Alati kojima ćeš poboljšati svoje poslovanje već danas

besplatni-alati-posao

Alati kojima ćeš poboljšati svoje poslovanje već danas

Alati kojima ćeš poboljšati svoje poslovanje već danas 1200 650 Pisalica

Krenula sam danas pisati o tome kako smo još nedavno prevrtali debele enciklopedije i tamo tražili informacije, dok nam je danas sve dostupno u samo nekoliko sekundi zahvaljujući Internetu. I onda sam, pišući tu rečenicu, dobila poruku na WhatsAppu – draga frendica rodila je malu Noru :).

Ne mogu garantirati da će tekst u nastavku imati smisla koliko sam željela da ima, budući da sam pod dojmom novorođenčadi. No, nemoj odustati! Garantiram da će ti informacije koje ćeš iščitati biti od pomoći u tvom budućem poslovanju.

Dakle, svima nam je jasno kako digitalizacija uzima sve više maha u poslovanju. Priča se o tome naveliko i naširoko.

Nude nam se razni besplatni i plaćeni alati kojima je cilj ubrzavanje i poboljšanje poslovnih procesa. No, moramo priznati još nešto – u moru tih alata volimo se izgubiti, a od previše izbora mozak nam dolazi u blokadu.

Na kraju, često odustajemo od tih pomoćnih alata i opet smo prepušteni sebi.

No, mora li tako završiti uvijek?

Ne, ne mora.

U nastavku ti dajem toplu preporuku koje alate koristiti u koje svrhe. Lista je napravljena temeljem vlastitog iskustva, a preporučujem ih jer se i sama svakodnevno njima koristim.

Facebook

O tome kako poboljšati svoju komunikaciju na Facebooku već sam pisala i neću se ponavljati. No, uz već stare savjete o Facebooku, mogli bi ti još pomoći alati Text Overlay Tool i Daysoftheyear.com. Prvi će ti jasno reći imaš li previše teksta na fotografiji koju objavljuješ na Facebooku. Ne preporučuje se više od 20% teksta jer to smanjuje vidljivost tvoje objave. To ne znači da se uvijek moraš držati toga pravila, ali bilo bi korisno da ga poštuješ 80% vremena. Ako ne znaš kakve objave staviti na Facebook, a rado bi obilježio/la neki dan posebni za branšu kojom se baviš, Daysoftheyear.com pravi je alat za tebe. Možeš se pretplatiti na njihov newsletter i dobivati dnevne obavijesti o zanimljivim datumima koje valja obilježiti. Želiš li dobiti detaljniji uvid u tzv. reach web stranice i koliko osoba klika s Facebooka na pojedine dijelove, posluži se alatom Agora Pulse Barometer.

E-mail kampanje

Kad smo već kod newslettera, evo i nekoliko korisnih alata za e-mail kampanje. Email Hippo

je online servis za provjeru mailova kojim ćeš lako odvojiti izmišljene i nevažeće mailove od stvarnih i korištenih i tako povećati svoj Deliverability. Želiš li u e-mailovima napraviti blagi psihički pritisak svojim potencijalnim kupcima kako bi ih požurio/la da kupce impulzivno, svakako prouči MotionMail. Koristi se za odbrojavanje vremena u mailovima, a besplatno ga možeš koristiti za do čak 20.000 mailova mjesečno. Boomerang je alat koji će ti biti koristan za bilo kakvo slanje mailova, osobito ako želiš mail napisati sada, a poslati ga kasnije kada nećeš biti kod kompjutora.

Web stranica

Dva alata s kojima sam posebno zadovoljna i vrlo često ih koristim u zadnjih godinu dana jesu  Thrive – plugin za WordPress te Instapage. Oba alata namijenjena su kreiranju landing pageova. Ukratko, to su web stranice na koje namjerno šaljemo naše potencijalne kupce putem, na primjer, oglasa, jer su dizajnirane prema prodajnom lijevku. Dakle, stranice koje su osmišljene s ciljem što lakše prodaje. Želiš li napraviti nagradni natječaj ili integrirati upitnik u svoju web stranicu, Typeform je odlični za to. Vrlo je jednostavni za korištenje, a njime ćeš lako kreirati razne obrasce za web.

HotJar i CrazyEgg pomoći će ti da posjetitelji tvoje web stranice ne odlaze olako, već se zadržavaju tamo gdje ti to želiš, naravno, u cilju što bolje prodaje. Za korištenje ovih alata potrebno je skinuti kodove i snimiti ih na svoju web stranicu. Zapneš li, slobodno mi se javi za pomoć.

Uređivanje web stranice često zahtijeva uklapanje niza elemenata, pa tako i zadovoljavajućeg fonta. Ako nisi sretan/na fontom na svojoj stranici, istraži neke od besplatnih koji se nude na MyFonts ili na Google Fonts web stranicama.

Raventool UTM alat je kojim se moraš služiti svakodnevno želiš li pomoću Google Analyticsa mjeriti uspješnost svojih digitalnih kampanja. Da bi pratio/la željeni link, potrebno je popuniti nekoliko kućica s osnovnim informacijama o objavi/kampanji, nakon čega ćeš dobiti na korištenje novi link s kodom za praćenje.

Fotografije i dizajn

S objavama na društvenim mrežama ćemo se svi još nekako snaći, no kada je u pitanju dizajn, ako nismo ove profesije, možemo zalutati u prostranstva kiča. I u njima se utopiti.

Profesionalci to znaju pa kako ne bismo uništili u potpunosti sve čari koje nam dobar dizajn pruža, za nas smrtnike napravili su nekoliko odličnih alata, poput Canve, Adobe Sparka, Piktocharta i Pabla. Trebamo li smanjiti 20 fotografija odjednom, a da rezolucija ostane ista, tu nam je pomoć u obliku TinyPNG-a. Posao nam ponekad nalaže da neku od fotografija stavimo na različite uređaje i pokažemo kako funkcionira na raznim veličinama – tu će nam pomoći poznati Smartmockups. Freepik.com nudi nam odlične stvari u vektoru koje ponekad možemo besplatno skinuti, baš kao i CreativeMarket.com. Kad kraj ruke nemamo Photoshop, dobro će ti poslužiti Pixlr. Ako pak s bojama nisi “na ti” i ne razumiješ se u kontraste, svakako se posluži alatom Adobe Color koji će ti pomoći ukomponirati boje.

Digitalno poslovanje

Svakodnevna briga oko vlastite tvrtke zahtjeva puno vremena i odricanja. Često smo premoreni, no zato je izmišljena aplikacija 30/30 koja će ti omogućiti da se po tzv. Pomodoro metodi povremeno malo i odmoriš.

Za vođenje bilješki i surađivanje s drugima, tu su aplikacije Evernote, Google Drive i Outlook koji ima čak 1 TB prostora za pohranu na svome Cloudu. Slack je odličan alat ako na nekom projektu radiš s više osoba. Ako pak ti trebaju alati kojima ćeš kvalitetno prezentirati svoju tvrtku, isprobaj Haikudeck.com ili Prezzi.

Umjesto tipkanja draže ti je pričanje? Alat Voicenote pomoći će ti zapisati sve što kažeš, a za razliku od ostalih sličnih alata, ovaj rijetko griješi u bilježenju.

Toliko za sada o alatima. Ako imaš problem koji ne znaš kako riješiti, za koji bi ti dobro došao neki alat, slobodno me kontaktiraj. Već ćemo nešto zajedno iskopati ;).

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".