Znate li zaista što su Facebook oglasi i kako ih kvalitetno izraditi?

Društvena mreža Facebook danas je najpopularnija mreža na svijetu. Osim što je prije 10-ak godina promijenila odnos korisnika prema društvenim mrežama i dala jednu sasvim novu dimenziju komunikaciji, ali i marketingu, danas je gotovo nezamislivo poslovati bez Facebooka. Pritom veliku ulogu osim objava imaju upravo Facebook oglasi pa s razlogom mnogi poduzetnici, marketinški stručnjaci, studenti, influenceri i svi ostali koji žele povećati svoju vidljivost, pokušavaju naučiti kako izraditi kvalitetne Facebook oglase.

Zbog velikog interesa za tu temu, naravno, postoji more članaka, videa, prezentacija i objava na tu temu. Napredniji korisnik te mreže tako bi mogao olako zaključiti da – sve o oglašavanju na Facebooku zna. No je li zaista tako?

Kako bi Facebook oglasi donosili željene rezultate, potrebno je razumjeti kako prodaja na Facebooku funkcionira

Možda ste zahvaljujući raznim edukacijama naučili kako se rade Facebook oglasi, no osim što je važan taj tehnički dio, još je važnije poznavati logiku Facebook oglašavanja.

Dok zainteresirani kupac prilikom upisivanja pojma u Google tražilicu već ima interes i zna okvirno ili točno što želi kupiti, prosječan korisnik društvenu mrežu Facebook ne koristi u svrhu istraživanja usluga i proizvoda (uglavnom), već za zabavu.

Konkretno, recimo da osoba Iva Ivić želi nabaviti novi laptop. Već zna da želi MacBook Air, samo još ne zna gdje će ga kupiti, što naravno ovisi o cijenama trgovaca. Iva će, kako bi pronašla best buy laptop željene marke u Google tražilicu jednostavno upisati „MacBook Air cijena“. Nakon toga će otvoriti nekoliko ponuđenih stranica i izabrati najbolju ponudu.

S druge strane, vjerojatnost da će Iva isti pojam upisati u Facebook tražilicu je gotovo nikakva. No Facebook temeljem Ivinog interesa i prethodnog istraživanja možda već zna da Iva traži laptop te će joj na njezinom News feedu ponuditi oglas za novi MacBook Air.

Ili, još bolje, Iva je već bila na nekoj od web stranica na kojima se prodaje laptop koji želi, a kako je ta web stranica imala instalirani cookie za remarketing oglas, sada se Ivi na njezinom News feedu pokazuje točno onaj model laptopa koji je gledala prije nekoliko dana.

No što je s potencijalnim kupcima koji nisu u fazi interesa?

Iva iz našeg primjera je osoba koja je u fazi interesa i samo čeka još onaj zadnji „push“ kako bi napravila konverziju, odnosno obavila kupovinu. No što je s ostalim potencijalnim kupcima? Sigurno postoje osobe koje imaju stari model laptopa i žele ga zamijeniti novim. A vjerujem da postoje i one osobe koje možda nikad (ipak) nisu čule za MacBook, a da su čule, vjerojatno bi se u njega zaljubile.

Što s takvima? Ako ste na njih zaboravili, moguće da Facebook oglašavanje za vas ne funkcionira.

Facebook vrlo dobro zna da se ne nalaze svi potencijalni kupci u istoj fazi kupovine, zbog čega se Facebook oglasi prema ciljevima oglašavanja dijele u tri kolone, a svaka od kolona zapravo označuje jednu fazu prodajnog lijevka.

O prodajnom smo lijevku pisali u više navrata. Prema mišljenju stručnjaka za marketing u Pisalici, mi prodajni lijevak (A.I.D.A.), uz buyer personu, smatramo najvažnijom formulom za uspješan marketing.

prodajni-lijevak-aida
Prodajni lijevak = A.I.D.A.

A.I.D.A. je zapravo akronim (složenica od prvih slova riječi: awareness / attention, interest, desire, action) ključnih pojmova koji označuju osnovne procese u prodaji. To bi značilo sljedeće, da bismo nešto prodali, mi najprije trebamo privući potencijalnu publiku, odnosno dati im do znanja da postojimo. Nakon toga trebamo izazvati interes. Dio publike koji se zainteresira za naše proizvode ili usluge postaje naša ciljana skupina, kod koje u idućoj fazi prodaje trebamo izazvati čežnju prema našim proizvodima i uslugama, jer tek tada možemo i prodati.

