Kako napraviti nagradni natječaj na Facebooku?

nagradni-natjecaj

Kako napraviti nagradni natječaj na Facebooku?

Kako napraviti nagradni natječaj na Facebooku? 1200 650 Pisalica

Ako ti je ikad održavanje Facebook profila bilo na “to do” listi, postoji velika vjerojatnost da si se trebao/la baciti ukoštac s organizacijom nagradnog natječaja. Da, to su oni Facebook statusi gdje tražimo osobe da “lajkaju i šeraju”, iako dobra većina takvih objava koje svakodnevno možeš vidjeti na Internetu nije u skladu s Facebookovim propisima.

Naravno, današnji članak pišem s razlogom da to izmijenimo i zato te u nastavku teksta čeka objašnjenje kako nagradni natječaj izraditi u praksi.

Nagradni natječaj nije isto što i nagradna igra 

Iz iskustva znam da čak niti neki pravnici ne znaju razliku između nagradne igre i natječaja pa sve svrstavaju u koš s nagradnim igrama, čija je definicija prema važećem Pravilniku ovakva:

Nagradna igra jest igra koju radi promidžbe svojih proizvoda i usluga priređuju trgovačka društva te druge pravne i fizičke osobe poduzetnici, pri čemu se priređivač obvezuje izvučenim dobitnicima podijeliti nagrade u robi ili uslugama a da se od sudionika ne zahtijeva posebna uplata za sudjelovanje u nagradnoj igri.

(Pravilnik o priređivanju nagradnih igara, »Narodne novine«, broj 87/2009, članak 2)

No, u Republici Hrvatskoj nagradne igre podliježu posebnim propisima koji su dosta zahtjevni i kada malo bolje razmotrite Pravilnik o organizaciji nagradnih igara, shvatit ćete da ne bi imalo nikakve logike to organizirati na Facebooku. U najmanju ruku, bili biste u debelom minusu.

Zašto? Spomenut ću samo dva razloga iako ih je zapravo više.

Prvi razlog je taj što se u Pravilniku o organizaciji nagradnih igara spominju tri pojma: nagradne igre, igre na sreću (strugalice, Loto) i društvene igre znanja (kvizovi). Nagradnim natječajima tu nema mjesta jer jednostavno se 2009. očito nitko nije sjetio da postoji Internet i da bi se trebao sastaviti kakav pravilnik i o takvim nagradnim natječajima.

Drugi razlog je taj što se nagradne igre moraju prijaviti nadležnom Ministarstvu:

Pravila nagradne igre utvrđuje priređivač, a primjenjuju se nakon dobivenog odobrenja Ministarstva financija. Prije početka nagradne igre priređivači su dužni pravila nagradne igre objaviti u elektroničkim ili drugim javnim medijima, uz obvezno navođenje datuma izdavanja odobrenja te klase i urudžbenog broja pod kojim je izdano.

(Pravilnik o priređivanju nagradnih igara, »Narodne novine«, broj 87/2009, članak 6)

To pak, naravno, košta:

za priređivanje nagradnih igara priređivači plaćaju naknadu u iznosu od 5% od osnovice koju čini utvrđena ukupna vrijednost fonda nagradne igre, a u korist Hrvatskoga crvenog križa.

(Pravilnik o priređivanju nagradnih igara, »Narodne novine«, broj 87/2009, članak 17)

Dakle, kao što vidiš, cijela priča je u nekoj “sivoj zoni”. Srećom, Facebook nije iz Hrvatske pa možemo ponekad biti malo “snalažljivi”.

Koja nam to pravila prilikom organizacije nagradnih natječaja nameće Facebook?

nagradni-natjecaj

Do kolovoza 2013. nagradni natječaji provodili su se putem aplikacija jer je to bio jedini mogući način. No, onda se sve pojednostavilo.

Glavna je promjena bila u tome da su se nakon 2013. kao uvjet ulaska u natječaj mogli koristiti mehanizmi kao što su lajkanje stranice, objave, komentiranje ili slanje privatne poruke. Dakle, sve ono što svakodnevno sada viđamo na Facebook stranicama raznih tvrtki.

No, osobni timelineovi se niti dalje ne bi smjeli koristiti za ulazak u natječaj. Zato se sudionicima ne smije uvjetovati da nešto podijele na svoj profil kako bi možda osvojili nagradu. Ali, to se svakodnevno radi.

Kako u RH i dalje nema nekog pravilnika o takvim postupcima, a kod organizacije nagradnog natječaja na Facebooku i dalje jasno trebaš napisati da Facebook nije uključen u organizaciju nagradnog natječaja niti za njega odgovara, onda je moguće koristiti tu “sivu zonu” dok praksa ne pokaže drugačije.

Osobno to ne podržavam, no kako to trenutno radi 99% tvrtki u Hrvatskoj i do sada nismo čuli da bi netko dobio bilo kakvi oblik penala, ponekad i sama kreiram ovakve natječaje za svoje klijente.

Koje sve korake trebaš poduzeti kod kreiranja natječaja?

Za početak, ako imaš web stranicu, možeš objaviti kratki članak u blogu ili novostima o nagradnom natječaju. Tu obavezno dodaj link koji će voditi na dokument koji možeš sastaviti sam/a prema ovoj špranci.

Nakon toga kreiraj objavu (post) na Facebook stranici koja će biti što kraća, ali sa svim potrebnim informacijama:

  • organiziraš nagradnu igru koja traje od tada do tada,
  • zatim koje korake sudionici trebaju napraviti da bi sudjelovali u nagradnom natječaju,
  • obavezno dodaj datum, vrijeme i način odabira nagrađene osobe te
  • na kraju stavi link na gore preuzeti dokument s Pravilima o nagradnom natječaju.

I da, neću duljiti. To bi bilo to :).

Ako trebaš pomoć oko organizacije svog nagradnog natječaja, slobodno mi se javi na mail.

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".