Jeftiniji klikovi na Facebooku dovest će vas do veće publike, ALI…

Prije nekoliko dana jedan nam je klijent ponosno rekao „platio sam mali neatraktivan oglas u 24 sata, a donio mi je veliki broj upita“. Naš odgovor je glasio „savršeno ste ciljali svoju publiku“. 

Bez obzira oglašavate li se u tiskanim medijima ili na internetu, bez kvalitetnog ciljanja većina vašeg novca isparit će u nepoznato.

Primjerice, ako imate frizerski salon u Slavonskom Brodu, tada nećete targetirati čitatelje iz Zagreba ili Dubrovnika jer na njima nećete zaraditi.

Umjesto njih ćete ciljati publiku iz Slavonskog Broda i bliže okolice. Onima kojima neće trebati više od pola sata vožnje kako bi došli do vašeg salona.

S druge strane, ako prodajete led žarulje preko web shopa, tada ćete ciljati cijelu Hrvatsku jer niste ograničeni fizičkim prodajnim mjestom.

Osim prema geografskom prostoru, targetirati možete i prema dobi, spolu i interesima kupaca.

Što specifičnije ciljate, veće su šanse da zaradite više.

Nekoliko činjenica o targetiranju koje vjerojatno ne znate

Specifičnim targetiranjem privući ćete onu publiku koja je zainteresirana za vaš proizvod ili uslugu. No morate znati da je takvo targetiranje skuplje.

Recimo da se bavite prodajom skupe odjeće za klince. Nije isto ciljate li žensku osobu od 35 godina koja je u braku, ima djecu, više je platežne moći i lajkala je skupu odjeću ili ciljate samo žensku osobu s područja Grada Zagreba.

Vjerojatnije je da ćete kroz prvu opciju pogoditi više zainteresiranih osoba. Ali, ponavljamo, takvo ćete targetiranje skuplje platiti.

Neće vas jednako koštati ni pojavljivanje vaših oglasa u News Feedu ili u desnoj koloni na Facebooku. Oglasi na Instagramu, čije postavljanje odobravate preko Facebook Managera, također su skuplji.

Sjetite se toga kada vam se agencija koja radi oglase za vašu tvrtku pohvali kako su napravili odličan posao, jer su snizili cijenu klika na mizerni iznos.

Jesu li zaista napravili odličan posao ili su se poigrali brojkama kako bi došli do one koju želite čuti?

Jeftiniji klikovi dovest će vas do veće publike, no ne do onih kupaca koje tražite.

Ako nam ne vjerujete, zavirite u Google Analytics i provjerite što brojke kažu. U samo nekoliko klikova možete vidjeti koji kanali vam donose promet (i zaradu), a koje valja izbjegavati.

klikovi-na-facebooku

Koliko ste uložili, toliko ćete žeti u iduća tri mjeseca

U svijetu digitalnog marketinga, rezultati su rijetko vidljivi odmah. Rezultate onog u što ulažete danas, vidjet ćete tek za oko tri mjeseca. Ovo pravilo vrijedi i za targetiranje.

Znate li da je prosječnom kupcu potrebno čak 7 susreta s tvrtkom ili brendom prije nego što obavi kupnju?

Recimo da je kupac Ivica Ivić zahvaljujući oglasu na Facebooku prvi puta čuo za vašu tvrtku u siječnju. Možda je tada posjetio vašu web stranicu, no ubrzo je to zaboravio.

U veljači mu se pomoću retargeting kampanje ponovno pokazao novi oglas, i to čak tri puta. Kupac je opet došao na web stranicu i sada se zainteresirao za jedan proizvod. Zatim je u narednih tjedan do dva istraživao slične proizvode i ponovno zaboravio na vaše poduzeće. Oglas ga je negdje opet zakačio i vratio na web. 

I tada je doživio AHA efekt: „Aha, pa na tom webu imaju bušilicu koju sam tražio. Super, sada je i na akciji!“.

Kupac se dvoumio još dan-dva, no akcija traje samo tri dana. Mora požuriti s odlukom. Shvaća da je ova kupnja „best-buy“ i napokon kupuje proizvod.

kupnja-proizvoda

Koji je datum kupnje? Ups, 22. ožujka. Dakle, trebalo mu je „samo“ tri mjeseca.

Priča je naravno izmišljena kako bi vam objasnili proces kroz koji je Ivica Ivić prolazio kako bi napokon ostvario kupovinu bušilice.

No neće tako reagirati svaka osoba koja vidi vaš oglas, već samo one koji ste pogodili svojim ciljanjem. A da biste ciljali što više takvih osoba, morate znati tko su vaše buyer persone.

Detaljnim analiziranjem svoje buyer persone i analizama oglasa te postavljanjem jasnih ciljeva za naredno tromjesečje, polako, ali sigurno ćete doći do željenih rezultata.

Ako vam se sve ovo čini komplicirano ili jednostavno nemate vremena kako biste se kvalitetno posvetili oglašavanju, javite nam se.

Rado ćemo zasukati rukave i krenuti u osvajanje vaše prave publike. ?