Vaše poslovanje krenulo je nizbrdo? Za to je zaslužno ovih 5 mitova

Jednom (davno) postojala je poslovna ideja zbog koje vam je srce snažno poskakalo, a zjenice oka sjale. Svemir se činio dostižan unatoč prostranstvu koje nudi i ptice u obližnjoj krošnji napokon su pjevale lijepo, a ne iritantno. Sve je bilo baš tu gdje mora.

Dakle, ispočetka je sve bilo savršeno i bez mana. Jeste ponekad malo zapelo, no posao je išao kako treba. Do nedavno. A onda odjednom, kao da je u njega ušao neki vrag koji radi nemir. Neki buntovni Darmar.

S razlogom se pitate u čemu je problem.

I tako vjerojatno, kao svako logično biće, stavku po stavku poslovanja stavljate pod mikroskop, što pak vam onemogućuje da vidite cjelokupnu priču.

I stat ćemo ovdje i sada s pomalo poetičnim uvodom kako bih vam skrenuli pozornost na nekoliko tipičnih pogrešaka koje rade mali klijenti. Ne bojte se – hrabro pročitajte tekst! Jer pogreške je moguće zaliječiti prepoznate li ih na vrijeme. 🙂

MIT 1: Ulaganje u oglašavanje riješit će poslovne probleme

Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka koju imamo prilike vidjeti kod malih i srednjih klijenata. Kada nešto krene po zlu, što znači manje prometa od očekivanog, obično se okrećete oglašavanju. Ovdje postoje dvije grupe poslovnih ljudi – prvi u oglašavanje ulažu po prvi put ili nakon dugo vremena i očekuju rezultate preko noći; drugi manjak prometa «nadoknađuju» ukidanjem svih oglašavanja ne bi li «uštedjeli».

No, oglašavanje je velika prevrtljivica kod koje je potrebno poštivati nekoliko njezinih pravila:

  • ulagati kontinuirano, koliko god to malo bilo (obično je to oko 10% mjesečne zarade),
  • poštivati pravilo prodajnog lijevka (privuci pažnju – napravi interes – napravi čežnju – ostvari akciju)
  • na ulaganje gledati kao na ulaganje, ne potrošnju.

Ni u čemu u životu nije moguće uspjeti preko noći (osim ako dobijete na lutriji) pa je tako i od oglašavanja nerealno očekivati velike promjene u tjedan dana.

Osim toga, ako ne vjerujete da oglašavanje ne rješava poslovne probleme, uzmite enciklopedije ili tipkovnicu u ruke i guglajte takozvani 5P. Vidjet ćete da je oglašavanje samo jedan jako mali dio marketinga, značajan, ali ipak jako mali.

MIT 2: Niska cijena privući će kupce

Druga pogreška, a također jedna od najčešćih kada krenemo s minusima je snižavanje cijena. Često od klijenata čujemo kako su snizili cijene na najniže moguće (tu su i sve one neprestane akcije i sniženja) ne bi li pridobili svoje nove kupce. Priznajemo, i sami smo u svojim zelenim počecima tako razmišljali. No, to jednostavno nije ispravni put i ako ne poslušate ovaj savjet, kasnije ćete ga vjerojatno naučiti na teži način.

Naravno da na određivanje cijena proizvoda utječe niz faktora – od cijena nabave materijala, skladištenja, marži koje želite ubrati, troškova hladnog pogona i promocije, dok su to kod usluga cijene edukacije, raznih alata i tehnike potrebne za rad, sastanci s klijentima i naravno vrijeme potrebno za pružanje usluge.

Ipak, od mnogih poduzetnika smo čuli kako su prodavali jednako ili čak više nakon što su podigli cijene svojih proizvoda ili usluga. Čini se da naš mozak percipira da skuplje znači i kvalitetnije, a ako pritom kupac vidi stvarnu vrijednost za sebe, vjerujte nam, neće mu biti problem platiti što god da nudite.

Ili, kako bi neki rekli, svaki proizvod će naći svoga kupca, bez obzira na cijenu.

