Kako kreirati prvu e-mail kampanju?

email-kampanja

Kako kreirati prvu e-mail kampanju?

Kako kreirati prvu e-mail kampanju? 1200 650 Pisalica

Zamisli da pokrećeš svoj mali biznis.

Osnovno pitanje koje ćeš si sigurno postaviti je: Kako privući potencijalne klijente?

Dobra stvar je ta što već imaš neke ideje kako ih vizualno i tekstualno zainteresirati.

No, ono što te muči i o čemu razmišljaš su riječi tvojih poznanika i poslovnih partnera 🤔. Naime, oni tvrde da koriste e-mail marketing kako bi produbili svoju vezu s klijentima. Govore ti da to stvarno funkcionira i da je e-mail marketing jedan od najefikasnijih oblika digitalnog marketinga.

Eh, znaš da je to ono što tebi treba.

Ali, nažalost ne znaš odakle i kako početi! 😱

Ne brini, zato smo mi tu da te spasimo 😊.

Započet ćemo od alata u kojem ćeš izrađivati kampanje.

Jedan od najpopularnijih alata za jednostavno i brzo kreiranje e-mail kampanja je zasigurno MailChimp. Za pristup MailChimpu moraš samo izraditi račun i tvoja kampanjska avantura može započeti.

Potrudili smo se detaljno opisati baš svaki korak kako bi što uspješnije kreirali svoju prvu e-mail kampanju.

Pa krenimo redom.

Snalaženje u meniju

Nakon uspješnog kreiranja računa u MailChimpu imaš pristup radnoj površini. Radi što lakšeg snalaženja na istoj, savjetujemo ti da prvo obratiš pozornost na glavni meni. On se sastoji od sljedećih stavki­: Campaigns, Templates, Lists, Reports, File Manager.

alat-za-kreirati-e-mail-kampanju

Znamo  da ti ovo nabrajanje ne znači baš mnogo, tako da krećemo s objašnjavanjem!

Dakle, campaigns označava mjesto na kojem ćeš kreirati svoje nove kampanje.  Dok je templates zadužen za kreiranje dizajna, odnosno newslettera. Ova stavka ima već gotove predloške, pa se tako nećeš mučiti sa zamornim razmještajem teksta i fotografija kako bi na kraju sve izgledalo lijepo i pregledno.  No ako ti se baš niti jedan gotov predložak ne sviđa, kreiraj ga samostalno. Ili usnimi gotov kod za neki predložak koji se po defaultu ne nalazi u gotovim MailChimp predlošcima.

kreiranje-mailchimp-kampanje

Lists je mjesto gdje ćeš kreirati liste potencijalnih, a i sadašnjih klijenata. Pri tome obrati pažnju na svoje ciljne skupine. Moraš znati da svaka tvrtka ima više ciljnih skupina.  Primjerice, ako teta Mirjana ima svoj frizerski salon, koje bi bile njene ciljne skupine?

Muškarci i žene, zar ne? 🤔

Pa će tako ona, ako se odluči na kreiranje e-mail kampanja, kreirati dvije različite liste. Jednu za muškarce, drugu za žene. Ipak se oni razliku i ne može ih informirati o istim frizurama ili tehnici šišanja.

Tako će kreiranjem različitih lista biti sigurna da će relevantan sadržaj stići do onih pravih osoba, a i neće pretjerati s količinom poslanih newslettera.

Mnogo je toga ispričano o listama, no kako se i gdje one pune novim adresama? E, to smo prikazali na slici u nastavku.

punjenje-e-mail-marketing-lista

Mislimo da slika govori više od riječi i da nas sad kužiš.

Ako imaš manji broj adresa, savjetujemo ti da koristiš onaj najjednostavniji copy-paste način.

No, ako pak imaš cijelu tabelu e-mailova, preporučujemo ti korištenje CSV tabele.

Stigli smo i do sljedeće stavke – reports.

Ona će te izvještavati o poslanim kampanjama. Pa tako, na početnom grafikonu možeš vidjeti koja je to kampanja bila najuspješnija. Ako pri tome zamijetiš trend laganog pada interesa, razmisli o ČIŠĆENJU LISTE! Ne trebaš onu ciljnu skupinu koja nije zainteresirana za tvoj sadržaj, slažeš li se?

e-mail-marketing-kampanja

Otkrit ćemo ti još jednu super stvar. Klikom na bilo koju poslanu e-mail kampanju, otvara se statistika samo za tu kampanju.

statistika-email-marketing-kampanje

Ako klikneš na „clicked“ kao na priloženoj slici, te na „click map”, otvorit će ti se vizualni prikaz iz kojeg jasno vidiš na koja su to mjesta u newsletteru klijenti najčešće klikali.

izrada-email-kampanje

Eh, sad ga imaš, ako ti jedan od klijenata kaže suprotno.

