Facebook, Instagram i Snapchat priče – po čemu se razlikuju i koje su najgledanije?

Iako Facebook, Instagram i Snapchat na prvu djeluju kao posve različite platforme, prvenstveno zbog raznolike publike koja se njima koristi, jedna ih značajka itekako povezuje. Znate li o čemu je riječ?

Naravno, riječ je o pričama iliti popularno zvanim storyjima!

Složit ćete se s nama da nema korisnika koji nije objavio ili barem pregledao pokoji story na jednoj od navedenih društvenih mreža.

Ipak, da ne bi bilo zabune glede njihovog razumijevanja, ponovit ćemo na kojoj su društvenoj mreži storyji ugledali svjetlo dana i kako ih zapravo pravilno koristiti 🙂.

Što je story i koja ga je društvena mreža prva lansirala?

Story označava objave u obliku fotografija ili videa koje nestaju nakon 24 sata. Prilikom kreiranja priča na iste je moguće primijeniti filtere, naljepnice, tekstualni sadržaj, efekte, kao i crtati po njima. Prikazuju se iznad News Feeda, a mogu se spremiti te poslati odabranim pratiteljima.  

Tvorac ovih popularnih priča je Snapchat na kojem su one osvanule još 2013. godine. Ubrzo nakon ove genijalne inovacije, točnije 2016. godine, priče su se pojavile i na Instagramu, a godinu dana kasnije zamijetili smo ih i na Facebooku. Kako je Instagram u vlasništvu Facebooka jasno vam je zašto priče na obje društvene mreže imaju gotovo jednaka sučelja. No osim brojnih sličnosti postoje i neke razlike koje vam otkrivamo nastavku.

Sličnosti i razlike između Facebook i Instagram priča

fb-instagram-price

Kao što smo već spomenuli ranije, na Facebook i Instagram priče moguće je “lijepiti” vrlo slične filtere, naljepnice i efekte, a nakon njihove objave kreirane se priče mogu sakriti od određenih osoba.

Instagram priče dostupne su samo pratiteljima ili bliskim osobama unutar Instagram sučelja, osim u slučaju javnog profila kada storyje mogu vidjeti ama baš svi. Što pak se tiče Facebooka, osim javnog dijeljenja priče, omogućuje i prikazivanje priče prijateljima na Facebooku i kontaktima na Messengeru, samo prijateljima na Facebooku te prilagođenoj publici koju sami odabirete.

Tek nakon što ste snimili Instagram priče na njih dodajete naljepnice i filtere, dok Facebook priče, ako ih kreirate putem opcije selfie, zahtijevaju dodavanje filtera prije samog snimanja. 

Kao i kod ostalih platformi koje nude mogućnost kreiranja storyja, tako je i na Facebooku te Instagramu moguće vidjeti tko je pregledao isti, ali su osobe koje su vidjele priču vidljive samo unutar 24 sata, kada je i priča aktivna.

Anonimno pregledavanje priča – i to je moguće!

Zanimljivo je to što Instagram priče možete i anonimno pregledavati, no ne putem same aplikacije, već putem raznih tome namijenjenih online servisa. Naime, otvaranjem navedenih stranica u iste upisujete korisničko ime profila s Instagrama, nakon čega se prikazuju rezultati pretrage. Potom otvarate željenu priču koju čak možete i preuzeti.

Nadalje, Facebook i Instagram priče razlikuju se i temeljem interesa te demografskih karakteristika ciljne publike. Tako na Facebooku prevladava publika između 25 i 44 godina, a na Instagramu ona između 18 i 24 godina. Kako na Instagramu uglavnom prevladavaju osobe ženskog spola, moda, ljepota, kuhinja, robne marke i putovanja neke su od najpopularnijih industrija u kojima se kreiraju storyji.

Također, ove se društvene mreže razlikuju i po duljini videa. Instagram omogućuje dodavanje videa koji traje do 15 sekundi, a Facebook do 20 sekundi.

Osim toga, Instagram omogućuje dodavanje storyja u istaknute objave čime se zapravo prekida njihovo 24-satno trajanje, dok Facebook nema tu mogućnost.

Želite uštedjeti svoje vrijeme i istovremeno postaviti svoj story na obje platforme? I to je moguće! Najprije story unesite na Instagram, a potom putem Call To Actiona koji je vidljiv na Instagramu podijelite na Facebooku.

Snapchat story

Kako je Instagram kopirao funkcionalnosti Snapchat storyja, logično je da su one na obje platforme gotovo jednake. Ono po čemu se razlikuju je svakako ciljana skupina koja ih pregledava. Na Snapchatu prevladava najmlađa publika, odnosno ona između 18 i 24 godina.

Kad bi Instagram usporedili sa Snapchatom mogli bismo primijetiti kako Instagram ne posjeduje toliko zabavnih filtera kao ni animiranih leća ili lica. Primjerice, Instagram ne sadrži mogućnost selfie filtera te 3D efekata koji zapravo stvaraju genijalne priče.

snapchat-price

Što pak se tiče mogućnosti objavljivanja storyja na Snapchatu, razlikuju se tri opcije – My Story, Our Story i Private Story. Odaberete li prvu opciju vaša će priča biti vidljiva samo vašim prijateljima ili svima, ovisno o tome što ćete označiti u postavkama priče. Private Story omogućuje prikazivanje priča odabranim osobama, dok Our Story bilježi određenu lokaciju, događaj ili temu. Primjerice, ako je vaša priča snimljena na određenoj lokaciju u Varaždinu, pretražuju li korisnici točno tu lokaciju naići će na vašu priču.

Snapchat pruža i mogućnost kreiranja posebnog geo filtera koji se prikazuje na definiranoj lokaciji te u zadano vrijeme, a zanimljivo je to što je ovaj filter Snapchat zaštitio patentom.

Ni to nije sve! 😊

Snapchat otkriva osobe koje su snimile zaslon pojedine priče, a kada je riječ o dodavanja videa u obliku priče moguće je objaviti video koji traje do 10 sekundi.

Kako su značajke storyja u posljednjih nekoliko godina sve popularnije te samim time pružaju dobre marketinške prilike za različite branše, u svakom slučaju valja se zapitati na kojim društvenim mrežama objavljivati priče 🙄.

Koje priče su najgledanije?

najgledanije-price

Prema HubSpotovom istraživanju koje je provedeno na uzorku od 275 potrošača svih dobnih skupina na području SAD-a, najgledanije su priče na najbrojnijoj društvenoj mreži, dok ju slijede Instagram te Snapchat. Naime, čak je 70% ispitanika navelo da pregledava priče na Facebooku, 17% njih na Instagramu te 13% na Snapchatu.

Ipak, kako bi uvidjeli pravo stanje najgledanijih priča predlažemo pratiti rezultate na svakoj društvenoj mreži, prilagoditi priče ciljnoj publici te njezinim interesima jer će u tom slučaju storyji privući pažnju baš vaše publike.

Zapnete li u bilo kojem trenutku, stojimo vam na raspolaganju! 🙂