Check lista za kampanjce: Pripremite se za blagdansku prodaju u 10 koraka

Nismo se ni okrenuli i već su tu, zar ne?

Sjećamo se prošlogodišnjeg sanjkanja s klincima, odmatanja poklona i posjećivanja advent destinacija u krugu od 10-ak kilometara. OK, to je onaj ljepši dio kojeg se sjećamo.

Jer tu su i sve one pripreme prije blagdana, ako želite prodati nešto više s obzirom na promet prijašnjih mjeseci.  

Ne znamo je li vam poznato, no potrebna su točno tri mjeseca kako bi se tako velika kampanja izvela kako treba. Tu se krije i odgovor zašto veliki trgovački lanci stavljaju staklene kugle, žaruljice i umjetni snijeg već nekoliko dana nakon Svih Svetih.

Jasno, trenutno smo u 12. mjesecu, trgovine su se već naoružale raznim akcijama pa polako osjećaju sve veći pritisak na blagajnama, call to action gumbima i u džepu.

Ako se tek budite iz sna, ova check lista pomoći će vam da izvučete iz situacije najbolje što možete, ugasite požar na najbrži mogući način i vratite se u utakmicu za top prodavača godine.

Postavite jasne ciljeve

Čak i čorava kokoš ima jasan cilj, a to je da kljunom ubode zrno kukuruza i zasiti svoj gladni želudac. Jasan cilj trebali bismo imati svi prije nego krenemo u bilo kakvu akciju. Možda je vaš cilj povećanje online prodaje za 20% u odnosu na prošlu godinu. Ili povećanje prometa na virtualnim i fizičkim blagajnama za 40% u 12. mjesecu naspram prosječne mjesečne zarade. Jednom kad postavite ciljeve, svakako se zapitajte jesu li oni S.M.A.R.T., odnosno specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski definirani.

Stvorite blagdanski ugođaj

Osim spomenutih kuglica, snijega, žaruljica, snjegovića koji iskaču iz svakog kutka vaše trgovine, bilo bi dobro nešto slično napraviti i na web stranici ili web shopu. Neki se drže starog trenda pa dodaju one pahuljice, no vjerujemo da ste sposobni napraviti puno više od toga.

Evo nekoliko primjera za pomoć. Logotipu dodajte božićnu kapicu ili ga pretvorite u neku od božićnih boja – crvenu ili zlatnu. Na rotator postavite vizuale s blagdanskim ugođajem. Ili gif kako bi stranica bila radosnija i življa. U svakom slučaju izbjegavajte loše animacije. Ako se dvoumite oko toga je li animacija loša ili ne, svakako probudite još malo skepticizma u sebi i radije odustanite.

Osmislite posebnu blagdansku ponudu

Nećemo vas lagati, ovo je vjerojatno najteži dio pripreme. Osmisliti blagdansku ponudu koja će biti dovoljno primamljiva, neće vas koštati previše truda, vremena i novaca te će se jasno istaknuti od vaše konkurencije. Ipak, samo je nego granica vašoj mašti koju ovdje možete pustiti s lanca.

Na primjer, ako prodajete prirodnu kozmetiku, upakirajte melem i kremu za tijelo pa sve zajedno lijepo zamotajte i prodajte kao božićni paket. Istina je takva da ćete više zaraditi prodajete li u paketima. To je stara fora marketingaša predaka koju i danas rado koristimo. Kod osmišljavanja takvih paketa koristite svoju lukavost pa uz proizvod koji se dobro prodaje upakirajte one čijih se zaliha želite riješiti.

bozicni-poklon-paketi

Vjerne kupce počastite popustima na karticama

Svih ovih godina neki vam kupci daju više povjerenja? Sada je pravi trenutak da takve nagradite. Oni možda već imaju kartice lojalnosti i sakupljaju bodove koje mogu povremeno zamijeniti za popuste. Iznenadite ih i kod kupnje im ubacite dodatni poklon kojim ćete ih oboriti s nogu. Zašto? Zato što ga neće očekivati. Osjećat će se da su kod kupnje dobili više i ponovno će kupiti kod vas.

P.S. I ovdje možete koristiti proizvode čijih se zaliha želite riješiti.  

