Sve što trebaš znati o hashtagovima na društvenim mrežama

hashtag

Sve što trebaš znati o hashtagovima na društvenim mrežama

Sve što trebaš znati o hashtagovima na društvenim mrežama 1200 650 Pisalica

Ah, ti hashtagovi. Već i ptice na grani cvrkuću o njima. No, znaš li zaista što su i u koje svrhe se zapravo koriste?

Saznaj više u našem novom članku 😊.

Započet ćemo s definicijom 😊

Hashtagovi označavaju riječi ili grupe riječi ispred kojih se stavlja oznaka #. Oni služe za kategorizaciju tih označenih riječi ili grupa riječi, a koje se mogu pretraživati po različitim temama. Primjerice, pretraživanjem hashtaga #BozicDolazi, vidljive su sve objave koje su povezane s tim hashtagom.

Tako korisnici, poduzeća ili brendovi, brže dolaze do sadržaja koji ih zanima i lakše se povezuju s onima istih interesa.

Inače, hashtag se počeo koristiti 2007. godine na društvenoj mreži Twitter. Danas se proširio i na Facebook, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine i mnoge druge društvene mreže.

Što je važno kod korištenja hashtaga?

Kada koristiš hashtag koji se sastoji od više riječi, one moraju biti spojene, a svaku novu riječ trebaš napisati velikim početnim slovom. Tada će hashtag biti puno zanimljiviji i uočljiviji. Ne preporučuje se stavljanje hashtagova ispred svake riječi! Baš kao ni korištenje prevelikog broja hashtagova ispod pojedinačne objave. Recimo da je ispod Facebook objave dovoljno objaviti 2-3 hashtaga, dok ispod one na Instagramu njih 10-ak.

Kod kreiranja hashtagova, upotrebljavaju se samo slova i brojke.

Dakle, hashtag ne smije sadržavati dijakritičke i interpunkcijske znakove.

Prije same objave hashtaga, važno je dobro kategoriziranje i označavanje hashtaga te poznavanje ciljne publike i njenog govornog područja kako bi se objavio što relevantniji hashtag.

Mogu se koristiti popularni hashtagovi čime se povećava promocija objavljenog sadržaja, a isto tako se mogu kreirati i vlastiti hashtagovi.

Kreiranje vlastitih hashtagova je in!

hashtagovima

Ako se odlučiš na kreiranje vlastitih hashtagova, trebaš obratiti pozornost na sljedeće.

Kreirani hashtagovi moraju biti jednostavni i jedinstveni za tebe, odnosno tvoju tvrtku radi veće i lakše prepoznatljivosti.  Oni moraju biti povezani s tvojim poslovanjem, a poželjno je da budu kratki i lako pamtljivi.

Nakon kreiranja hashtagova, poželjno je praćenje istih.

Naravno, želimo saznati koji su popularni, a koji malo manje, kako bi se oni popularniji nastavili koristiti dalje.

Poželjno je i istražiti hashtagove konkurencije i testirati ih koriste li oni i tebi.

I ponavljamo još jednom – previše hashtagova ne izgleda dobro! Zato ti svaka društvena mreža dopušta određeni broj hashtagova koji ne možeš prekoračiti.

Sada kad znaš sve o kreiranju hashtagova, možeš početi s njihovom uporabom!

Ako negdje zapneš, kako to već uvijek biva, tu smo za tebe. 😉

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?