Tvoje poslovanje krenulo je nizbrdo? Za to je zaslužno ovih 5 mitova

poslovni-uspjeh

Jednom (davno) je postojala ta poslovna ideja zbog koje ti je srce snažno poskakalo, a zjenice oka su ti sjale. Svemir se činio dostižan unatoč prostranstvu koje nudi i ptice u obližnjoj krošnji napokon su pjevale lijepo, a ne iritantno. Sve je bilo baš tu gdje mora.

Dakle, ispočetka je sve bilo savršeno i bez mana. Jeste ponekad malo zapelo, no posao je išao kako treba. Do nedavno. A onda odjednom, kao da je u njega ušao neki vrag koji radi nemir. Neki buntovni Darmar.

S razlogom se pitaš u čemu je problem.

I tako vjerojatno, kao svako logično biće, stavku po stavku poslovanja stavljaš pod mikroskop, što pak ti onemogućuje da vidiš cjelokupnu priču. Ili, zašto ne, možda si onaj drugi tip, koji gleda iz aviona, dok miševi kolo vode.

I stat ću ovdje i sada s pomalo poetičnim uvodom kako bih ti skrenula pozornost na nekoliko tipičnih pogrešaka koje rade mali klijenti. Ne boj’ se – hrabro pročitaj tekst! Jer pogreške je moguće zaliječiti prepoznaš li ih na vrijeme 😉

MIT 1: Ulaganje u oglašavanje riješit će poslovne probleme

Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka koju imam prilike vidjeti kod malih i srednjih klijenata. Kada nešto krene po zlu, što znači da imaš manje prometa od očekivanog ili se klijenti već neko vrijeme nisu javljali, obično se okrećeš oglašavanju. Ovdje sam prepoznala dvije grupe poslovnih ljudi – prvi žele uložiti po prvi put uopće ili nakon dugo vremena ponešto novaca u oglašavanje i očekuju rezultate preko noći; drugi manjak prometa «nadoknađuju» ukidanjem svih oglašavanja ne bi li «uštedjeli».

aida-modelNo, oglašavanje se velika prevrtljivica kod koje je potrebno poštivati nekoliko njezinih pravila:

  • ulagati kontinuirano, koliko god to malo bilo (obično je to oko 10% mjesečne zarade),
  • poštivati pravilo prodajnog lijevka (privuci pažnju – napravi interes – napravi čežnju – ostvari akciju)
  • na ulaganje gledati kao na ulaganje, ne potrošnju.

Ni u čemu u životu nije moguće uspjeti preko noći (osim ako dobiješ na lutriji) pa je tako i od oglašavanja nerealno očekivati velike promjene u tjedan dana.

Osim toga, ako mi ne vjeruješ da oglašavanje ne rješava poslovne probleme, uzmi enciklopedije ili tipkovnicu u ruke i guglaj takozvani 5P. Vidjet ćeš da je oglašavanje samo jedan jako mali dio marketinga, značajan, ali ipak jako mali.

MIT 2: Niska cijena privući će kupce

Druga pogreška, a također jedna od najčešćih kada krenemo s minusima je snižavanje cijena. Baš sam često čula od klijenata kako su snizili cijene na najniže moguće (tu su i sve one neprestane akcije i sniženja) ne bi li pridobili svoje nove kupce. Priznajem, i sama sam u svojim zelenim počecima tako razmišljala. No, to jednostavno nije ispravni put i ako ne poslušaš ovaj savjet, kasnije ćeš ga vjerojatno trebati naučiti na teži način.

Naravno da na određivanje cijena proizvoda utječe niz faktora – od cijena nabave materijala, skladištenja, marži koje želiš ubrati, troškova hladnog pogona i promocije, dok su to kod usluga cijene edukacije, raznih alata i tehnike potrebne za rad, sastanci s klijentima i naravno vrijeme potrebno za pružanje usluge.

odredivanje-cijena

Ipak, zanimljivo mi je bilo čuti od više poduzetnika da su prodavali jednako ili čak više nakon što su podigli cijene svojih proizvoda ili usluga. Čini se da naš mozak percipira da skuplje znači i kvalitetnije, a ako pritom kupac vidi stvarnu vrijednost za sebe, vjeruj mi, neće mu biti problem platiti što god da nudiš.

Ili, kako bi neki rekli, svaki proizvod će naći svoga kupca, bez obzira na cijenu.

