WhatsApp Business – nove mogućnosti u komunikaciji s kupcima i klijentima

whatsapp business aplikacija

WhatsApp Business – nove mogućnosti u komunikaciji s kupcima i klijentima

WhatsApp Business – nove mogućnosti u komunikaciji s kupcima i klijentima 1200 680 Pisalica

WhatsApp je jedna od omiljenih mobilnih aplikacija za dopisivanje, odnosno razmjenu poruka i raznih medijskih sadržaja, kao i za (video) pozive. Pridružila se Facebook (danas Meta) obitelji 2014. godine, i to za nevjerojatnih 19 milijardi dolara (za usporedbu, Facebook je dvije godine ranije kupio Instagram za 1 milijardu dolara).

Neprestano uvodeći nove opcije i mogućnosti, WhatsApp je uvidio potrebu za uvođenjem poslovne platforme u svoju ponudu, pa su u siječnju 2018. godine svijetu predstavili WhatsApp Business.

Danas ovu aplikaciju koristi oko 3 milijuna poduzeća diljem svijeta, koristeći sve njezine mogućnosti kako bi razvila svoja poslovanja.

WhatsApp Business – značajke

WhatsApp (klasična aplikacija) ima oko dvije milijarde korisnika diljem svijeta.

Ako poslovanja mogu komunicirati sa svojim (potencijalnim) kupcima i klijentima putem ove platforme, mogu im se otvoriti brojna vrata prema napretku: više komunikacije = veća mogućnost prodaje = veća zarada = veća ulaganja = veći razvoj poslovanja. Trebamo li objašnjavati dalje? Vjerojatno ste i sami shvatili poantu.

I tu stupa na snagu WhatsApp Business, koji je dostupan kao zasebna aplikacija na Android te iOS mobilnim uređajima. Poanta je da poduzeća imaju svoj WhatsApp Business profil, kojeg korisnici mogu vidjeti kontaktirajući ih putem svoje WhatsApp aplikacije.

Na primjer, recimo da ste vlasnik trgovine veganskim proizvodima „SOYummy“ i želite integrirati WhatsApp u svoje poslovanje. Koraci su vam sljedeći:

 • Instalacija WhatsApp Business mobilne aplikacije.
 • Izrada WhatsApp Business profila – ispunite sve informacije o svojoj trgovini, stavite sliku profila, predstavite se u najboljem mogućem svjetlu. Ovo je važno kod postizanja kredibiliteta.
 • Spojite WhatsApp Business profil sa svojim Facebook ili Instagram profilom. Jednom kad ste to učinili, posjetitelji vaših društvenih mreža imat će opciju kontaktirati vas direktno putem WhatsAppa, jednim klikom.
 • Potičite kontakt kreiranjem QR kodova koji će otvarati vaš WhatsApp Business profil ili pak prilaganjem svog Business profila raznim Facebook oglasima.

Koje sve prednosti ovo donosi vašem poslovanju?

Izvor fotografije: Canva

Opcije s WhatsApp Businessom

WhatsApp Business nije tu samo zato kako biste u klasičnom WhatsApp razgovoru mogli imati i svoj profil te nekoliko informacija o poslovanju. Mada ni to nije naodmet – oni koji kontaktiraju SOYummy putem WhatsAppa moći će vidjeti logo (profilnu sliku), kao i osnovne informacije o trgovini.

No, to nije sve od mogućnosti koje vam se nude.

Katalog proizvoda

U sklopu svog WhatsApp Business profila možete napraviti i katalog proizvoda.

Na primjer, SOYummy će na svoj profil učitati fotografije, cijene i opise sojinih medaljona, zobenog mlijeka i kaše, vitaminskih tableta, bulgura, tofua, namaza od povrća i ostalih proizvoda u svom asortimanu.

Na taj način, kupci koji vas odluče kontaktirati imaju odmah dostupan pregled svega što je u vašoj ponudi te vam mogu slati upite i/ili narudžbe za točno određene proizvode. Ne moraju vas pitati „imate li ovaj proizvod“ ili „imate li onaj proizvod“. Informacije ste im odmah ponudili.

Brzi odgovori

Svatko tko komunicira s kupcima i klijentima zna kako često koristi iste fraze, odnosno odgovore u razgovoru. Kako biste skratili vrijeme potrebno za odgovaranje na upite, u svojoj WhatsApp Business aplikaciji možete spremiti primjere brzih odgovora i koristiti ih u komunikaciji.

Sljedeći put kad zaprimi neki upit, SOYummy će u razgovoru utipkati oznaku „ / “ i aplikacija će ponuditi neke od brzih odgovora:

 • Hvala ti na upitu!
 • Proizvod nam trenutno nije na zalihama, no obavijestit ćemo te kad bude dostupan.
 • Želiš li napraviti narudžbu?
 • Provjerit ćemo status tvoje narudžbe.

