Jeftiniji klikovi na Facebooku dovest će te do veće publike, ALI…

targetiranje-facebook

Jeftiniji klikovi na Facebooku dovest će te do veće publike, ALI…

Jeftiniji klikovi na Facebooku dovest će te do veće publike, ALI… 1200 650 Pisalica

Pred nekoliko dana kaže meni klijent ponosno “platio sam mali neatraktivni oglas u 24 sata, a donio mi je veliki broj upita”. Odgovorila sam mu, “savršeno ste ciljali svoju publiku”. Bez obzira objavljuješ li u tiskanim medijima ili na internetu, bez kvalitetnog ciljanja većina tvoje love isparit će u nepoznato.

O targetiranju ili ciljanju publike dosta se govori i piše pa vjerujem da znaš dovoljno.
Ako imaš frizerski salon u Slavonskom Brodu sigurna sam da nisi targetirao/la čitatelje iz Zagreba ili Dubrovnika jer na njima nećeš zaraditi.

Umjesto njih, ciljao/la si publiku iz Slavonskog Broda i eventualno bliže okolice. One kojima neće trebati više od pola sata vožnje da bi došli do tvog salona.

Suprotno tome, prodaješ li preko web shopa led žarulje, vjerojatno si ciljao/la cijelu Hrvatsku kao mjesto potencijalnih kupaca.

Isto tako, vjerujem da znaš kako osim geografskog prostora ciljati možeš još i po dobi, spolu, ali i interesima.
Što specifičnije ciljaš, velike su šanse da više i zaradiš.

Nekoliko činjenica o targetiranju koje vjerojatno ne znaš

Ali, znaš li da je specifičnije targetiranje skuplje?

Recimo da se baviš prodajom skupe odjeće za klince.
Nije isto ciljaš li žensku osobu od 35 godina koja je u braku, ima djecu, više je platišne moći te je lajkala skupu odjeću ili pak ciljaš samo žensku osobu s područja Grada Zagreba. Vjerojatnije je da ćeš kroz prvu opciju pogoditi više zainteresiranih osoba. Ali, ponavljam, takvo targetiranje skuplje ćeš i platiti.

Neće te jednako koštati ni pojavljivanje tvojih oglasa u News Feedu ili u desnoj koloni na Facebooku.
Oglasi na Instagramu, čije postavljanje odobravaš preko Facebook Managera, također su skuplji.

Sjeti se toga kad ti agencija koja radi oglase za tvoju tvrtku kaže “napravili smo odličan posao, snizili smo cijenu klika na 0,02 dolara”. Jesu li zaista napravili odličan posao ili su se poigrali brojkama kako bi došli do one koju ti želiš čuti?

Jeftiniji klikovi dovest će te do veće publike, no ne do onih kupaca koje tražiš.

E da, ako misliš da ti lažem, zaviri u svoj Google Analytics alat i pogledaj što ti analize kažu. Već u samo nekoliko klikova možeš uvidjeti koji kanali ti donose promet (i zaradu), a s kojima je bolje ne imati posla.

klikovi-na-facebooku

Naravno, da bi sve mogao/la lijepo pratiti u Google Analyticsu, potrebno je koristiti još jedan alat naziva Raventools UTM. O ostalim korisnim alatima za tvoje digitalno oglašavanje čitaj ovdje.

Koliko si uložio/la, toliko ćeš žeti u iduća tri mjeseca

Rezultati u svijetu digitalnog marketinga rijetko su instantni.
Rezultate onog u što ulažeš danas vidjet ćeš tek za oko tri mjeseca.

To pravilo vrijedi i za targetiranje.

Znaš li da je prosječnom kupcu potrebno čak 7 susreta s imenom tvoje tvrtke ili brenda da bi bio spreman za kupnju?

Recimo da će kupac Ivica Ivić u siječnju prvi puta čuti za tvoju tvrtku zahvaljujući oglasu na Facebooku. Možda će i posjetiti tada tvoju stranicu, no zaboravit će na tebe.

U veljači će mu se pomoću retargeting kampanje ponovo pokazati novi oglas, i to čak triput. Opet će doći na web stranicu i sada će se zainteresirati za jedan proizvod.

Zatim će u narednih tjedan do dva istraživati slične proizvode i opet zaboraviti na tebe. Oglas će ga negdje opet zakačiti i vratit će se na web.

I doživjeti AHA efekt “Aha, pa na tom webu imaju bušilicu koju sam tražio. Super, sada je i na akciji!”.

Dvoumit će se još dan-dva, no akcija traje samo tri dana.
Mora požuriti s odlukom.

Shvaća da je ova kupnja “best-buy” i napokon kupuje proizvod.

kupnja-proizvoda

Koji je datum kupnje?
Ups, 22. ožujka je. Trebalo mu je, dakle, “samo” tri mjeseca.

Priča je naravno izmišljena kako bih ti objasnila proces kroz koji je Ivica Ivić prolazio da bi napokon ostvario kupovinu bušilice.

No, neće tako reagirati svaka osoba koja vidi tvoj oglas, već samo one koje si pogodio/la svojim ciljanjem. A da bi ciljao/la što više takvih osoba, moraš znati tko su tvoje buyer persone.

Detaljnim analiziranjem svoje buyer persone i analizama oglasa te postavljanjem jasnih ciljeva za naredno tromjesečje, polako ali sigurno doći ćeš do željenih rezultata.

Ne kaže narod bez veze – strpljen, spašen.

Primaj moje edukativne članke


Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".