Alati kojima ćete poboljšati svoje poslovanje već danas

I dok smo do nedavno prevrtali debele enciklopedije kako bismo došli do određenih informacija, danas su nam zahvaljujući internetu sve informacije dostupne u samo nekoliko sekundi. Svima nam je jasno, digitalizacija uzima sve više maha u poslovanju.

Nude nam se razni besplatni i plaćeni alati koji imaju za cilj ubrzati i poboljšati poslovne procese. No moramo priznati još nešto – u moru tih alata često se izgubimo, a od previše izbora mozak nam dolazi u blokadu. Na kraju često odustajemo od pomoćnih alata i opet smo prepušteni sebi.

U nastavku vam zato dajemo preporuke koje alate koristiti u koje svrhe. Lista je napravljena temeljem našeg iskustva kao marketinške agencije, odnosno alate koje smo vam preporučili koristimo svakodnevno.

Facebook

Već smo pisali o tome kako poboljšati svoju komunikaciju na Facebooku. No uz već stare savjete o Facebooku, mogao bi vam pomoći i alat Daysoftheyear.com.

Ako ne znate kakve objave staviti na društvene mreže, a željeli biste obilježiti neki poseban dan za industriju kojom se bavite, tada je ovaj alat pravi izbor. Možete se pretplatiti na njihov newsletter i dobivati dnevne obavijesti o zanimljivim datumima koje valja obilježiti.

Želite li dobiti detaljan uvid u tzv. reach web stranice i koliko osoba s Facebooka klika na pojedine dijelove, poslužite se alatom Agora Pulse Barometer.

Za zakazivanje objava na Facebooku, preporučujemo besplatan i izuzetno jednostavan alat Facebook Creator Studio.

Ako u nekom trenutku poželite naglasiti, odnosno ukositi i/ili podebljati riječi u svojoj objavi, u tome će vam pomoći Yaytext aplikacija.

Instagram

Postoje razni alati koji olakšavaju vođenje Instagram profila. Jedan od njih je Instagram Creator Studio. S ovim alatom možete zakazivati svoje objave, bilo da se radi samo o jednoj fotografiji, carouselu ili videozapisu. Možete dodati lokaciju kao i označiti osobe.

S druge strane, na tržištu se nalazi i velik broj kako besplatnih, tako i plaćenih alata koji olakšavaju vođenje nekoliko društvenih mreža istovremeno. Jedan od takvih alata koji smo nedavno isprobali bio je Plannthat. Na besplatnoj verziji Plannthat omogućuje dijeljenje sadržaja samo na Instagram profilu, a na plaćenim verzijama i na Facebooku i LinkedInu.

Ipak, u posljednje vrijeme koristimo aplikaciju Later. Iako je besplatna verzija ove aplikacije dosta štura, dobra vijest je da ima relativno jeftine plaćene verzije. Later omogućuje dijeljenje sadržaja na Instagramu, Facebooku, Pinterestu i Twitteru. Razlog zbog kojeg nam se aplikacija Later posebno sviđa je što sadrži Linkin.bio, platformu koja nalikuje Instagram feedu i sadrži linkove koji vode do članaka na web stranici.

Za stvaranje kreativnih storyja poslužite se alatima Canva i MoStory.

E-mail kampanje

Evo i nekoliko korisnih alata za e-mail kampanje. Email Hippo je online servis za provjeru mailova kojim ćete lako odvojiti izmišljene i nevažeće mailove od stvarnih i korištenih i tako povećati mogućnost isporuke u inbox pretplatnika (engl. deliverability).

Želite li u newsletterima napraviti blagi psihički pritisak svojim potencijalnim kupcima kako biste ih potaknuli na impulzivnu kupnju, svakako proučite MotionMail. Ova alat se koristi za odbrojavanje vremena u mailovima, a besplatno ga možete koristiti za do čak 20.000 mailova mjesečno. Boomerang je alat koji će vam biti koristan za bilo kakvo slanje mailova, osobito ako ih želite napisati sada, a poslati kasnije kada nećete biti kod kompjutera. U tu svrhu možete koristiti i MailChimp. Iako nam prije nije bio omiljeni alat, u posljednjih se 1-2 godine poprilično razvio i sada je jedan od boljih alata za slanje mailova koje smo isprobali.