Također, možeš saznati i točan postotak klikanja.

Baci malo pogled na naš primjer. Vidljivo je da CTA ima 98.2% klikanja, što znači da je 98.2% osoba koje su otvorile newsletter kliknulo upravo na to mjesto. To ti ukazuje da je u jednom newsletteru pametno imati samo jedan CTA.  Nikako više jer bi se tada taj postotak znatno smanjio.

Možeš još iščitati da nitko nije kliknuo na fotografiju, ali je zato 1.8% osoba pokazalo interes za brendom Pisalica.

I konačno, file manager, označava mjesto na kojem se nalazi sav dodani sadržaj. Primjerice, fotografije, logotip, gif i slično.

file-manager

Kako postaviti novu e-mail kampanju

Za izradu nove kampanje, potrebno je kliknuti na glavu malog majmunčića što će ti omogućiti vraćanje na početnu stranicu. Zapravo, to je nešto tipa homepage nakon čega u desnom kutu otvaraš gumbić  „create campaign“ 😉.

postavljanje-newsletter-kampanje

Ako se pred tobom nalazi isti takav pregled, na dobrom si tragu. Odaberi opciju „email“ i proizvoljno imenuj svoju e-mail kampanju.

a/b-testiranje

Obrati pozornost još i na A/B testiranje, koje možeš napraviti upravo na ovom mjestu, ako odabereš tu opciju u podmeniju.

OK, idemo dalje! ☺️

Dakle, nakon prethodnog kreiranja liste na koju ćeš poslati svoj newsletter i nakon izrade dizajna, vrijeme je za kreiranje kampanje.

Ona je već imenovana u prethodnom koraku tako da obrati pozornost na otvoreni obrazac. On će te u samo četiri koraka dovesti do uspješnog slanja kampanje.

mailchimp-kampanja

Savjetujemo ti da obratiš pozornost o kojim se to koracima radi. Pa krenimo.

  • TO / ODABIR LISTE – Tu odabireš naziv liste na koju želiš poslati svoj newsletter.
mailchimp-kampanja
  • FROM / TKO ŠALJE EMAIL – U ovom koraku, zadaješ mail s kojeg ćeš poslati e-mail kampanju. Savjetujemo ti da u tom polju ostaviš neki općeniti mail, kao što je info@naziv-tvrtke.com.
  • SUBJECT / NASLOV – Već i vrapci na grani znaju da svaki mail treba imati svoj naslov pa kod njega pripazi da bude kratak i jasan!

Osim naslova, MailChimp će te tražiti i tako zvani „preview text“. To je zapravo SNIPPET, tekstualni dodatak koji ćeš iskoristiti za dodatno objašnjenje naslova, odnosno onog što se nalazi u tijelu newslettera. Ne zaboravi upotrijebiti potrebne ključne riječi i dakako pripazi da tekst bude jasan.

U naslovu i snippetu izbjegavaj VELIKA SLOVA, previše emotikona, preeeeeviše uskličnika!!!!! i slično jer će to MailChimpu sugerirati da šalješ spam poruke. A to, jasno, ne želiš.

  • CONTENT / SADRŽAJ – Tu odabireš prethodno izrađeni dizajn, odnosno već gotov dizajn. No, još jednom provjeri je li njegov sadržaj točan.
kako-kreirati-e-mail-kampanju

Svakako obrati pažnju je li kampanja PERSONALIZIRANA imenom osobe kojoj šalješ mail. U slučaju da nije, upiši ovaj magični kod:

*|FNAME|*

I to je to!

Tvoja kampanja je spremna za slanje 😁 .

Nakon uspješnog svladavanja prethodna četiri koraka, ispod menija, pojavit će ti se prikaz da je tvoja kampanja spremna za slanje. Osim toga, vidjet ćeš i tri ponuđene opcije o tome želiš li:

  • završiti kampanju kasnije (finish later)
  • zakazati objavu za neko drugo vrijeme (schedule)
  • poslati kampanju odmah (send)
e-mail-marketing-kampanja

Moramo ti čestitati jer je tvoja prva kampanja uspješno poslana.

Bravo! 🤗

Ako te neki korak dodatno zbunio i ne znaš kako dalje, kontaktiraj naš stručni tim, koji će rado pomoći prijatelju u nevolji! 😉

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?