Životni ciklus proizvoda: Jer sve ima svoj vijek trajanja!

Od djetinjstva preko puberteta, zrelosti pa sve do starosti. Tako izgleda životni vijek čovjeka. No, baš kao i mi, i proizvodi prolaze kroz određeni životni ciklus.

Životni ciklus proizvoda u velikog mjeri utječe na marketing, odnosno marketinšku strategiju poduzeća. Zahvaljujući ovom konceptu možete pravovremeno reagirati, ili poboljšati svoj proizvod kako bi bio što konkurentniji ili ga ukloniti s tržišta ako mu više nema spasa.

ŽCP: Ključ koji otvara vrata profitu

Životni ciklus proizvoda (eng. Product Life Cycle – PLC) je koncept koji prikazuje „proces starenja“ proizvoda, od trenutka kada proizvod izlazi na tržište do trenutka kada se proizvod povlači s tržišta.

Prema ovom konceptu, svaki proizvod prolazi kroz četiri faze životnog ciklusa:

 • uvođenje
 • rast
 • zrelost
 • opadanje

U literaturi se ponekad spominje i peta faza koja dolazi prije faze uvođenja. Riječ je o fazi istraživanja i razvoja proizvoda.

Ne kaže se uzalud kako fotografija govori više od tisuću riječi. Zato u nastavku s vama dijelimo graf koji prikazuje životni ciklus svakog, ali ama baš svakog proizvoda.

Plava krivulja označuje vrijednost prodaje, odnosno kretanje profita tijekom određenog vremena. Kao što možete primijetiti, ta je krivulja najmanja u fazi uvođenja, a najveća u fazi zrelosti.

No hajdemo u tančine upoznati sve faze životnog ciklusa proizvoda.

Faza uvođenja

U fazi uvođenja najvažnije je da se proizvod „primi“ na tržištu, odnosno da kupci postanu svjesni postojanja samog proizvoda. Naime, nakon što određeni proizvod po prvi puta zablista na tržištu, potrebno je osvijestiti kupce da on uopće postoji.

U ovoj fazi profita nema ni na vidiku jer ostvarenim prihodima od prodaje nije moguće pokriti sve troškove proizvodnje, kao i troškove promotivnih aktivnosti.

Zapravo ovdje nije toliko bitan profit, već je fokus na skretanju pažnje potencijalnih kupaca na sam proizvod. Novi proizvod obično se nudi u ograničenom broju osnovnih verzija, a cijena mu je u ovoj fazi obično visoka.

Primjer: Jogurt u funkcionalnom i običnom pakiranju koji se promovira kao zdrava hrana.

Faza rasta

Faza rasta počinje u trenutku kada razina prodaje dostigne točku u kojoj proizvod počinje ostvarivati dobit. Kupci su upoznali naš proizvod, kupuju ga i zadovoljni su njime. 

U fazi rasta dolazi do povećanja distribucije proizvoda, ali cijena polako pada. Promocija je fokusirana na isticanje prednosti proizvoda, odnosno na isticanje rješenja koje proizvod nudi. U ovoj fazi proizvod postaje profitabilniji pa dolazi do širenja poduzeća te do povećanja troškova promocije.

Jasno, svaki poduzetnik želi da se njegov proizvod zadrži što duže u fazi rasta, ali samo mali dio njih poduzima nešto u vezi toga. Potrebe, želje i navike kupaca neprestano se mijenjaju. I tu ne možemo ništa. No možemo osluškivati želje kupaca i u svakom trenutku pružiti najbolje moguće rješenje.

Jedna od navika koja se drastično promijenila unatrag nekoliko godina je navika kupovanja proizvoda. Umjesto odlaska u fizičku trgovinu, brojni kupci okrenuli su se online kupnji. Oni koji su redovito pratili promjene, osigurali su kupcima dostupnost svojih proizvoda online. Oni koji nisu, izgubili su svoje blago, izgubili su velik dio svojih kupaca, izgubili su velik dio dosadašnje zarade.

Primjer: Jogurt je dostupan u hladnjacima supermarketa, pakiranje je sada primamljivije, a uvedeni su i novi okusi: jagoda i vanilija.

zivotni-ciklus-proizvoda

Faza zrelosti

U fazi zrelosti proizvod je dostigao svoju najvišu točku rasta. To znači da je prodaja dostigla svoj maksimum, troškovi proizvodnje su minimalni, a proizvod poznat kupcima i prihvaćen na tržištu.

U fazi zrelosti proizvod se natječe s konkurencijom, što ponekad uzrokuje dodatni pad cijena. Distribucija postaje intenzivna (dostupna je svugdje), a promocija se fokusira na razlike u odnosu na proizvode konkurencije. Proizvodi koji prežive ranije faze, imaju velike šanse da ostanu duži period u ovoj fazi. Promocija se radi kroz sve više marketinških kanala i širi se na razne medije.

Primjer: Proizvod doživljaj preobražaj, tako da se u jogurt dodaju voće, žitarice ili čokolada. Pakiranje je sada dostupno u različitim oblicima i veličinama. Proizvod ima priču – promovira se kao zabavni međuobrok ili luksuzna poslastica.

Faza opadanja

U fazi opadanja proizvod je pri kraju svog životnog vijeka i suočava se s manje konkurenata. Dolazi do pada tržišta ili se pojavljuju inovativniji ili kvalitetniji proizvodi.

Razlozi zbog kojih dolazi do pada prodaje mogu biti:

 • velika konkurencija
 • promjene u ponašanju potrošača
 • pojava inovativnog proizvoda
 • pojava kvalitetnijeg proizvoda
 • proizvodi atraktivnijeg dizajna
 • jeftiniji proizvodi
 • zasićenost tržišta i
 • dostupnost proizvoda.

Cilj promocije je podsjetiti kupce na njegovo postojanje. Proizvod se može održati još neko vrijeme tako da se smanje troškovi gdje god je to moguće. U ovoj fazi najbitnije je utvrditi točan razlog pada prodaje te donijeti odluku hoćete li ulagati u proizvod ili ga ukloniti s tržišta.

Kada i kako koristiti koncept životnog ciklusa proizvoda?

Prilikom pregleda poslovanja morate razumjeti koju fazu su dosegli vaši proizvodi ili usluge. To će omogućiti vašim menadžerima da dorade proizvode, planiraju nove ili ukinu proizvode koji ozbiljno propadaju.

Kako biste osigurali svojim proizvodima što duži vijek trajanja, savjetujemo vam da kontinuirano prikupljate povratne informacije kupaca. Pitajte svoje kupce zbog čega su zadovoljni vašim proizvodom i što im najviše smeta. Prikupljene podatke analizirajte i napravite sve što je u vašoj moći kako bi kupci konstantno bili zadovoljno vašim proizvodom.

Nadamo se da ste osvijestili koliko je važan koncept životnog ciklusa proizvoda te da ćete brže-bolje krenuti s usvajanjem ovog vrijednog koncepta.

Ako vam usput zatreba pokoji savjet, rado ćemo ga podijeliti s vama. Javite nam se. 😊