Kako napraviti nagradni natječaj na Facebooku?

Ako vam je ikad održavanje Facebook profila bilo na “to do” listi, postoji velika vjerojatnost da ste se trebali uhvatiti ukoštac s organizacijom nagradnog natječaja. Da, to su oni Facebook statusi gdje tražimo osobe da “lajkaju i šeraju”, iako dobra većina takvih objava koje svakodnevno možete vidjeti na internetu nije u skladu s Facebookovim propisima.

Naravno, današnji članak pišemo s razlogom da to izmijenimo i zato vas u nastavku teksta čeka objašnjenje kako nagradni natječaj izraditi u praksi.

Nagradni natječaj nije isto što i nagradna igra 

Iz iskustva znamo da čak niti neki pravnici ne znaju razliku između nagradne igre i natječaja pa sve svrstavaju u koš s nagradnim igrama, čija je definicija prema važećem Pravilniku ovakva:

Nagradna igra jest igra koju radi promidžbe svojih proizvoda i usluga priređuju trgovačka društva te druge pravne i fizičke osobe poduzetnici, pri čemu se priređivač obvezuje izvučenim dobitnicima podijeliti nagrade u robi ili uslugama, a da se od sudionika ne zahtijeva posebna uplata za sudjelovanje u nagradnoj igri.

(Pravilnik o priređivanju nagradnih igara, »Narodne novine«, broj 87/2009, članak 2)

No, u Republici Hrvatskoj nagradne igre podliježu posebnim propisima koji su dosta zahtjevni i kada malo bolje razmotrite Pravilnik o organizaciji nagradnih igara, shvatit ćete da ne bi imalo nikakve logike to organizirati na Facebooku. U najmanju ruku, bili biste u debelom minusu.

Prvi razlog je taj što se u Pravilniku o organizaciji nagradnih igara spominju tri pojma: nagradne igre, igre na sreću (strugalice, Loto) i društvene igre znanja (kvizovi). Nagradnim natječajima tu nema mjesta jer se 2009. očito nitko nije sjetio da postoji internet i da bi se trebao sastaviti pravilnik i o takvim nagradnim natječajima.

Drugi razlog je taj što se nagradne igre moraju prijaviti nadležnom Ministarstvu:

Pravila nagradne igre utvrđuje priređivač, a primjenjuju se nakon dobivenog odobrenja Ministarstva financija. Prije početka nagradne igre priređivači su dužni pravila nagradne igre objaviti u elektroničkim ili drugim javnim medijima, uz obvezno navođenje datuma izdavanja odobrenja te klase i urudžbenog broja pod kojim je izdano.

(Pravilnik o priređivanju nagradnih igara, »Narodne novine«, broj 87/2009, članak 6)

To pak, naravno, košta:

za priređivanje nagradnih igara priređivači plaćaju naknadu u iznosu od 5% od osnovice koju čini utvrđena ukupna vrijednost fonda nagradne igre, a u korist Hrvatskoga crvenog križa.

(Pravilnik o priređivanju nagradnih igara, »Narodne novine«, broj 87/2009, članak 17)

Dakle, kao što vidite, cijela priča je u nekoj “sivoj zoni”. Srećom, Facebook nije iz Hrvatske pa možemo ponekad biti malo “snalažljivi”.

Koja nam to pravila prilikom organizacije nagradnih natječaja nameće Facebook?

nagradni-natjecaj

Do kolovoza 2013. nagradni natječaji provodili su se putem aplikacija jer je to bio jedini mogući način. No, onda se sve pojednostavilo.

Glavna promjena bila je u tome da su se nakon 2013. kao uvjet ulaska u natječaj mogli koristiti mehanizmi kao što su lajkanje stranice, objave, komentiranje ili slanje privatne poruke. Dakle, sve ono što svakodnevno sada viđamo na Facebook stranicama raznih tvrtki.

No, osobni timelineovi se niti dalje ne bi smjeli koristiti za ulazak u natječaj. Zato se sudionicima ne smije uvjetovati da nešto podijele na svoj profil kako bi možda osvojili nagradu. Ali, to se svakodnevno radi.

Kako u RH i dalje nema nekog pravilnika o takvim postupcima, a kod organizacije nagradnog natječaja na Facebooku i dalje jasno trebate napisati da Facebook nije uključen u organizaciju nagradnog natječaja niti za njega odgovara, onda je moguće koristiti tu “sivu zonu” dok praksa ne pokaže drugačije.

Koje sve korake trebate poduzeti kod kreiranja natječaja?

Za početak, ako imate web stranicu, možete objaviti kratki članak u blogu ili novostima o nagradnom natječaju. Tu obavezno dodajte link koji će voditi na dokument koji možete sastaviti sami prema ovoj špranci.

Nakon toga kreirajte objavu (post) na Facebook stranici koja će biti što kraća, ali sa svim potrebnim informacijama:

  • organizirate nagradnu igru koja traje od tada do tada,
  • zatim koje korake sudionici trebaju napraviti da bi sudjelovali u nagradnom natječaju,
  • obavezno dodajte datum, vrijeme i način odabira nagrađene osobe te
  • na kraju stavite link na gore preuzeti dokument s Pravilima o nagradnom natječaju.

To bi bilo to. Ako trebate pomoć oko organizacije svog nagradnog natječaja, slobodno se javite.