Stvorite dodatan poticaj za kupnju

Ovim se trikom koriste svi. A znate kako se kaže: kud svi, tud i mali Mujo. Dodatan poticaj za kupnju može biti nagradni natječaj s adventskim kalendarom, vjenčić sreće koji se radosno okreće (vrtnja popusta ispred trgovine ili preko online aplikacije), posjet Djeda Božićnjaka u trgovini koji će klincima dijeliti lizalice te ono bez čega ne može proći ovaj dio trgovačke sezone – besplatno zamatanje poklona!

Ako ste baš dobrog srca, slobodno u ovih mjesec dana svojim kupcima podarite besplatnu dostavu. Bit će vam neizmjerno zahvalni, a to će osjetiti i vaša blagajna.

Društvene mreže

Pričali smo sada o dodatnim poticajima i dotakli se nagradnih natječaja. Nagradni natječaji na društvenim mrežama dovest će jako puno prometa na vašu web stranicu, što vam neće biti od koristi samo sada, već i u prvom i drugom mjesecu kada kreću velika sniženja.

Kako to, pitate se?

Sjetite se Facebook Pixela o kojem smo pisali u nekoliko navrata te remarketing kampanja. Moguće je kreirati oglase isključivo osobama koje su već bile na vašoj web stranici i pokazale interes. Kad smo već kod društvenih mreža, dobro je napraviti neku content strategiju kako bi lakše pratili radne zadatke koje ćete u ovo doba godine imati preko glave.

Kad pričamo o društvenim mrežama, uglavnom je svima prva asocijacija Facebook. No, nemojte se zavarati jer Instagramu u zadnje vrijeme ide jako dobro. Posebno ako se obraćate mlađoj populaciji.

Čestitkama i skupim poklonima za suradnike je odzvonilo

I dok zveckanje novčića u blagajni miluje vaše uši, dolazite u napast da se zahvalite svojim suradnicima. Ipak, mi ćemo vam reći da ne radite to. Barem ne na isti način kao prethodnih godina. Zašto? Lijepo je dobiti butelju vina, no kada ih dobijete 10, onda one izgube smisao. A to se često dogodi poslovnim partnerima. Onda se tu možete sjetiti svih onih kojima je nešto zaista potrebno, a ne mogu utažiti svoje želje.

Dakle, umjesto da kupite 10 butelja vina, radije kupite blagdansku košaricu i podarite je obitelji iz kvarta kojoj je pomoć zaista potrebna. Ne preko udruge, ne preko telefona, već ruke na ruke. Možda ovaj čin želite ostaviti samo za sebe što je sasvim u redu, a možda ćete se htjeti pohvaliti i na Facebooku i potaknuti ostale da učine slično.

Blogeri i influenceri su zlata vrijedni

Ako kome trenutno cvate cvijeće u vrtu, to su blogeri i influenceri o kojima se naveliko priča i piše. Pa zašto onda ne bi nastavili pričati ako im to toliko dobro ide, a tu priču spojili s nekim od vaših proizvoda. Oni će dobiti neki vaš besplatni proizvod, a vi ćete dobiti nove pratitelje, odnosno potencijalne kupce.

Produžite radno vrijeme

Da bismo bili u samom vrhu, potrebno je puno rada i odricanja, a u tu kategoriju spada i naše vrijeme. Formula je jednostavna – želite li tijekom blagdana zaraditi više, ostavite vrata trgovine duže otvorena. Imate web shop? Odlično, jer će tada kupci kupnju obaviti sami, dok ćete vi odmarati svoje nožice.

Iskačite iz paštete, sada je vrijeme za to!

Oglašavanje je važno tijekom cijele godine, a ako je bilo napravljeno kako treba, sada je trenutak da ubirete plodove skakući iz paštete. Sada je vrijeme za dosađivanje. Praćenje oglasima i popustima. I ne brinite, kupci vam neće zamjeriti jer su ionako svi u šoping moodu. Zapravo, ako znate ispravno ciljati i temeljem segmentacije svojim kupcima ponuditi one proizvode koje su već tražili, pomažete im da se lakše odluče i, naravno, kupe.

Ako vam sve ovo zadaje velike glavobolje i smatrate da vam je potrebna pomoć, Pisalice vam stoje na raspolaganju. Imamo znanja, imamo iskustva i pune džepove kreativnih ideja.