Facebook: ZA i PROTIV

facebook-za-protiv

Facebook: ZA i PROTIV

Facebook: ZA i PROTIV 1200 650 Pisalica

Facebook sada postoji već 13-tu godinu, no sudeći prema novitetima koje kontinuirano uvodi 13. će mu kao i prethodne godine – biti sretna. Što nam je to toliko «napeto» da ga sve više koristimo u oglašavanju i zadnje vrijeme nerijetko stavljamo ispred Google AdWordsa, pročitajte u nastavku.

Napravila sam popis usluga koje mi se kod Facebooka sviđaju i onih koje mi zadaju muke. Krenimo redom…

RAZLOZI ZAŠTO VOLIMO FACEBOOK

Kada surfaju na mobitelu, većina ljudi je na Facebooku

Obožavam zavirkivati u tuđe mobitele kada se vozim javnim prijevozom. Znam da nije pristojno, no sve u ime posla ;). Generacije koje su odrasle na Facebooku i dalje vole koristiti svaku slobodnu sekundu kako bi škicnule što ima na timelineu. Rijetko tko od njih sjetit će se direktno posjetiti stranicu portala za vijesti. Naučeni su takve portale lajkati, a kada im iskoči neka vijest jednog od spomenutih, kliknut će na nju i pročitati vijest. Facebook je ovdje posrednik. Kako se na Facebooku skupila već zaista ogromna ekipa, to itekako dobro možeš iskoristiti. I znam da ti to posebno ne trebam spominjati.

Detaljno targetitranje

Majke mi, kako je krenulo, Facebook će uskoro znati našu kućnu adresu. OK, zna ID kompjutora i većinu podataka koji su s istim povezani, što je gotovo identično adresi kuće. To je super za tvoj posao. Na Facebooku možemo targetirati nekog po spolu, dobi, mjestu življenja, interesima, job pozicijama, ma mislim – nema čega nema.

Mogućnost retargetinga

Spomenuto targetiranje ide toliko daleko da je moguće svima onima koji su u nekom periodu došli na web, poslati oglas koji je stvoren baš za njih. Na primjer, išla ti je kampanja za popunjavanje kratkih izleta po Jadranu, a za ovogodišnju ljetnu sezonu. Nova si agencija na tržištu i trebali ste se prvo pokazati nekom klasičnom kampanjom. Super. E, sada kad ste skupili određeni broj publike preko Facebook Pixela, došlo je vrijeme da onima koji su posjetili vaš web pošaljete oglas kreiran samo za njih. Oglas koji će jasno i glasno voditi na obrazac za planiranje njihova ljetovanja iz snova. Ako je oglas dobro posložen, naravno da će imati i dobar odaziv. Ovo je win-win kombinacija i za tebe, i za tvoju tvrtku.

Vizualno bogate forme

Kod Facebooka posebno volim to što mogu birati formu kojom ću se nekome oglašavati. Mogu birati između klasične fotografije, između prezentacije i carousel oglašavanja, video oglasa itd. Naravno, to nam svima omogućuje da formu oglasa prilagodimo proizvodu ili usluzi koju oglašavamo, bolje prilagodimo targetiranoj publici i da, prije svega, budemo što kreativniji. Kad smo već kod formi…

Video oglašavanje je sve popularnije

Nema tko ne zna da je video oglas sve traženija i rastuća forma oglašavanja pa zašto to ne iskoristiti. Suprotno razmišljanjima mnogih, video koji objavljujemo ne mora imati savršenu produkciju i koštati 100.000 eura. Važno je da bude zabavan ili poučan i da se što više nas u njemu može negdje prepoznati.

Oglasi s kontakt obrascima

Ako iz nekog razloga još uvijek nemaš web ili je on trenutno kod «mehaničara» na redizajnu, forma oglasa za skupljanje leadova mogla bi ti biti od veeelike koristi. O čemu se točno radi? Napraviš normalni oglas i umjesto da osobu s oglasa pošalješ na neko peto mjesto, zadržat ćeš ga na Facebooku obrascem koji može instantno ispuniti. Podatke ti čuva Facebook, a skinuti ih možeš u csv datoteku bez pardona. Osoba čije povjerenje imaš ostavit će ti podatke o tome s koje kampanje je došla, ime i prezime, e-mail te broj mobitela. Cool, zar ne?

Visoka razina interakcija s publikom

facebook-za-i-protivBarem jedno možemo svi priznati Facebooku, a to je da baš ni na jednoj drugoj mreži nemamo toliko interakcije s našom publikom. Možemo im postavljati direktna pitanja, pozivati ih da s nama prokomentiraju novi proizvod, održati nagradni natječaj, nagovoriti ih da nam pošalju fotku kako koriste naš proizvod i tako dobiti besplatnu dodatnu reklamu. Ako smo svojoj publici imalo simpatični, rado će šerati naše objave, a popularnost objave rast će nam kao u Justina Bibera nakon posjete frizeru. Ne mo’š fulati!

RAZLOZI ZAŠTO SMO PROTIV FACEBOOKA

Facebook je skup prijatelj

Ako znaš što radiš s Facebook oglasima, Facebook će ti biti skup. Zaboravi odmah na izjave koje ponekad čuješ od svojih suradnika a glase «uspio sam doći na cijenu klika od 0,01 dolar). Ako je to stvarno tako, znači da ti je loše postavljeni target i da ćeš dobiti puno impresija, ali pitanje je li ta publika zaista ona koju ti trebaš. Jesi li na pravom putu svakako provjeri u Google Analyticsima. Isto tako, znaš da je boostanje skupi sport, a bez njega… eh… Za koga kreiramo objave, ako ih nitko ne vidi, je l’?

Oglase je potrebno često ažurirati

Facebook je specifičan po tome što brzo dostiže neželjeni frequency – prosječni broj pojavljivanja istog oglasa istoj osobi. To vrijedi posebice u onim slučajevima kada ti je target jako specifičan što znači da je u njega uključen manji broj ljudi, a ipak imaš nekog vraga od novca za uložiti u kampanje. Ne reagiraš li na visoki frequency svoju ćeš publiku dovesti do živčana sloma i to ti neće oprostiti. Zato pazi na taj detalj i nakon što prođe brojku 4 ili 5, brzo tipkaj novi.

Ah, taj storytelling

Češće mijenjanje oglasa znači više angažmana i više kreative. Pri tome mislim na sve od odabira kvalitetnih fotografija, snimanja novih videa, izrade carousel oglasa, izrade prezentacija, pisanja tekstova za oglase koji uvijek moraju biti inovativni, drugačiji, svježi, za koje moraš znati gdje vode i koji im je cilj. S Facebookom nikad nema time outa, pauze, stajanja, uvijek moramo biti u muvingu.

Nekima jadikovanje, drugima zabava. Trebaš li pomoć oko vođenja Facebook pageva i oglašavačkih kampanja, javi mi se.
Obećajem da ću ti napraviti ponudu koju nećeš moći odbiti ;).

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".