Više glava je pametnije – Naučite koristiti tehniku „Šest šešira“

Osjećate li se u poduzetništvu katkad kao Pale sam na svijetu? Željeli biste raspraviti svoje poslovne ideje ili potencijalne poslovne odluke, ali nemate s kime ili vaši zaposlenici nisu predani u onoj mjeri u kojoj bi vam to odgovaralo?

Predstavljamo vam tehniku paralelnog mišljenja, odnosno tehniku „Šest šešira“, koju primjenjuju neka od najvećih i najuspješnijih organizacija, poput IBM-a ili Federal Expressa, za različite aktivnosti:

  • poticanje kreativnosti, vođenje sastanaka
  • unaprjeđenje timske produktivnosti i komunikacije
  • unaprjeđenje proizvodnje i upravljanje projektima
  • kritičko i analitičko mišljenje, rješavanje problema i donošenje odluka.

Kako koristiti tehniku „Šest šešira“?

Primjena tehnike vrlo je jednostavna. Za početak ćete odrediti problem ili izazov na kojem želite raditi, a zatim ćete u timu figurativno podijeliti šešire različitih boja, kako biste iznijeli šest različitih pogleda na odabrani problem/izazov. Vježbu možete raditi, kao što je već spomenuto, u timu ili pak samostalno, u kojem slučaju ćete sami mijenjati šešire i iznositi različite perspektive.

Objašnjenje šest šešira:

  • bijeli šešir – Bijeli šešir koristi se kako bismo usmjerili pozornost na informacije koje imamo ili nam nedostaju. Pitanja koja si postavljamo su: „Što znamo?“, „Koje informacije trebamo?“, „Što bismo trebali pitati?“.
  • crni šešir – Crni šešir poziva nas na oprez, čuva nas od nepromišljenih odluka te upozorava na rizik i moguće nedostatke naših odluka. Crni šešir nam pomaže da ne upadnemo u poslovne nevolje.
  • zeleni šešir – Zelena podsjeća na rast, energiju i život, zbog čega zeleni šešir nazivamo kreativnim šeširom. Namijenjen je planiranju i stvaranju novih ideja, zbog čega kada nosimo zeleni šešir predlažemo promjene i alternative. Ovaj nam šešir također omogućuje raspravu o različitim mogućnostima.
  • crveni šešir – Boja koja upućuje na vatru i toplinu, u poslovnom smislu ima veze sa osjećajima i intuicijom. Kada nosite crveni šešir, tada imate priliku iskazati svoje osjećaje i intuiciju bez bilo kakvog objašnjavanja.
  • žuti šešir – Za razliku od crnog, žuti šešir nas zove da pronađemo sve ono što je pozitivno. Kada nosite žuti šešir, postavite ova pitanja: „Što su prednosti?“, „Tko će imati koristi?“, „Kako će se korisni učinci dogoditi?“, „Koje su ostale vrijednosti?“.
  • plavi šešir – Plavi šešir je namijenjen razmatranju samog procesa mišljenja. Plavi šešir obično koristimo na početku rasprave, kada odlučujemo o čemu ćemo raspravljati i što očekujemo od rasprave. Može nam pomoći u određivanju rasporeda korištenja ostalih šešira. Također nam može poslužiti za razmatranje učinjenog na kraju rasprave.

Izađite izvan okvira očiglednih rješenja

Tehnika „Šest šešira“ uči nas kako podijeliti mišljenje na šest različitih načina koji su metaforički prikazani šeširima – promjenom šešira mijenjanom naš način razmišljanja. Tehnika nam pomaže da istražimo svaku potrebnu situaciju ili problem te stvorimo alternative koje izlaze izvan okvira očiglednih rješenja.

Isprobajte ovaj jednostavan i učinkovit postupak koji potiče suradnju, povećava produktivnost, kreativnost i inovativnost, a koji možemo zahvaliti tvorcu tehnike dr. Edwardu de Bonu. Trebate li pak pomoć oko postavljanja poslovnih strategija, javite nam se.