Web stranica

Dva alata s kojima smo posebno zadovoljni i koje vrlo često koristimo jesu Thrive – plugin za WordPress te Instapage. Oba alata namijenjena su kreiranju odredišnih stranica (engl. landing pages). Ukratko, to su web stranice na koje namjerno šaljemo naše potencijalne kupce putem, na primjer, oglasa jer su dizajnirane prema prodajnom lijevku. Dakle, stranice koje su osmišljene s ciljem što lakše prodaje.

Želite li napraviti nagradni natječaj ili integrirati upitnik u svoju web stranicu, Typeform je odličan alat za to. Vrlo je jednostavan za korištenje, a s njime ćete lako kreirati razne obrasce za web.

HotJar i CrazyEgg će vam pomoći da posjetitelji vaše web stranice ne odlaze olako, već se zadržavaju tamo gdje vi to želite. Naravno, u cilju što bolje prodaje. Za korištenje ovih alata potrebno je skinuti kodove i snimiti ih na svoju web stranicu. Zapnete li negdje, slobodno nam se javite za pomoć.

Uređivanje web stranice često zahtijeva uklapanje niza elemenata pa tako i zadovoljavajućeg fonta. Ako niste zadovoljni fontom na svojoj stranici, istražite neke od besplatnih fontova koji se nalaze na MyFonts ili na Google Fonts web stranicama.

Želite li pomoću Google Analyticsa mjeriti uspješnost svojih digitalnih kampanja, bit će vam potrebni alati poput Raventool UTM-a ili Campaign URL Buildera. Kako bi pratili željeni link, potrebno je popuniti nekoliko kućica s osnovnim informacijama o objavi/kampanji, nakon čega ćete dobiti na korištenje novi link s kodom za praćenje.

Fotografije i dizajn

S objavama na društvenim mrežama ćemo se svi još nekako snaći, no kada je u pitanju dizajn, ako nismo ove profesije, možemo zalutati u prostranstva kiča. I u njima se utopiti. Profesionalci to znaju pa kako ne bismo u potpunosti uništili sve čari koje nam dobar dizajn pruža, za nas smrtnike su napravili nekoliko odličnih alata, poput Canve, Adobe Sparka, Piktocharta i Pabla.

Trebate li smanjiti 20 fotografija odjednom, a da rezolucija ostane ista, tu nam je pomoć u obliku TinyPNG-a. Posao nam ponekad nalaže da neku od fotografija stavimo na različite uređaje i pokažemo kako funkcionira na raznim veličinama – tu će nam pomoći poznati Smartmockups.

Freepik.com nam nudi odlične stvari u vektoru koje ponekad možemo besplatno skinuti, baš kao i CreativeMarket.com. A kada kraj ruke nemate Photoshop, poslužit će vam Pixlr. U slučaju da s bojama niste na „ti“ i ne razumijete se baš u kontraste, svakako se poslužite alatom Adobe Color koji će vam pomoći da ukomponirate boje.

Digitalno poslovanje

Svakodnevna briga oko vlastite tvrtke zahtijeva puno vremena i odricanja. Često smo premoreni, no zato je izmišljena aplikacija 30/30 koja nam omogućuje da se po tzv. Pomodoro metodi povremeno malo i odmorimo.

Za vođenje bilješki i surađivanje s drugima, tu su aplikacije Evernote, Google Drive, Dropbox i Outlook koji ima čak 1 TB prostora za pohranu na svome Cloudu. Slack je odličan alat ako na nekom projektu radite s više osoba. Ako pak vam trebaju alati s kojima ćete kvalitetno prezentirati svoju tvrtku, isprobajte Haikudeck.com ili Prezi.

Umjesto tipkanja, draže vam je pričanje? Alat Voicenote pomoći će vam da “zapišete” sve što kažete, a za razliku od ostalih sličnih alata, ovaj rijetko griješi u bilježenju. Za upravljanje zadacima zaposlenika i mjerenje vremena potrebno za izvršenje zadataka, dobro će vam doći Productive.

Toliko za sada o alatima. Ako imate problem za koji bi vam dobro došao neki alat, slobodno nas kontaktirajte. Već ćemo nešto zajedno iskopati. 😊