Što je nativno oglašavanje i kako ga prepoznati?

Dok vam s raznih portala mahom iskaču „guzice i sise“ baš kao u istoimenoj pjesmi TBF-a, a klikbejt naslovi su vam već toliko omraženi da ste se samoinicijativno učlanili u FB grupu Hejt za klikbejt, tu i tamo se ipak iznenadite s onih 5% članaka na vašem omiljenom portalu koji bude nadu da kvalitetno novinarstvo još nije propalo.

Znate i sami, dobar dio takvih članaka pišu oni novinari koji svoju dušu još nisu prodali vragu, hipsteri i oni koji su odlučili svoj život posvetiti pričanju pravih priča. No u tom mizernom postotku krije se još jedna vrsta članaka, tako zvani native članci. O čemu se radi, saznate ćete, gdje drugdje, nego u nastavku ove priče.

Native reklamo, prirodo stara!

Iako je native „tema“ stara već nekoliko godina na našim prostorima, odlučili smo je obraditi baš sada. Kako i zašto? Shvatili smo da jednostavno premalo klijenata razumije koliko je ovakvo prirodno oglašavanje važno i u praksi bolje od klasičnih bannera na portalima ili pak, ne daj bože, prodajnih pisama.

No, što je to native oglašavanje?

Hajdemo se najprije dotaknuti malo teorije pa ćemo onda i na praksu.

Native oglašavanje (nazvano još i: nativno oglašavanje, prirodno oglašavanje, ali i prikriveno oglašavanje), možemo izvesti bez obzira na formu: pisani oblik, prezentaciju, video i sl.

Važno u cijeloj priči je to da nativni sadržaj treba biti stvoren u pravom kontekstu, tako da čitatelj ili gledatelj do samog kraja priče zapravo ne shvati da je upravo pročitao promotivni članak ili pogledao promotivni video, ali i da čitatelj/gledatelj dobije neku jasnu korist za sebe.

Bez obzira na to što prirodno oglašavanje još uvijek nije uzelo na domaćem terenu maha kakvom se nadamo jer bi klijenti konačno dobili sadržaj kvalitete kakvu zaslužuju, oni osviješteni klijenti ipak nam se često obrate da napišemo upravo nativni članak.

Baš jedan takav prikriveni članak nedavno smo napisali za klijenta tvrtku Tecol d.o.o. iz Rijeke, koji su zatim članak objavili na Indexu. Pročitajte članak i dobit ćete primjer iz prve ruke o svoj teoriji koju smo prethodno spomenuli, a saznat ćete i ponešto o aluminijskoj i PVC stolariji ;).

Primjeri prikrivenog oglašavanja u Hrvatskoj

Baš smo se jako za potrebe ovog članka potrudili pronaći primjere nativnog oglašavanja u Hrvatskoj, ali nažalost naše malo istraživanje nije urodilo velikim plodom.

Ipak, u nastavku vam donosimo primjer kozmetičke kuće Garnier da utvrdite ovo gradivo i konačno, krenete u izrađivanje native sadržaja ili se obratite kreativnoj agenciji koja će to uraditi za vas (P.S: mi smo svoju ruku već digli i javili se dobrovoljno 😉 ).