Deset taktika kojima ćete privući kupce u svoj web shop

Ako smo u posljednjih nekoliko godina nešto naučili, onda je to da se čitava prodaja seli u online svijet. Rijetke su danas uspješne trgovine koje nemaju i svoje online izdanje. Postoji i puno trgovina koje posluju isključivo online.

U tom kompetitivnom svijetu online prodaje, gdje se konkurencija broji u tisućama i svi pokušavaju uzeti svoj dio kolača, odnosno tržišta, kako ćete potencijalne kupce privući baš u svoj web shop?

Od cilja do taktika

Prvo bismo trebali razjasniti jednu stvar.

Ne možete samo juriti okolo kao muhe bez glave i donositi odluke bez ikakvog plana.

Svi oni koji imaju online trgovinu trebali bi imati:

  • CILJ – na primjer, povećanje prodaje u visini od 20% u narednih šest mjeseci.
  • STRATEGIJU – ono čime ćemo ostvariti taj cilj, na primjer, povećanje online prisutnosti.
  • TAKTIKE – pojedinačne „misije“ pomoću kojih se ostvaruje strategija.

Zamislite ovo kao jednu piramidu. Cilj je samo jedan, dok je taktika koje u konačnici pridonose ostvarenju tog cilja mnogo.

Ako je vaš cilj privući što više posjetitelja u svoj web shop, kojim ćete taktikama to ostvariti?

Izvor fotografije: Canva

1. Sniženje / rasprodaja

Jeste li znali da je američki lanac robnih kuća JCPenney kobne 2012. godine odlučio uvesti novi model poslovanja, koji se temeljio na trajno niskim cijenama, bez kupona i rasprodaja? Njihov direktor je odlučio ne napuhati cijene pa onda stavljati sniženja, već dati ljudima cijene kakve bi trebale biti.

I to je spektakularno propalo. Prodaja je pala, direktora su najurili.

Ljudi jednostavno vole sniženja. Adrenalin koji ih ulovi kada jure po onu majicu koju su čekali jednostavno je nenadmašiv. Desetljeća marketinških strategija i trikova dovela su do toga da, u očima kupaca, sniženja budu ono nešto što svi jedva čekaju i moraju doživjeti.

Stoga, ako želite privući kupce u svoj web shop, organizirajte sniženje ili rasprodaju – tjednu, dvotjednu ili mjesečnu.

Samo nemojte prvo povisiti cijene pa ih onda sniziti, jer ovo je jedna od najgorih stvari koje im možete napraviti.

2. Nagradni natječaj

Ako postoji nešto što kupci vole jednako kao i sniženje ili rasprodaju, onda je to nagradni natječaj u kojem besplatno dijelite svoje proizvode ili usluge, u većini slučajeva putem društvenih mreža.

Možda ste registrirali kako nismo koristili termin nagradna igra. Ovo je zato što se to dvoje razlikuje i čitav taj aspekt je definiran zakonom. Nagradna igra podrazumijeva element sreće, potrebno ju je prijaviti Ministarstvu, izvršiti neke uplate, ne uvjetovati sudjelovanje dijeljenjem sadržaja i još puno toga propisanog zakonom. Dakle, puno posla. I troškova.

Nagradni se natječaj pak, s druge strane, ne mora nikome prijavljivati, no mora se bazirati na kreativnosti. Možda najbolje da vam objasnimo na konkretnim primjerima:

Igra: Lajkajte ovaj post, označite barem dva prijatelja i izvući ćemo sretnog dobitnika.

Natječaj: U komentar napišite zašto baš vaša prijateljica zaslužuje ovaj paket. Najkreativniji komentar osvaja nagradu!

Ako želite izbjeći prijavu i kaznu, pridržavajte se ovih uputa.

Ovakve nagradne natječaje dobro je i sponzorirati (platiti promociju objave) kako bi došli do još više ljudi, odnosno do vaših potencijalnih kupaca. Na ovaj način promovirate svoj web shop te povećavate mogućnost prodaje onim ljudima koji će sudjelovati u natječaju, no neće osvojiti nagradu.

Izvor fotografije: Canva

3. Optimiziran sadržaj

Kad netko pretražuje neku vrstu proizvoda (najčešće putem Googlea), na prvoj stranici rezultata pojavit će mu se web stranice čiji je sadržaj optimiziran za web. Postoje brojne strategije kojima se ovo postiže i ta tema je toliko opširna da smo napisali čak dva članka o njoj – SEO optimizacija za tražilice, 1. dio i SEO optimizacija za tražilice, drugi dio.

Ono što još pomaže kod optimizacije stranice su blogovi. Pišite blogove s relevantnim sadržajem i dovest ćete još više potencijalnih kupaca u svoju online trgovinu, ali i dokazati da ste stručnjak u svom području. Na primjer, ako prodajete prirodnu kozmetiku, postoje brojne teme o kojima se možete raspisati – blagodati prirodne kozmetike, pozitivne strane kupovine lokalnih proizvoda, kako izbjeći štetne kemikalije…

Blogovi su također odličan sadržaj za dijeljenje na društvenim mrežama, pa odmah dobivate i besplatan sadržaj.

4. Oglašavanje

Oglašavanje je ono što će sigurno biti vjetar u jedra svakoj web stranici i web shopu, naravno ako ga napravite kako treba. Optimizacija vas može visoko rangirati na Google tražilici, no možda će i vaša konkurencija doći na istu ideju. Kako biste ih sigurno prestigli, tu je Google oglašavanje.

Oglašavati se možete i putem društvenih mreža te dovesti svoj sadržaj do svih onih koji su iskazali interes za proizvode slične vašima ili pak onih koji se nalaze na vašem području.