MIT 3: Meni nije potrebna web stranica

Zar stvarno? I to baš u 21. stoljeću kada su svi na Internetu, a ako ti nisi postoje dobre šanse da propuštaš 90% svojih potencijalnih klijenata?

Po meni je web stranica osobna karta tvrtke kojom predstavljate drugima svoj identitet (tko ste, kakvi ste), odnosno stvarate i prvi dojam o brendu. Kada mi osoba najprije da vizitku, a zatim me uputi na svoju web stranicu, za mene to znači ozbiljnost poslovanja. S druge strane, ne biti vidljiv na Internetu u današnje vrijeme smatram glupošću jer je to, ako ništa drugo, besplatna reklama – netko će se već zakačiti za tvoju web stranicu čak i ako ne plaćaš oglašavanje, ali možda pišeš kvalitetne blogove pa njima povećavaš organski doseg.

Web stranice danas više nije komplicirano izraditi kao nekada. Dostupne su raznih kvaliteta i cjenovnog ranga, već od 500 kuna pa sve do preko 100.000 kuna, što ovisi prvenstveno o tvojim potrebama. Recimo da kvalitetnu web stranicu možeš dobiti već za 5.000 kuna, na WordPress platformi. Godišnje održavanje na ovakvom servisu koštat će te oko 600-700 kuna jer gotovo sve promjene možeš napraviti solo.

MIT 4: Izrada akcijskog plana gubljenje je vremena

Možda je to spomenuti akcijski plan, a možda je to poslovni plan, marketinški plan, komunikacijski plan pa čak i neki «na puno duže staze» strateški plan. Zapravo nije važno kako se zove niti na koji je vremenski rok raspisani, no svakako smatram da ga treba imati (ako ne i sve njih) jer kako možeš mjeriti svoj napredak i znati kuda ideš, ako nemaš jasno postavljene ciljeve u poslovanju?

Čak ne možeš niti razumjeti poslovne poraze ili slaviti pobjede, ako negdje nemaš crno na bijelo zabilježeno što točno želiš postići, u kojoj količini i kada. Pisano na papiru zvuči ozbiljnije nego izrečeno «unutarnjim ja» u glavi, a na takav dokument slobodno se potpiši ručno da osjetiš odgovornost prema napisanome.

plan-stvarnost

Dakle, izrada planova nije gubljenje vremena, već je to nužnost. Ali nemoj se zamarati ako se dosjetiš nečega što ne stoji u planu, a potrebno je dodati. Ili možda oduzeti. Planovi su kao živo biće, mijenjaju se izvana, no kostur nekako uvijek ostaje isti.

MIT 5: Monitoring i evaluacija samo su za projekte

Već kad smo kod planova i njihovih promjena, spomenimo i to da je osim planova i cjelokupnog poslovanja povremeno potrebno pratiti i evaluirati sebe. Da, baš sebe. I naravno, zaposlenike ako ih imaš. Zašto? I mi sami s našim zaposlenicima nosimo vrijedne informacije o poslovanju, a na tebi je da ih iskopaš te pametno iskoristiš za unapređenje svojeg posla.

Osobnu evaluaciju možeš napraviti putem jednostavne tablice u Excelu – dovoljno je popisati stvari koje su ti zaista važne za poslovanje, a zatim pored nakon određenog deadlinea staviti pluseve i minuse da vidiš što je ostvareno. Tu naravno pomažu i razni alati, a nedavno sam isprobala jedan od njih koji se zove Business Lens –istražiti ga ovdje. Riječ je o alatu kojim možeš steći bolji uvid u svoje poslovanje kroz detaljan upitnik koji se proteže na čak 7 ključnih područja: financijsko upravljanje i učinak, poznavanje tržišta, marketing i prodaja, ljudski resursi, strategija i organizacija, upravljanje rizikom i procesi. Ispunjavanje je besplatno, a meni je bilo prilično korisno jer nekako kroz svakodnevni rad zaboravim razmišljati o svih tih sedam područja.

Eto, toliko za sada. Kao što vidiš (i sigurna sam da znaš) poduzetništvo nije pjev slavuja. No, kada nas se više drži zajedno, pa tu i tamo netko i “fuša”, zbor može zvučati sasvim solidno ;).

Imaš li dodatnih pitanja, slobodno mi se javi