IGTV: Još jedna značajka koja doprinosi organskom rastu Instagram profila

Instagram stalno uvodi nove promjene.

I dok je u početku ova društvena mreža bila namijenjena isključivo za objavljivanje fotografija, sada je postala prava mala oaza videozapisa.

Nije ni čudo jer je video danas omiljeni medij među svim generacijama. Korisnici Instagrama pregledavaju videa gdje god se nalazili; u javnom prijevozu, kafiću, teretani pa čak i dok hodaju po gradu.

Zanimljiv je i podatak da videozapisi čine 78% ukupnog mobilnog podatkovnog prometa! [instagram.com]

Prilično visoka brojka, zar ne?

Nakon što je i sam Instagram shvatio moć videozapisa, uveo je mogućnost postavljanja kratkih videozapisa. No od nedavno možete objaviti i videozapise duljeg trajanja. Takvi videozapisi poznati su kao IGTV. 😊

Što je IGTV i zašto je važan?

IGTV je značajka koja omogućuje objavljivanje videozapisa od jedne do čak 60 minuta. Pritom videozapis mora trajati najmanje jednu minutu kako biste ga mogli uploadati na IGTV. Ako ga uploadate s mobitela, tada vam je dozvoljen prijenos videozapisa u trajanju od 15 minuta, no ako to učinite preko desktopa, onda možete uploadati video u trajanju do 60 minuta.

Videozapis koji želite podijeliti treba biti vodoravnog ili okomitog usmjerenja, u MP4 formatu i manji od 3.6 GB.

Redovitim snimanjem IGTV-a možete znatno doprinijeti rastu svog Instagram profila, odnosno privlačenju velikog broja novih pratitelja (čitajte: potencijalnih kupaca).

Naime, što se pratitelji duže zadržavaju na vašoj objavi, algoritam Instagrama je smatra korisnom i prikazuje većem broju korisnika. Upravo to možete postići snimanjem edukativnih i kreativnih videozapisa.

IG videozapise pratitelji mogu lajkati, komentirati i dijeliti s drugima. Ako kreirate videozapise koji daju vrijednost, pratitelji će to prepoznati i uzvratiti sviđanjem, komentarima i dijeljenjem tih videozapisa. A budući da algoritam Instagrama uzima u obzir i broj interakcija, nagradit će vas boljim rankingom.

Također, putem videozapisa možete lakše ispričati poslovnu priču i povezati se sa svojom publikom. Educirajte svoje pratitelje o temama važnima za vaše poslovanje, a oni će vam uzvratiti povjerenjem. A upravo je povjerenje ključ prodaje. 

Kako kreirati IGTV?

Sada kad ste osvijestili važnost IGTV-a, slijedi proces njegova kreiranja.

KORAK 1

Želite li objaviti IGTV, najprije morate snimiti video izvan Instagram aplikacije.

Zatim kliknite na opciju za stvaranje nove objave i na značajku „Videozapis na IGTV-u“.

igtv

KORAK 2

Sada će vam se otvoriti galerija videozapisa. Odaberite željeni videozapis i to je to. Kako bi se IGTV što bolje uklopio u vizualni identitet Instagram feeda, odaberite naslovnu fotografiju po želji. Možete odabrati fotografiju iz videozapisa ili iz vlastite galerije. Naslovna fotografija treba biti u JPG ili PNG formatu, a najmanja preporučena veličina iznosi 492 x 762 piksela.

naslovnica-igtv

KORAK 3

Za kraj dodajte naslov IGTV-a kao i opis. Preporučujemo vam da stavite i hashtagove kako bi povećali doseg objave.

Nije naodmet spomenuti kako naslovnu fotografiju možete urediti i putem opcije „Uredi naslovnu sliku profila“. Želite li podijeliti svoj IGTV na feedu, uključite opciju „Objavite pregled“.

I to je to! Vaš IGTV je spreman da zablista. 😊

uredivanje-igtv

Pitate se je li moguće obavijestiti pratitelje o IGTV-u putem Instagram priče (engl. Instagram story)? Moguće je!

No prije nego objavite Story, savjetujemo vam da kliknete na poveznicu koja je na donjoj slici označena crveno. Nakon toga kliknite na oznaku „+ Videozapis IGTV“.

Sada vaše pratitelje samo jedan klik dijeli do cijelog videozapisa. 

igtv-story
igtv-swipe-up

Savjetujemo vam da svoj IGTV podijelite i na svom feedu, kao i kroz Story kako bi ostvarili veći doseg objave.

Ako trebate pomoć oko vođenja Instagram profila, javite nam se. Rado ćemo zasukati rukave i krenuti u osvajanje vaše publike. 😉

Izvor naslovne fotografije: socialbakers.com