Izvor fotografije: Canva

5. Društvene mreže

Sad kad smo ih već spomenuli u nekoliko navrata, hajmo vidjeti što se može učiniti po pitanju prodaje na društvenim mrežama.

Najvažnije od svega jest da imate profesionalno uređen sadržaj.

Dakle, spomenuta trgovina prirodnom kozmetikom ne može imati fotografije koje kao da su slikane digitronom. Ne može imati copy tekst koji je prepun gramatičkih pogrešaka i ubibože dosadan. Ne može objavljivati krive informacije. Ne može ne objaviti ništa dva tjedna i onda tri posta u jednom danu.

Druga najvažnija stvar jest da pažljivo odaberete svoje mreže sukladno tome koja je vaša publika i kakav sadržaj mislite objavljivati. Na primjer, na Instagramu je mlađa publika i tamo možete objavljivati opušteniji sadržaj. Na Facebooku je nešto starija publika. A na LinkedInu pak ste obvezani na ozbiljnije postove koji potiču raspravu.

6. Prodaja i izvan web shopa

Facebook i Instagram odlične su platforme i za prodaju. Naime, obje društvene mreže imaju mogućnost otvaranja svog shopa u sklopu profila. Drugim riječima, niste striktno vezani uz svoj web shop kako biste ostvarili prodaju, no opet na ovaj način možete primamiti kupce do njega. Ako ostvarite prodaju putem društvenih mreža, a imate istaknutu svoju web stranicu, kupci se mogu odlučiti na to da sljedeći put ostvare prodaju direktno kod vas.

Ovo vrijedi i za platforme koje objedinjuju razne prodavače/trgovine i nude vam mogućnost prodaje proizvoda na njihovom web shopu. Međunarodni primjeri su Amazon i Ebay, dok u Hrvatskoj imamo Bazzar, eKupi, Abrakadabra i Žuti klik

7. Besplatni uzorci

Svaka ženska osoba koja je ikad kupila ženski časopis upoznata je s onim veseljem po besplatnim uzorcima koji se nalaze unutra, bilo da se radilo o kremama ili parfemima. Zašto onda vi ne biste dijelili besplatne uzorke svojih proizvoda?

Na primjer, ako netko naruči hidratantnu kremu za lice, pošaljite mu besplatan uzorak hidratantnog tonika za čišćenje lica.

Naravno, poželjno je promovirati ovakve poteze na društvenim mrežama i na web stranici kako biste privukli što više kupaca u trgovinu i ostvarili prodaju.

Izvor fotografije: Canva

8. Partneri

Kad kažemo partneri, mislimo na druga poslovanja koja su vezana uz vaše, no ne predstavljaju vam konkurenciju. Na primjer, trgovina prirodnom kozmetikom može se udružiti s trgovinom zdrave hrane te zajedno mogu kreirati nagradne natječaje, promovirati jedni druge putem društvenih mreža ili pak na web stranici.

Ovo funkcionira zato što će publika za obje trgovine biti slična – osobe koje vole zdrave, organske, prirodne proizvode koji ne štete ni prirodi ni njima samima, a na ovaj način mogu doći do vašeg web shopa putem još više kanala.

Naravno, vaši partneri mogu biti i osobe kojima ćete platiti za promociju. Svi smo već upoznati s fenomenom influencera i to zbilja funkcionira. Razmislite o tome kojeg influencera bi pratila vaša ciljana publika te mu se obratite za promociju.

Izvor fotografije: Canva

9. Referral marketing

Referral marketing zvuči kao fensi šmensi, kompliciran stručni termin, no zapravo je vrlo jednostavan. Referral marketing znači da ćete zamoliti svoje kupce da vas preporuče svojim prijateljima. Kako to možete učiniti?

Naravno, kvalitetna usluga je najbolji način – zahvaljujući njoj doći će do tzv. word-of-mouth marketinga. Ako je, na primjer, Snježana naručila dvije vaše kreme, dostava paketa prošla je sasvim bezbolno i Snježana je oduševljena vašim proizvodima, sigurno će to ispričati kolegicama na poslu s kojima ujutro pije kavu, i koje će onda posjetiti vaš web shop i same možda ostvariti kupnju.

Drugi pak način je onaj s kojim ste već vjerojatno upoznati, samo što toga niste svjesni. Koliko ste puta u nekoj aplikaciji vidjeli natpis „Pozovi svoje prijatelje u aplikaciju i osvoji dodatne kune / bodove“? Možda pak ste kupnjom dobili svoj kod, i sad ako date taj kod svom prijatelju kad obavlja kupnju, možete dobiti dodatne pogodnosti.

Dakle, zamolite publiku da vas preporuči svojim prijateljima i ponudite im nešto zauzvrat.

10. Prva kupnja

Još jedna stvar s kojom ste se sigurno susreli je „ostvari 20% popusta na svoju prvu kupnju“. Ovo je samo jedna od metoda kojima se može potaknuti prva kupnja, no vjerojatno ste shvatili poantu. Bitna je samo ta prva kupnja, svojevrsno probijanje leda. Potaknite kupce na ostvarivanje prve kupnje putem društvenih mreža i oglasa, a jednom kad se ostvari prodaja, veće su šanse da će se kupac vratiti u vašu trgovinu (naravno, ako su vaši proizvodi i usluge zadovoljavajući).

Sigurni smo da u svoj web shop možete uvesti barem neke od ovih taktika i time povećati prodaju. Ako vam zatreba pomoć oko pisanja sadržaja, vođenja društvenih mreža, fotografije ili oglašavanja, javite nam se!

Izvor naslovne fotografije: Canva