Na ovaj način štedite vrijeme i sebi i svojim kupcima.

Automatske poruke

Ako vas kupac kontaktira van radnog vremena ili u drugim situacijama kad niste u mogućnosti odmah odgovoriti na poruku, morate im dati do znanja da će dobiti vaš odgovor, iako ne odmah. Automatskim porukama to i postižete. Jednostavno spremite automatsku poruku koju će zaprimiti vaš kupac kad vas kontaktira te odaberite jednu od opcija kad će im se ta poruka prikazivati (izvan radnog vremena, uvijek, nakon 14 dana neaktivnosti). Na ovaj način kupcima dajete do znanja da ih imate na umu i time poboljšavate korisničko iskustvo.

Pripazite samo da vaše poruke ne izgledaju kao da ih je pisao robot. Prošlo je vrijeme šablonskih automatskih odgovora. Zamislite reakciju kupca kad kontaktira SOYummy i zaprimi ovaj automatski odgovor: Hej, znamo da jedva čekaš naš odgovor. I ne brini, dobit ćeš ga. No, trenutno ne radimo, nego kod kuće kuhamo fina veganska jela. 🍲 Samo nam daj malo vremena i ispunit ćemo sve tvoje želje! ❤️

Oznake kontakata

Kad se jednom baza kupaca SOYummya proširi, postat će teško pratiti sve te osobe koje su vas kontaktirale. Tko je novi, tko je stari, tko radi česte narudžbe, tko je napravio jednu, tko je radio probleme, tko je poslao upit. Već ste počeli miješati onu Janicu koja redovito kupuje i onu Janicu koja je tvrdokorni mesojed pa napravi narudžbe samo da bi ih odbila.

Zato su tu oznake kontakata. Jednako kao što na mailu možete kreirati razne „sandučiće“, tako u WhatsApp Business aplikaciji možete svakom kontaktu priložiti neku oznaku. Za trgovine su najčešći primjeri oznaka „Postojeći kupac“, „Novi kupac“ ili pak „Potencijalni kupac“.

Izvor fotografije: Canva

WhatsApp Business za velika poduzeća

Vjerojatno ste, čitajući ovaj članak, i sami došli do zaključka kako je klasičan WhatsApp Business prikladan za mala poduzeća, poput SOYummya. Klasičan WhatsApp Business profil pomaže poduzećima u predstavljanju svojih proizvoda i usluga te u odgovaranju na poruke kupaca i klijenata. Ipak, ako na dnevnoj bazi kontaktirate sa stotinama ili tisućama osoba, za vas postoji drugo rješenje. Zapravo – isto rješenje, no u drugačijem obliku.

API (engl. Application Programming Interface) je sučelje koje djeluje kao posrednik između dvije aplikacije, otvarajući komunikaciju među njima, a samim time otvarajući nove, bolje mogućnosti. Mogli bismo ovdje u još informatičko-tehničkih detalja, no pošto nismo svi programeri, hajmo to jednostavnije objasniti.

Sjedite u restoranu. Vaša će se hrana pripremiti u kuhinji. No, konobar je taj koji treba prenijeti vašu narudžbu chefu i donijeti vam je za stol kad bude gotova. Konobar je zapravo API – prenositelj poruka među dvjema stranama.

WhatsApp Business API

WhatsApp Business API omogućuje vam puno više od klasičnog korištenja ove aplikacije. Neke od dodatnih mogućnosti koje API otvara su:

 • Slanje automatskih poruka o statusu narudžbe – narudžba zaprimljena, u obradi, poslana.
 • Slanje promotivnih poruka o popustima, rasprodajama, besplatnoj dostavi i slično.
 • Slanje poruka s CTA gumbom na kojeg kupci mogu kliknuti i poduzeti radnju.
 • Slanje poruka s ponuđenim opcijama (npr. pošalji 1 ako želiš naručiti, 2 ako želiš otkazati – kao kad aktivirate opcije telekoma na mobitelu, svaki odgovor je nova radnja).

WhatsApp Business API tako srednjim i velikim poduzećima daje sve potrebne alate za korisničko iskustvo na velikoj razini. Jednog dana kad SOYummy postane vodeći veganski brend u državi/regiji, odabrat će API opciju.

WhatsApp Business API pružaju i vanjski (provjereni) partneri Mete, a jedan od njih je i hrvatski Infobip!

Nadamo se da smo vam sve objasnili ovim člankom. Ako pak imate još neko pitanje, tu smo za vas!

Izvor naslovne fotografije: Canva

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?