Savjeti za pisanje kvalitetnog priopćenja za medije

Mnogi se mikro i mali poduzetnici prije ili kasnije nađu u poziciji kada neku dobru poslovnu vijest žele podijeliti s novinarima. U tom slučaju, potrebno je napisti priopćenje za medije (eng. press release). No ako ga nikad u životu niste pisali i ne znate ga sastaviti po pravilima struke, vaše će novosti vjerojatno ostati u ladici novinara umejsto da bude objavljena.

U nastavku zato objašnjavamo kako napisati priopćenje za medije koje će rezultirati objavom.

Kako napisati priopćenje za medije?

Naslov

Kvalitetno priopćenje započinje dobrim naslovom. Naslov mora biti kratak, jasan i atraktivan te mora nagovijestiti sadržaj priopćenja. Idealna dužina naslova je između 50 i 60 znakova s razmacima.

Vrijeme i mjesto

Na priopćenju obavezno istaknite vrijeme i mjesto, kako bi se urednik medija i novinari lakše snalazili.

Prvi paragraf / Uvod

Poanta priopćenja trebala bi biti jasna već u prvom paragrafu. Tijekom pisanja uvoda obavezno odgovorite na 5W pitanja (Who, What, Where, When, Why) te se držite pravila takozvane „obrnute piramide“ (najvažnije informacije istaknite na početku).

Citati/Izjave

Svako priopćenje trebalo bi imati jedan do dva citata osoba koje imaju autoritet. Tuđe izjave/citati čitateljima sugeriraju da se vijest stvarno dogodila, odnosno da nije izmišljena.

Ubacite popratni sadržaj (linkove, fotografije, grafove)

Iz priopćenja se danas ne slažu samo vijesti za tiskane medije, već i za portale. Ako svoje priopćenje možete povezati s web stranicom na kojoj se nalazi više sadržaja o temi kojom se u priopćenju bavite, onda obavezno stavite link na tu stranicu. Istaknete li taj link u uvodnom dijelu priopćenja, veća je vjerojatnost da će ga urednik objaviti.

Uz priopćenje je potrebno poslati 2-3 fotografije veće rezolucije, ne više. Ako baš postoji realna potreba za slanjem više fotografija, onda ih nemojte navoditi kao dodatak, već radije pošaljite link koji vodi na fotografije.

Kontakt informacije

Na kraju svakog priopćenja trebate navesti kontakt osobu i kontakt informacije. Time si povećavate šanse da će vas novinar kontaktirati radi dodatne objave ili intervjua.

Pismenost

Nakon što ste završili priopćenje, obavezno napravite lekturu i korekturu teksta.

Dužina priopćenja

Idealna dužina teksta priopćenja je do 1.800 znakova, iznimno tekst može biti duži, ako zaista imate što ispričati.

Stil pisanja

Stil pisanja preporučujemo prilagoditi vašoj ciljanoj publici. Svakako, preporučujemo vam da pišete kratko i jednostavno, jer prije svega trebate biti razumljivi.

I to bi bilo to! Ako još uvijek niste sigurni što i kako napisati, slobodno nam se javite jer mi znamo kako.