Kako realizirati prodaju kroz marketing na društvenim mrežama

prodaja-na-drustvenim-mrezama

Kako realizirati prodaju kroz marketing na društvenim mrežama

Kako realizirati prodaju kroz marketing na društvenim mrežama 1200 650 Pisalica

Puno je članaka o marketingu na društvenim mrežama i o prodaji na internetu, baš kao i razno-raznih videa u kojima se autori kunu kako će vam izmijeniti živote nakon što pogledate tih 15 minuta. Mi vam danas (niti ikad prije ili kasnije) nećemo obećavati da je toliko široko znanje o oglašavanju na društvenim mrežama i vođenju društvenih mreža moguće dobiti preko noći, jer smo se samo mi u Pisalici na tu temu ukupno educirali više od 25 godina.

Kako to, kako to? Objasnit ćemo u nastavku priče 😉

Dakle, što je potrebno prije svega RAZUMJETI da biste bili uspješni u marketingu na društvenim mrežama?

Vođenje profila društvenih mreža ozbiljan je posao

Za početak je potrebno razumjeti to da održavanje profila na društvenim mrežama nije „samo piskaranje po internetu“ ili „gubljenje vremena“ ili „nešto što može svatko jer za to ne treba edukacije“.

Iskreno ćemo vam priznati da na sastancima prepoznajemo dvije vrste klijenata. Prvi su oni koji nikada sami nisu probali ažurirati svoje profile na društvenim mrežama pa nemaju uvid u kompleksnost posla. Oni, naravno, podcjenjuju redovito rad community managera i nemaju uspješne rezultate. Postoji i druga vrsta klijenata koji su sami probali i zaključili da je to ozbiljan posao za koji je potrebno izdvojiti puno vremena. Takvi klijenti traže našu pomoć, spremni su platiti i dobiti kvalitetnu uslugu kakvu zaslužuju.

zasukati-rukave

Zašto smo to sada spomenuli? Kako bismo opet naglasili da to nije „prodaja magle“ niti „piskaranje“, već je potrebno ozbiljno zasukati rukave. Primjerice, za klijente kojima vodimo društvene mreže za svaki mjesec izrađujemo kalendar objava temeljem toga što je klijentu taj mjesec važno. Tome pridodajemo edukativne i zabavne objave, jer one su uvijek bolja opcija naspram naporne prodaje. Posljednjih par godina poželjno je isto tako izrađivati objave koje su „pokretne“, odnosno mame pažnju, kao što su to: video materijali, kratke prezentacije, carousel oglasi i slično. Kreiranje takvih objava često traje i do dva sata po objavi.

I sada možda mislite da „ovi nisu normalni“. Možda i nismo. No mi se vodimo onom da kvaliteta uvijek treba biti iznad kvantitete te da će jedino kvalitetan sadržaj (koji ima vrijednost za klijenta) donijeti i kvalitetne rezultate.

Idemo dalje…

Marketing na društvenim mrežama je proces

Nakon što smo razjasnili da trebamo biti temeljiti, kvalitetni, odgovorni i odvojiti dovoljno vremena za sve naše objave, na red dolazi i to da najprije promislimo o strategiji nastupa na društvenim mrežama, a zatim i o plaćenim oglasima.

Što bi to značilo?

Prije negoli svoje vrijeme posvetite izradi objava, dobro razmislite što njima želite postići. U nastavku nabrajam što sve mi u Pisalici želimo postići našim objavama, kako biste dobili specifičan primjer:

  • povećati vidljivost brenda Pisalice
  • svakog našeg zaposlenika predstaviti kao stručnjaka u svom području
  • izdvojiti se kao agencija kojoj je važna edukacija zaposlenika, ali i klijenata
  • želimo da klijent dobije osjećaj da nam sve može reći i sve nas može pitati (prijateljski pristup)
  • pokazati stručnost u branši kojom se bavimo
  • pokazati kvalitetu (…)

Naravno, ima toga još jako puno.

Kada napravite jedan takav posao za svoje poslovanje, onda razmislite kakvom vrstom objava biste mogli dokazati navedene premise. I izradite konačno takve objave.

Ovakav pristup mora biti dio vaše strategije nastupa na društvenim mrežama.

A onda je tu i – oglašavanje na društvenim mrežama.

Izradili ste objavu i promovirali je? Odlično, no tu nažalost nije gotova stvar za vas! U većini slučajeva klik na promociju ili boost nije jednako izradi oglasa! Naime, mogućnosti izrade oglasa u Facebook Adsu daleko su šire i preciznije. A da biste to svladali, opet trebate učiti. I biti kontinuirani.

Škrtost je najskuplja

A na posljednju rečenicu nadovezat će se dobro i ova – škrtost će vas stajati najviše. Ili, kako nam poneki klijenti kažu, „ja bih samo malo probala“. To „probanje“ ide li ili ne ide zapravo je najskuplji oblik marketinga.

Svi koji se bave duže vrijeme digitalnim oglašavanjem znaju koliko je važno raditi kontinuirano, a „probavanja“ na mjesec ili dva jednostavno neće dati dobre rezultate.

Odgovor leži u ovih nekoliko tvrdnji:

  1. Prvi mjesec-dva marketinške agencije prikupljaju statistike prema kojima tek mogu poduzimati prve korake. Što je budžet manji, statistike se prikupljaju duže.
  2. Oglašavanje na društvenim mrežama radi se po fazama, a ako svaka faza prodajnog lijevka traje po mjesec dana, da bismo odradili jednu kampanju trebat će nam 3-4 mjeseca.
  3. Ako ste odlučili „probati“ i oglašavati se kratkoročno, vi ćete odustati prije zadnje faze prodajnog lijevka, a to je prodaja. To vam je kao da ste kopali zlato u rudniku i odustali metar prije negoli ste naišli na to zlato.

Imamo još argumenata, no o njima možemo nekom drugom prilikom ili na kavi.

I konačno, da vam postavimo i ono zadnje pitanje.

kriva-tocna-odluka

Koristite li uopće prave društvene mreže za vaše poslovanje?

Tko nas od vas prati redovito već zna da naše članke pišemo na temelju iskustva i upita naših pratioca na društvenim mrežama / putem e-mail marketinga i klijenata.

Upravo smo kroz komunikaciju sa svima vama došli do još jedne spoznaje, a ta je da klijenti svoju promociju često rade na pogrešnim digitalnim kanalima.

Recimo, jednom klijentu su ciljana publika bili mladi do 20-ak godina, a uporno se oglašavao na Facebooku, što mu nije donijelo rezultate. Druga klijentica izrađuje prekrasan nakit i tek kad je povećala kvalitetu fotografija i nakit počela snimati kako bi se dobio stvarni dojam o njemu, počela je konkretna prodaja.

Želimo reći da dobro razmislite o svojoj ciljanoj publici, o tome što oni rade u slobodno vrijeme i čemu se vesele, a tek tada krenete u akciju izrađivanja objava i u oglašavanje.

Naravno, ako od šume ni dalje ne vidite stablo, onda se javite nama. Zato smo tu.   

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?