Za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka poslužite se BCG matricom

Da bi poduzeće uspješno poslovalo, potrebno je s vremena na vrijeme analizirati učinkovitost proizvoda i usluga koje nudimo. To možemo slikovito prikazati na primjeru automobila. Želite li da vas automobil što duže i bolje služi, redovito ćete posjećivati servisera i provjeriti treba li popraviti ili zamijeniti određeni dio.

U svrhu procjene i analize stanja u poduzeću koriste se razni alati i modeli. Jedan od najpopularnijih marketinških modela za procjenu trenutnog stanja poduzeća svakako je BCG matrica. Što je BCG matrica i kako pomoću nje unaprijediti poslovanje, saznajte u nastavku. 

Što je BCG matrica?

BCG matricu ili matricu industrijskog rasta i tržišnog udjela razvila je Boston Consulting Grupa 60-ih godina prošloga stoljeća.

Matrica je podijeljena u četiri imenovana kvadranta koja su segmentirana na temelju stope rasta tržišta i relativnog tržišnog udjela.

Cilj je razumjeti gdje ulagati marketinška sredstva i treba li prekinuti ili razvijati proizvode.

Čemu služi BCG matrica?

Pomoću BCG matrice možemo procijeniti koliko su isplativi i održivi proizvodi ili usluge koje imamo u ponudi.

Ovisno o financijskim pokazateljima rasta industrije u kojima se pojedini proizvod nalazi te podatka koliki udio na tržištu proizvod zauzima, moguće ga je smjestiti u jedan od četiri kvadranta.

Krave muzare – To su naši najznačajniji proizvodi s kojima uz najmanja ulaganja ostvarujemo najveću dobit. Ideja je da se ti proizvodi što više mužu, bez ubijanja krave! Često su to zreli, dobro uhodani proizvodi. Proizvodi su već doživjeli značajna ulaganja i ne zahtijevaju značajna daljnja ulaganja da bi zadržali položaj. Novčani tijekovi koje generiraju gotovinske krave visoki su i obično se koriste za financiranje zvjezdica i upitnika. Proizvodi u kvadrantu gotovinskih krava su „pomuženi“ i tvrtke ulažu što manje novca mogu, dok istovremeno ubiru dobit koja se generira od proizvoda.

Zvjezdice – Proizvodi na tržištima s visokim rastom i velikim tržišnim udjelom poznati su kao zvijezde. Često su vodeći na tržištu i zahtijevaju trajna ulaganja da bi zadržali položaj. Zvijezde također troše značajnu količinu novca, ali generiraju i velike novčane tokove. Kako tržište sazrijeva, a proizvodi ostaju uspješni, zvijezde će migrirati i postati gotovinske krave. Zvijezde su cijenjeno vlasništvo tvrtke i rado ih se ističe u portfelju proizvoda tvrtke.

Upitnici – Proizvodi na tržištima s visokim rastom, ali s malim udjelom na tržištu nazivaju se upitnicima, jer možda nije jasno hoće li postati zvijezda ili pasti u pseći kvadrant. Ponekad ih se naziva „problematičnom djecom“. Izazov je u tome što će biti potrebno puno ulaganja da bi se dobio povrat. Jedan od klasičnih primjera upitnika je industrija videoigara.  

Psi – Proizvodi u kvadrantu za pse nalaze se na tržištu koje sporo raste i gdje proizvodi imaju nizak udio na tržištu. Takvi proizvodi često stvaraju gubitke, prestari su ili prenovi te traže stalna ulaganja, a rezultiraju stalnim gubicima. Uobičajeni marketinški savjet je uklanjanje svih pasa iz porteflja proizvoda jer oni troše resurse, osim ako se proizvodi dopunjuju s postojećim proizvodima ili se koriste u konkurentske svrhe. Međutim, neki proizvodi mogu generirati stalan prihod uz mali ulog u održavanje (npr. auto dijelovi se proizvode i nakon nove linije auta).

bcg-matrica

Kako i kada koristiti BCG matricu?

BCG model temelji se na proizvodima, ne na uslugama. Pametno je proći kroz BCG matricu prije nego što počnete razvijati nove proizvode.

No valja biti oprezan! BCG model smatra se pojednostavljenim i može biti teško klasificirati proizvode u manjim poduzećima gdje je relativni tržišni udio premali da bi se mogao kvantificirati. Također se temelji na konceptu da se željeni tržišni udio može postići većim ulaganjima u marketinški proračun.

Imate li dodatnih pitanja, slobodno nam se javite. Rado ćemo popričati s vama. ?