MIT 3: Meni nije potrebna web stranica

web-stranica

Zar stvarno? I to baš u 21. stoljeću kada su svi na Internetu? A niste postoje dobre šanse da propuštate 90% svojih potencijalnih klijenata.

Web stranica je osobna karta tvrtke kojom predstavljate drugima svoj identitet (tko ste, kakvi ste), odnosno stvarate i prvi dojam o brendu. Kada nam osoba najprije da vizitku, a zatim nas uputi na svoju web stranicu, za nas to znači ozbiljnost poslovanja. S druge strane, ne biti vidljiv na internetu u današnje vrijeme smatramo glupošću jer je to, ako ništa drugo, besplatna reklama – netko će se već zakačiti za vašu web stranicu čak i ako ne plaćate oglašavanje, ali možda pišete kvalitetne blogove pa njima povećavate organski doseg.

Web stranice danas više nije komplicirano izraditi kao nekada. Dostupne su raznih kvaliteta i cjenovnog ranga, već od 500 kuna pa sve do preko 100.000 kuna, što ovisi prvenstveno o vašim potrebama. Recimo da kvalitetnu web stranicu možete dobiti već za 5.000 kuna, na WordPress platformi. Godišnje održavanje na ovakvom servisu koštat će vas oko 600-700 kuna jer gotovo sve promjene možete napraviti solo.

MIT 4: Izrada akcijskog plana gubljenje je vremena

Možda je to spomenuti akcijski plan, a možda je to poslovni plan, marketinški plan, komunikacijski plan pa čak i neki «na puno duže staze» strateški plan. Zapravo nije važno kako se zove niti na koji je vremenski rok raspisani, no svakako smatramo da ga treba imati (ako ne i sve njih) jer kako možete mjeriti svoj napredak i znati kuda idete, ako nemate jasno postavljene ciljeve u poslovanju?

Čak ne možete niti razumjeti poslovne poraze ili slaviti pobjede, ako negdje nemate crno na bijelo zabilježeno što točno želite postići, u kojoj količini i kada. Pisano na papiru zvuči ozbiljnije nego izrečeno «unutarnjim ja» u glavi, a na takav dokument slobodno se potpišite ručno da osjetite odgovornost prema napisanome.

Dakle, izrada planova nije gubljenje vremena, već je to nužnost. Ali nemojte se zamarati ako se dosjetite nečega što ne stoji u planu, a potrebno je dodati. Ili možda oduzeti. Planovi su kao živo biće, mijenjaju se izvana, no kostur nekako uvijek ostaje isti.

MIT 5: Monitoring i evaluacija samo su za projekte

Već kad smo kod planova i njihovih promjena, spomenimo i to da je osim planova i cjelokupnog poslovanja povremeno potrebno pratiti i evaluirati sebe. Da, baš sebe. I naravno, zaposlenike ako ih imate. Zašto? I mi sami s našim zaposlenicima nosimo vrijedne informacije o poslovanju, a na vama je da ih iskopate te pametno iskoristite za unapređenje svojeg posla.

Osobnu evaluaciju možete napraviti putem jednostavne tablice u Excelu – dovoljno je popisati stvari koje su vam zaista važne za poslovanje, a zatim pored nakon određenog deadlinea staviti pluseve i minuse da vidite što je ostvareno. Tu naravno pomažu i razni alati, a nedavno smo isprobali jedan od njih koji se zove Business Lens . Riječ je o alatu kojim možete steći bolji uvid u svoje poslovanje kroz detaljan upitnik koji se proteže na čak 7 ključnih područja: financijsko upravljanje i učinak, poznavanje tržišta, marketing i prodaja, ljudski resursi, strategija i organizacija, upravljanje rizikom i procesi. Ispunjavanje je besplatno, a nama je bilo prilično korisno jer nekako kroz svakodnevni rad zaboravimo razmišljati o svih tih sedam područja.

Eto, toliko za sada. Kao što vidite (i sigurni smo da znate) poduzetništvo nije pjev slavuja. No, kada nas se više drži zajedno, pa tu i tamo netko i “fuša”, zbor može zvučati sasvim solidno ;). Za više informacija, ne bojte se nas kontaktirati.