Koliko zapravo znate o društvenim mrežama i na kojima se danas isplati otvoriti profile?

Na njima ste svaki dan, čitate tuđe i ostavljate svoje recenzije proizvoda, dopisujete se s rodbinom koja je odselila u Irsku. Ako ste srednje dobi, Facebook vam je najbolji prijatelj već neko vrijeme. Mlađi pak ga sve više izbjegavaju jer ne žele da im mama i tata čitaju statuse. A Facebook je već, budimo realni, postao malo dosadan; osobito nakon što smo upoznali čari Instagrama i Snapchata.

OK, društvenih mreža ima u svijetu više od 100. No, po čemu su zapravo ove najvažnije najzanimljivije? Otkrivamo vam u nastavku priče.

Žena, majka i kraljica društvenih mreža je Facebook

Ako vam je poznat film Davida Finchera „Društvena mreža“ (2010), onda sigurno znate da je Facebook nastao kao platforma na kojoj su studenti ganjali studentice. Kako se broj profila na toj društvenoj mreži povećavao iz noći u noć brzinom munje, tako je tvorcima ove mreže postajalo jasno da od nje mogu dobrooo zaraditi. I nisu bili u krivu, očigledno, jer danas gotovo da nema ozbiljne tvrtke čiji se page (stranica) ne nalazi na ovoj mreži.

Zanimljivo je kako je Facebook mlađa mreža od najveće poslovne mreže – LinkedIna, ali unatoč tome je proživjela već djetinjstvo i osnovnu školu. Muškarci i žene koriste ga u gotovo podjednakim postocima, što inače nije slučaj i za ostale društvene mreže.

Iako bi bilo optimalno da svatko od nas ima svega 150 „prijatelja“ na ovoj mreži da bismo mogli normalno pratiti zbivanja u našem news feedu, znate da tome nije tako. Obasipani smo svime i svačime, a u zadnje vrijeme sa sve više i više oglasa.

Za Facebook je zanimljivo i to da čak 79% korisnika na tu mrežu dolazi preko mobitela. A također će vas iznenaditi to da je Facebook kupio Instagram 2012. za samo jednu milijardu dolara, a pokušao je kupiti i Twitter. Dvaput. I nije mu uspjelo.

drustvene-mreze

Instagram – glavna konkurencija svim društvenim mrežama

Ako se društvene mreže trebaju nekog bojati, to je svakako Instagram. Osnovan je prije samo 8 godina, kao iPhone aplikacija, a sada trči brzinom munje na sam tron društvenih mreža. Prema statistikama, žene Instagram vole više od muškaraca, a zanimljiv podatak za vas, naročito ako mislite nešto prodavati putem Instagrama, je taj da je čak 90% vlasnika Instagram profila mlađe od 35 godina.

Instagram je svoje prvo zlatno doba imao najezdom influencera, osoba koje imaju dovoljno veliki broj followera da postaju utjecajne u svojoj zajednici. Kad su mnogi nanjušili da bi im slava mogla ući u guzicu, krenuli su u osvajanje ove mreže kao guske u maglu. Kažemo guske, jer Instagram zapravo nije toliko jednostavna mreža da nekoga pratite pa će on i vas. Posao Instagram influencera je posao 8/24. osim, naravno, ako niste Kim Kardashian.

Drugo zlatno doba Instagrama trebalo bi se dogoditi uskoro. A kako to znamo? Instagram je nedavno lansirao „produžetak“ InstaStoryja, tako zvani IGTV, odnosno Instagram televiziju. Time je direktno ugrozio YouTube, no nas u digitalnom oglašavanju, da budemo iskreni, to baš lijepo veseli. Što više konkurencije, to zanimljivije tržište 😀.

YouTube – video igra na sigurnu prevlast

Nije nepoznato da će do 2019. većina sadržaja na internetu biti u video formi. Ljudi su sve manje skloni čitanju, fokus ima pada ispod 8 sekundi, a tu su i neki novi klinci sada već odrasli na video formama i žele samo to. Video, video, video.

Blogove su zamijenili vlogovi, sve je više onih koji na YouTubeu imaju svoje video kanale i sve je to divno i krasno ili je barem bilo do pred koji tjedan kada se, kao što smo spomenuli u gornjem odlomku, pojavio taj famozni IGTV.

Dva diva na tržištu, s jedne strane Facebook koji je kupio Instagram, a s druge strane Google u čijem se vlasništvu nalazi YouTube mreža, sada se bore za prevlast. Tko će pobijediti ovaj dugogodišnji rat, imat ćemo prilike vidjeti u budućnosti. A kako trendovi u digitalnom svijetu brzo napreduju, rezultati će na našu kućnu adresu vjerojatno stići vrlo brzo.

No, nemojte se zavarati, nije odjednom YouTube za baciti. Zanimljiv je po tome što ga više koristi muški rod (nasuprot Instagramu), ali i po tome što bi prosječnoj osobi bila potrebna 23 života da pregleda sav materijal na ovoj mreži.

Snapchat – instant društvena mreža ili Facebookov nasljednik?

Iako je na tržištu prisutna od 2011. godine, svakako je jedna od novijih mreža. Ako se pitate gdje se internetski nalaze svi ti novi klinci, koji po busovima u javnome prijevozu tipkaju mahnito po mobitelu, odgovor je – na Snapchatu.

drustvene-mreze

Odmah nakon njegove pojave, prigrlili su ovu mrežu kao što dojenče prigrli svoju majku zbog mlijeka. No, ti klinci od 18 do 24 godina uskoro će postati platežno sposobni i naravno da su nam zato zanimljivi.

Ono što nas veseli kod ove ciljane skupine je to da su zabavni, spontani i nesavršeni. Nije im neugodnjak pokazati da je u tuđem dvorištu trava zelenija i ne zamaraju se time tko će što misliti, jer halo, ionako se sve objave s ove mreže brišu u roku od 24 sata.

Hm, poznato? DA, i Insta Story se briše u roku od 24 sata.
DA, Instagram je ovu ideju lukavo „pokupio“ od Snapchata.

Kao što vidite, napeto je napeto.
Ali, tamo gdje je napeto je i zanimljivo, zar ne? 😀

Ne brinite, ako se pogubite u gužvi, javite se nama. Mi se volimo gužvati u društvenim mrežama i znamo kako doći do zraka. A bogami i do rezultata 😉