Bez interesa i čežnje, jednostavno nema prodaje. A prodaje nema niti bez povjerenja, za čije građenje nam je potreban kvalitetan sadržaj prema našim potencijalnim kupcima.

Koji će se Facebook oglasi izraditi, ovisi o tome prema kojim potencijalnim kupcima se želite oglašavati

Kada smo konačno pojasnili logiku oglašavanja na Facebooku te znamo kakvi će nam Facebook oglasi najbolje pomoći u realizaciji prodajnih ciljeva, vrijeme je da razmislimo koji od ponuđenih oglasa ćemo kreirati.

Najčešće kreiramo sljedeće oglase:

  • Brend awareness (prepoznavanje robne marke) – Ovu vrstu oglasa kreiramo ako želimo privući osobe koje još nisu čule za nas, kako bi takve osobe osvijestile da naše poduzeće postoji ili kako bi osvijestile koje proizvode/usluge mi imamo u ponudi
  • Traffic (promet) – Traffic oglase kreiramo kada na naš web želimo dovući što je više moguće publike, kako bi kod nje izazvali interes ili je educirali, budući da edukacijom stvaramo autoritet i povjerenje prema publici.
  • Conversion (konverzija) – Ako pak prema određenoj publici već imamo izgrađeno povjerenje i publika nas dobro poznaje, vrijeme je za kreiranje oglasa koji će publiku poticati na ostvarivanje konverzija. Konverzije su radnje koje želimo da potencijalni kupci naprave na našoj web stranici: kontaktiraju nas, upišu se u newsletter ili kupce naš proizvod ili uslugu.
facebook-oglasi
Vrste Facebook oglasa

No objasnili smo sada tek tri vrste oglasa od ponuđenih jedanaest, što znači da Facebook oglašavanje ne bismo smjeli shvatiti olako.

Zašto je važno temeljito poznavati Facebook oglašavanje?

Zašto je sve što smo gore opisali vrlo važno za vas? Zato što jedino kvalitetnim oglašavanjem možete:

  1. OSTVARITI VEĆU PRODAJU – Doći do vaše ciljane publike koja će biti spremna napraviti konverzije u vašu korist
  2. SMANJITI CIJENU OGLASA – Što bolje razumijete oglašavanje na društvenim mrežama, znat ćete za manje novaca privući kvalitetnije kupce.

Na ove elemente obratite pozornost prilikom kreiranja Facebook oglasa

Sada, kad vam je jasna logika oglašavanja na Facebooku, vrijeme je za kreiranje oglasa. Radili ste već u Business Ads Manageru i već ste odabrali vrstu oglasa.

Idući koraci o kojima sada trebate dobro promisliti su:

  • ciljana publika
  • tekst oglasa i
  • fotografija oglasa.

Prije nego krenete targetirati ili ciljati svoju publiku, od srca vam preporučujemo da dobro istražite svoje persone. Ubrzo nakon raspisivanja persona, shvatit ćete da imate zapravo najmanje dvije persone, a možda i njih 10-ak.

Kao primjer uzmite ženska i muška poslovna odijela. Nema ih smisla ciljati prema oba spola, već je bolje ženska odijela ciljati prema ženama, a muška prema poslovnim muškarcima, zar ne?

Ovdje saznajte više o svojim idealnim kupcima i preuzmite šprancu po kojoj ih možete raspisati.

Nakon raspisivanja publike, veliku ulogu u kreiranju oglasa imat će i kreativa, koja se sastoji od teksta (copy) i fotografije ili videa.

radionica-pisanja-lipanj
Primjer oglasa čiji je cilj konverzija

Također smo već u više navrata pisali o tome kako treba izgledati tekst za objave na društvenim mrežama, a pisali smo i o tome kako napraviti kvalitetne vizuale.

Ono što ćemo naglasiti ponovo je da pokušate biti DRUGAČIJI, kako biste se izdvojili iz mora u kojima plivaju jednake ribe te da date sve od sebe kako biste izazvali EMOCIJE kod svoje ciljane publike.

Upamtite, vašu publiku ne zanimate vi, zanima ih što će oni dobiti od vas, ako vam daju svoje povjerenje.

Trebate li pomoć oko strategije nastupa na društvenim mrežama i kreiranja oglasa, javite nam se jer mi znamo što, kako i zašto radimo na način na koji radimo.