Tik Tok: Trenutno najbrže rastuća društvena mreža ima svoje prednosti i u poslovanju

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije čula za jednu od najpopularnijih društvenih mreža – Tik Tok. Možda ste o njoj pročitali u novinama, na internetu ili jednostavno čuli od svojih klinaca. Tik Tok je zapravo najpopularnija društvena mreža među tinejdžerima.

No zašto vam sada pričamo o društvenoj mreži čiji su korisnici tinejdžeri? Kakve to ima veze s vašim poslovanjem?

Brojni voditelji poduzeća smatraju kako ova društvena mreža nije mjesto za njih. Tinejdžeri nemaju platežnu moć, a sadržaj koji se pretežno kreira nije u poslovnom duhu.

Ipak, dopustite nam da objasnimo kako možete iskoristiti ovu društvenu mrežu u korist svog poslovanja. 😊

Zanimljive činjenice o Tik Toku

Tik Tok je društvena mreža koja prvenstveno služi za kreiranje i dijeljenje video sadržaja u trajanju od 15 do 60 sekundi. Bilježi preko 800 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika diljem svijeta, a korisnici ove društvene mreže u prosjeku provode 52 minute dnevno. Dostupan je čak u 154 zemlje i na 75 jezika.

Baš kao i na Instagramu, i ovdje možete lajkati, komentirati, slati poruke te dijeliti svoj i tuđi sadržaj. No ono što izdvaja Tik Tok od ostalih društvenih mreža (naravno, osim Youtubea) je što je fokusiran isključivo na video sadržaj.

Tu je i jednostavnost kreiranja atraktivnih videa uz pomoć brojnih alata koji vam stoje na raspolaganju unutar same aplikacije. Kreiranim videima tako možete dodati glazbu, ali i razne kreativne efekte i na taj način stvoriti zanimljiv sadržaj koristeći kameru svog mobitela.

Sadržaj kreiran u ovoj aplikaciji može se dijeliti i na drugim društvenim mrežama (poput  Facebooka, Instagrama, YouTubea) što omogućuje veću vidljivost samog sadržaja.

tik-tok-poslovanje

Iskoristite moć Tik Toka za dobrobit vašeg poslovanja

Najviše korisnika Tik Toka je u dobi od 16 do 24 godine. No iako tinejdžeri nemaju platežnu moć, ne zaboravite da su tu roditelji koji slušaju njihove želje. Dakle, za one kojima su ciljana skupina mlađe osobe, Tik Tok je savršen način da se doprije do njih. S druge strane, upravo će mladi u skoroj budućnosti postati vaši kupci pa Tik Tok može poslužiti i kao svojevrstan način za podizanje svijesti o proizvodima ili uslugama, odnosno za brendiranje.

Dijeljenjem sadržaja s Tik Toka na ostale društvene mreže, može se doprijeti i do vaše sadašnje ciljane skupine. Na vrlo zabavan način možete educirati svoje kupce o vašim proizvodima, potaknuti ih na lajkanje, komentiranje i dijeljenje i na taj način doseći što veći broj potencijalnih kupaca.

Potencijal Tik Toka iskorištavaju i brojne domaće tvrtke poput Mlinara, Narodnog radia, Pevexa itd. No zašto bi jedna tvrtka poput Pevexa bila prisutna na Tik Toku?

S obzirom na to da imaju velik spektar proizvoda, a samim time i veliku mogućnost stvaranja sadržaja, odlučili su to iskoristiti na najbolji mogući način. Kroz kreiranje zabavnog sadržaja odlučili su se brendirati kao „cool“ brend koji rano prihvaća nove digitalne platforme. Nadamo se da ne moramo dodatno naglašavati kako su dobili odlične reakcije i veliki interes od strane mladih što će se u budućnosti zasigurno odraziti na povećanje prodaje.  

No Tik Tok svakim danom bilježi povećanje korisnika svih dobnih skupina. Tako na Tik Toku možemo pronaći brojne influencere koji su shvatili važnost kreiranja zabavnog sadržaja. Ljudi jednostavno vole gledati, lajkati, komentirati i dijeliti takav sadržaj. Upravo takav sadržaj najčešće postaje i viralan.

tik-tok-prednosti

Surađujte s influencerima kako biste približili sadržaj široj publici. Ne zaboravite činjenicu da oni često dijele sadržaj s Tik Toka na Instagram story, feed, Facebook pa čak i Youtube pa na taj način sadržaj može doprijeti do zaista velikog broja ljudi.

Ne zaboravimo spomenuti i Tik Tok hashtag challenge. Odličan primjer je Guess koji je u jesen prošle godine napravio hashtag challenge pod nazivom #InMyDenim. Pozvao je korisnike da snimaju videe u svojim Guess trapericama te ih objave na svojim profilima pod ovim hashtagom. Za pomoć je iskoristio influencere, a od pokretanja videozapisa s tom oznakom do danas prikupio je preko 38 milijuna pregleda.

A što je s oglašavanjem na Tik Toku?

Iako oglašavanje putem Tik Toka trenutno nije moguće, u budućnosti možemo očekivati i to. Naime, trenutno se testiraju oglasi u SAD-u i u nekim dijelovima Europe, no u Hrvatskoj kreiranje oglasa još uvijek nije dostupno. No iz prethodno navedenog možemo zaključiti kako i prirodno generirani sadržaj može lako doprijeti do vaše ciljane skupine.

Budući da je zaista mali broj tvrtki prepoznalo važnost prisutnosti na Tik Toku, to vam pruža mogućnost da se istaknete, budete prepoznatljivi i drugačiji od drugih.  

Imate li dodatnih pitanja, stojimo vam na raspolaganju. 😊