odaberu određeni hashtag i slijede ga, što znači da mogu „naletjeti“ na vašu objavu pod određenim hashtagom, čak kada (još) ne slijede vaš Instagram profil. 

Zašto je važno dodati lokaciju na Instagram objavu i Story?

Dodavanjem lokacije na objavu i Story možete povećati njihov doseg. Naime, kada korisnik pretražuje određenu lokaciju, može naletjeti na vašu objavu ili Story, zapratiti vaš profil te postati vaš kupac. Lokaciju na Instagram priči također možete sakriti. Osim lokacije na kojoj djeluje vaše poduzeće, možete koristiti i druge lokacije te na taj način doseći korisnike iz drugih krajeva.

Kada je najbolje vrijeme za objavljivanje na Instagramu?

Iako postoje razna nagađanja kada je najbolje vrijeme za objavljivanje sadržaja na Instagramu, savjetujemo vas da dobro proučite analitiku. Instagram generira podatke kada su vaši pratitelji najviše aktivni pa iskoristite te podatke.

Kvalitetnom carousel objavom zadržat ćete korisnika duže na objavi, što algoritmu Instagrama daje signal da je sadržaj kvalitetan i vrijedan pažnje pa će ga bolje rangirati.

Može li se s jednim Instagram profilom upravljati s više uređaja?

Naravno, može se. Instagram nema ograničenja pa jednim profilom može upravljati više osoba s različitih uređaja.

Eto, to su neke od najvažnijih činjenica o Instagramu koje biste trebali znati i svakodnevno primjenjivati za veću vidljivost na Instagramu. Ako pak nemate vremena za sve ovo ili želite stvar prepustiti u ruke stručnjaka, slobodno nam se javite.