Sve što trebaš znati o hashtagovima na društvenim mrežama

Ah, ti hashtagovi. Već i ptice na grani cvrkuću o njima. No, znaš li zaista što su i u koje svrhe se zapravo koriste?

Saznaj više u našem novom članku 😊.

Započet ćemo s definicijom 😊

Hashtagovi označavaju riječi ili grupe riječi ispred kojih se stavlja oznaka #. Oni služe za kategorizaciju tih označenih riječi ili grupa riječi, a koje se mogu pretraživati po različitim temama. Primjerice, pretraživanjem hashtaga #BozicDolazi, vidljive su sve objave koje su povezane s tim hashtagom.

Tako korisnici, poduzeća ili brendovi, brže dolaze do sadržaja koji ih zanima i lakše se povezuju s onima istih interesa.

Inače, hashtag se počeo koristiti 2007. godine na društvenoj mreži Twitter. Danas se proširio i na Facebook, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine i mnoge druge društvene mreže.

Što je važno kod korištenja hashtaga?

Kada koristiš hashtag koji se sastoji od više riječi, one moraju biti spojene, a svaku novu riječ trebaš napisati velikim početnim slovom. Tada će hashtag biti puno zanimljiviji i uočljiviji. Ne preporučuje se stavljanje hashtagova ispred svake riječi! Baš kao ni korištenje prevelikog broja hashtagova ispod pojedinačne objave. Recimo da je ispod Facebook objave dovoljno objaviti 2-3 hashtaga, dok ispod one na Instagramu njih 10-ak.

Kod kreiranja hashtagova, upotrebljavaju se samo slova i brojke.

Dakle, hashtag ne smije sadržavati dijakritičke i interpunkcijske znakove.

Prije same objave hashtaga, važno je dobro kategoriziranje i označavanje hashtaga te poznavanje ciljne publike i njenog govornog područja kako bi se objavio što relevantniji hashtag.

Mogu se koristiti popularni hashtagovi čime se povećava promocija objavljenog sadržaja, a isto tako se mogu kreirati i vlastiti hashtagovi.

Kreiranje vlastitih hashtagova je in!

hashtagovima

Ako se odlučiš na kreiranje vlastitih hashtagova, trebaš obratiti pozornost na sljedeće.

Kreirani hashtagovi moraju biti jednostavni i jedinstveni za tebe, odnosno tvoju tvrtku radi veće i lakše prepoznatljivosti.  Oni moraju biti povezani s tvojim poslovanjem, a poželjno je da budu kratki i lako pamtljivi.

Nakon kreiranja hashtagova, poželjno je praćenje istih.

Naravno, želimo saznati koji su popularni, a koji malo manje, kako bi se oni popularniji nastavili koristiti dalje.

Poželjno je i istražiti hashtagove konkurencije i testirati ih koriste li oni i tebi.

I ponavljamo još jednom – previše hashtagova ne izgleda dobro! Zato ti svaka društvena mreža dopušta određeni broj hashtagova koji ne možeš prekoračiti.

Sada kad znaš sve o kreiranju hashtagova, možeš početi s njihovom uporabom!

Ako negdje zapneš, kako to već uvijek biva, tu smo za tebe. 😉