Kako dobiti potporu za samozapošljavanje u 2021?

Tresnuli ste šakom o stol jer dosta vam je nezaposlenosti, bezobraznih poslodavaca koji vas plaćaju manje od makova zrna, dosta vam je nemogućnosti dobivanja bolovanja kada vam je dijete bolesno, baš kao i rada nedjeljama i blagdanima. Imate tu svoju ideju za koju je konačno došlo vrijeme da je realizirate. Znamo da se bojite, no smatramo kako baš svaka osoba može uspjeti u poslovnome svijetu ako ima dovoljno dobru ideju, dovoljno veliku upornost i podršku svoje obitelji. Naravno, ostatak je vezan uz kvalitetnu promociju i istraživanje tržišta, odnosno kretanja na tržištu.

Pa ako je 2021. vaša godina poslovnih promjena, onda će vas sigurno razveseliti vijest da Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi potpore za samozapošljavanje u iznosu od 55.000 do čak 130.000 kuna!

Tko može koristiti potporu za samozapošljavanje?

Potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje mogu koristiti sve nezaposlene osobe koje su se prijavile na Zavod i odlučile pokrenuti vlastiti posao. Ipak, subvencije se dodjeljuju samo za određene djelatnosti, dok se visina subvencija određuje ovisno o djelatnosti koju planirate obavljati. Konkretno, postoje četiri skupine korisnika koji mogu koristiti potporu za samozapošljavanje:

 1. skupina – do 130.000 kuna
 2. skupina – do 100.000 kuna
 3. skupina – do 75.000 kuna
 4. skupina – do 55.000 kuna

Unutar svake skupine nalazi se zaista mnogo djelatnosti pa vam predlažemo da ih pozorno proučite na stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Važno je spomenuti i kako navedeni iznosi predstavljaju najveći mogući iznos potpore koji se može dodijeliti ovisno o djelatnosti kojom se namjeravate baviti, dok će se visina potpore odrediti na temelju opravdanosti početnog ulaganja i iskazanim potrebama prema poslovnom planu i troškovniku.

potpora-za-samozaposljavanje

Sama potpora može se koristiti i udruživanjem te preuzimanjem postojećeg subjekta. Potpora za preuzimanje već postojećeg poslovnog subjekta može se odobriti isključivo u 100% udjelu. Što se tiče udruživanja, maksimalni iznos potpore koji uključuje fiksne i varijabilne troškove dodjeljuje se samo jednoj osobi, dok druga osoba može ostvariti potporu ovisno o djelatnosti i to samo za iznos varijabilnih troškova.

O kakvim je troškovima zapravo riječ, saznajte u nastavku.

Što je sve moguće financirati novcima HZZ-a (i dodatni kriteriji)?

Potpora za samozapošljavanje dodjeljuje se primjenom:

 • fiksnog iznosa
 • varijabilnog iznosa

Fiksni iznos potpore pokriva troškove registracije obrta ili tvrtke, troškove rada jedne zaposlene osobe na puno radno vrijeme te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja (primjerice, trošak knjigovodstva, najam poslovnog prostora, administrativni troškovi i sl.)

S druge strane, varijabilni iznos se razlikuje ovisno o djelatnosti za koju se dodjeljuje potpora. Tu spadaju prihvatljivi troškovi razvrstani u 8 kategorija:

 • kupnja strojeva, tehnike, alata i opreme za obavljanje djelatnosti koji se koriste duže od jedne godine
 • kupnja odgovarajuće informatičke opreme potrebne za rad
 • kupnja ili zakup licenciranih IT programa
 • edukacije koje su vezane uz djelatnost, a koje su provedene i plaćene do propisanog roka za dostavu dokumentacije o namjenskom utrošku sredstava
 • kupnja novih prijevoznih sredstava (neophodnih za obavljanje djelatnosti)*

*Uredba Europske komisije br. 1407/2013 isključuje potporu za nabavu vozila za cestovni prijevoz tereta poduzetnicima koji obavljaju cestovni prijevoz tereta za najamninu ili naknadu. U skladu s time, potporu je moguće odobriti za djelatnost cestovnog prijevoza robe, ali ne i za kupnju teretnih motornih vozila.

 • kupnja sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti (vrijedi samo za skupinu C)
 • kupnja franšiza
 • usluge koje su neophodne za korištenje kupljene opreme (npr. instalacija, montiranje, sklapanje…)

Osim navedenih, među prihvatljive troškove spada i PDV iskazan na računima, ako za njega ne postoji pravo povrata. Troškovi koji nisu nabrojani, nisu prihvatljivi za financiranje!

Potrebna dokumentacija za dobivanje potpore za samozapošljavanje

Naravno, osim što trebate ispunjavati osnovne uvjete za dobivanje potpore, jasno da trebate ispuniti nekakve obrasce. Oni se također nalaze na gore spomenutoj stranici, a evo od kojih se obrazaca sastoji dokumentacija:

 • Poslovni plan s troškovnikom
 • Izjava o nepodmirenim obvezama
 • Izjava o prihvaćanju posljedica ovrhe
 • Izjava o registraciji poslovnog subjekta prije odobrenja zahtjeva
 • Potvrda o blokadi računa i novčanih sredstava

Osobe koje su već ranije imale registrirani obrt, trgovačko društvo ili slobodnu djelatnost moraju dostaviti i Potvrdu o stanju nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa ili Izvadak iz registra trgovačkog suda (za trgovačka društva), a osobe koje preuzimaju postojeći poslovni subjekt Potvrdu o stanju nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa.

NAPOMENA: Zahtjev se predaje putem online aplikacije na web adresi mjere.hr, a preduvjet za podnošenje zahtjeva je prijava putem NIAS sustava e-građani.

Kako pravilno ispuniti dokumentaciju?

Konačno smo došli do zadnjeg, ali jako važnog dijela koji se tiče bodovanja i pravilnog ispunjavanja obrasca. Najveći broj bodova koji možete ostvariti je 100, a bodovni prag za dobivanje potpore iznosi minimalno 65 bodova.

Skrećemo vam pažnju na elemente koji nose najviše bodova:

 • radno iskustvo koje ima veze s djelatnošću novoosnovanog obrta ili tvrtke
 • popunjenost poslovnog plana i troškovnika
 • procjena prihoda i troškova koja treba biti realna i što preciznije prikazati buduće neto dobiti, budući da je to jedan od pokazatelja uspješnosti projekta

Na kraju, svakako vam toplo preporučujemo da još jednom proučite uvjete za dobivanje potpore na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te da svu dokumentaciju pročitate više puta kako bi vam «sjela», a tek tada krenete u njeno ispunjavanje. Skrećemo vam pozornost i na članak o našem iskustvu otvaranja obrta i svoj potrebnoj dokumentaciji (koji bi vam također mogao biti od koristi).

Naravno, ako trebate kakav besplatan savjet vezan za oglašavanje ili promociju na Internetuslobodno nam se javite. Rado ćemo vam dati i predračun za izradu web stranice, pisanje tekstova za web i pisanje promotivnih članaka koji možete priložiti uz troškovnik.

Trebate li pak savjet vezan uz knjigovodstvo ili zakone i pravilnikejavite se u Plavi ured, znaju znanje!

SRETNO!