Koliko zapravo znate o društvenim mrežama i na kojima se danas isplati otvoriti profile?

drustvene-mreze

Koliko zapravo znate o društvenim mrežama i na kojima se danas isplati otvoriti profile?

Koliko zapravo znate o društvenim mrežama i na kojima se danas isplati otvoriti profile? 1200 650 Pisalica

Na njima si svaki dan, čitaš tuđe i ostavljaš svoje recenzije proizvoda, dopisuješ se s rodbinom koja je odselila u Irsku. Ako si srednje dobi, Facebook ti je najbolji prijatelj već neko vrijeme. Mlađi pak ga sve više izbjegavaju jer ne žele da im mama i tata čitaju statuse. A Facebook je već, budimo realni, postao malo dosadan; osobito nakon što smo upoznali čari Instagrama i Snapchata.

OK, društvenih mreža ima u svijetu više od 100. No, po čemu su zapravo ove najvažnije najzanimljivije? Otkrivam ti u nastavku priče.

Žena, majka i kraljica društvenih mreža je Facebook

Ako ti je poznat film Davida Finchera „Društvena mreža“ (2010), onda sigurno znaš da Facebook nastao kao platforma na kojoj su studenti ganjali studentice. Kako se broj profila na toj društvenoj mreži povećavao iz noći u noć brzinom munje, tako je tvorcima ove mreže postajalo jasno da od nje mogu dobrooo zaraditi. I nisu bili u krivu, očigledno, jer danas gotovo da nema ozbiljne tvrtke čiji se page (stranica) ne nalazi na ovoj mreži.

Zanimljivo je kako je Facebook mlađa mreža od najveće poslovne mreže – LinkedIna, ali unatoč tome je proživjela već djetinjstvo i osnovnu školu. Muškarci i žene koriste ga u gotovo podjednakim postocima, što inače nije slučaj i za ostale društvene mreže.

Iako bi bilo optimalno da svatko od nas ima svega 150 „prijatelja“ na ovoj mreži da bismo mogli normalno pratiti zbivanja u našem news feedu, znaš da tome nije tako. Obasipani smo svime i svačime, a u zadnje vrijeme sa sve više i više oglasa.

Za Facebook je zanimljivo i to da čak 79% korisnika na tu mrežu dolazi preko mobitela. A također će te iznenaditi to da je Facebook kupio Instagram 2012. za samo jednu milijardu dolara, a pokušao je kupiti i Twitter. Dvaput. I nije mu uspjelo.

drustvene-mreze

Instagram – Glavna konkurencija svim društvenim mrežama

Ako se društvene mreže trebaju nekog bojati, to je svakako Instagram. Osnovan je prije samo 8 godina, kao iPhone aplikacija, a sada trči brzinom munje na sam tron društvenih mreža. Pema statistikama, žene Instagram vole više od muškaraca, a zanimljiv podatak za tebe, naročito ako misliš nešto prodavati putem Instagrama, je taj da je čak 90% vlasnika Instagram profila mlađe od 35 godina.

Instagram je svoje prvo zlatno doba imao najezdom influencera, osoba koje imaju dovoljno veliki broj followera da postaju utjecajne u svojoj zajednici. Kad su mnogi nanjušili da bi im slava mogla ući u guzicu, krenuli su u osvajanje ove mreže kao guske u maglu. Kažem guske, jer Instagram zapravo nije toliko jednostavna mreža da nekoga pratiš pa će on i tebe. Postao Instagram influencera je posao 8/24. osim, naravno, ako nisi Kim Kardashian.

Drugo zlatno doba Instagrama trebalo bi se dogoditi uskoro. A kako to znamo? Instagram je nedavno lansirao „produžetak“ InstaStoryja, tako zvani IGTV, odnosno Instagram televiziju. Time je direktno ugrozio YouTube, no nas u digitalnom oglašavanju, da budem iskrena, to baš lijepo veseli. Što više konkurencije, to zanimljivije tržište 😀.

YouTube – video igra na sigurnu prevlast

Nije nepoznato da će do 2019. većina sadržaja na internetu biti u video formi. Ljudi su sve manje skloni čitanju, fokus ima pada ispod 8 sekundi, što bismo mogli protumačiti time da smo gluplji od zlatne ribice čije je pamćenje ipak malo dulje, a tu su i neki novi klinci sada već odrasli na video formama i žele samo to. Video, video, video.

Blogove su zamijenili vlogovi, sve je više onih koji na YouTubeu imaju svoje video kanale i sve je to divno i krasno ili je barem bilo do pred koji tjedan kada se, kao što sam spomenula u gornjem odlomku, pojavio taj famozni IGTV.

Dva diva na tržištu, s jedne strane Facebook koji je kupio Instagram, a s druge strane Google u čijem se vlasništvu nalazi YouTube mreža, sada se bore za prevlast. Tko će pobijediti ovaj dugogodišnji rat, imat ćemo prilike vidjeti u budućnosti. A kako trendovi u digitalnom svijetu brzo napreduju, rezultati će na našu kućnu adresu vjerojatno stići vrlo brzo.

No, nemoj se zavarati, nije odjednom YouTube za baciti. Zanimljiv je po tome što ga više koristi muški rod (nasuprot Instagramu), ali i po tome što bi prosječnoj osobi bila potrebna 23 života da pregleda sav materijal na ovoj mreži.

Snapchat – instant društvena mreža ili Facebookov nasljednik?

Iako je na tržištu prisutna od 2011. godine, svakako je jedna od novijih mreža. Ako se pitaš gdje se internetski nalaze svi ti novi klinci, koji po busovima u javnome prijevozu tipkaju mahnito po mobitelu, odgovor je – na Snapchatu.

drustvene-mreze

Odmah nakon njegove pojave, prigrlili su ovu mrežu kao što dojenče prigrli svoju majku zbog mlijeka. No, ti klinci od 18 do 24 godina uskoro će postati platežno sposobni i naravno da su nam zato zanimljivi.

Ono što nas veseli kod ove ciljane skupine je to da su zabavni, spontani i nesavršeni. Nije im neugodnjak pokazati da je u tuđem dvorištu trava zelenija i ne zamaraju se time tko će što misliti, jer halo, ionako se sve objave s ove mreže brišu u roku od 24 sata.

Hm, poznato? DA, i InstaStory se briše u roku od 24 sata.
DA, Instagram je ovu ideju lukavo „pokupio“ od Snapchata.

Kao što vidiš, napeto je napeto.
Ali, tamo gdje je napeto je i zanimljivo, zar ne? 😀

Ne brini, ako se pogubiš u gužvi, javi se nama. Mi se volimo gužvati u društvenim mrežama i znamo kako doći do zraka. A bogami i do rezultata 😉

Javi se!

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".