Detaljan vodič: Kako izraditi učinkovit newsletter u MailChimpu

Vjerojatno ste čuli kako je Google najavio ukidanje „kolačića“ (engl. cookies). Priča se o tome naveliko, već duže vrijeme.

I baš zbog promjena koje Google uvodi, a koje će izmijeniti oglašavanje na internetu, marketinški stručnjaci predviđaju kako će u narednih nekoliko godina zasluženu pažnju konačno dobiti e-mail marketing.

Glavna prednost e-mail marketinga je komunikacija „jedan na jedan“, koja kupcima olakšava izgradnju povjerenja prema brendu, što pak je osnovni preduvjet za kupnju.

Zato, ako dosad niste koristili e-mail marketing kao kanal za prikupljanje potencijalnih kupaca, sada je savršeno vrijeme da krenete i u tu avanturu. Mi ćemo vam pokazati kako.

Dvije-tri o MailChimpu

MailChimp je jedan od najpopularnijih alata za izradu newslettera. Za pristup ovom alatu potrebno je samo izraditi račun i vaša e-mail avantura može početi!

Osim što je izuzetno jednostavan za upotrebu, MailChimp dopušta besplatno slanje newslettera na 2.000 kontakata mjesečno. Za slanje newslettera na više kontakata, morat ćete koristiti plaćenu verziju.

S besplatnim planom možete poslati 10.000 newslettera mjesečno pa ako imate listu od 2.000 pretplatnika, znači da svakom od njih možete poslati ukupno 5 e-mailova mjesečno.

MailChimp nije bio oduvijek naš prvi odabir u kreiranju e-mail kampanja. No kako je u posljednjih nekoliko godina uveo brojne korisne značajke, trenutno je jedan od boljih alata koje smo imali prilike isprobati.

Kako i sami koristimo MailChimp za slanje newslettera, u nastavku smo pripremili detaljan postupak kreiranja e-mail kampanje.

Step-by-step kako izraditi e-mail kampanju u MailChimpu

KORAK 1

Ako dosad niste radili u ovom alatu, sletite na stranicu MailChimp i u gornjem desnom kutu kliknite na opciju Sign Up Free. Nakon toga, otvorit će vam se prozor kao na slici ispod. Ovdje upišite e-mail adresu poduzeća, korisničko ime i lozinku te kliknite Sign up.

Sada provjerite svoj e-mail jer će vam stići poruka od MailChimpa. Ništa strašno. Trebate potvrditi aktivaciju računa jednostavnim klikom na gumb Aktiviraj račun (engl. Activate Account).

Kada kliknete na gumb Aktiviraj račun, otvara vam se prozor u kojem je potrebno upisati osnovne podatke o vašem poduzeću. Tek kada to napravite moći ćete ući u sučelje MailChimpa.

Jednom kad se registrirate i poželite ući u MailChimp, bit će dovoljno upisati korisničko ime i lozinku. I to je to! Dobrodošli u MailChimp. ?

mailchimp-registracija
mailchimp-login

KORAK 2

Sada se pred vama nalazi sučelje MailChimpa.

Ako tek prvi puta radite e-mail kampanju u MailChimpu, tada na početnom zaslonu nećete imati nikakvih podataka.

U slučaju da ste već izrađivali kampanje, imat ćete uvid u nekoliko korisnih informacija, poput stope otvaranja newslettera, stope klikanja na CTA u newsletteru te broj uspješno isporučenih e-mailova. Također, ovdje se nalazi i podatak o tome koliko e-mailova sadrži vaša lista.

mailchimp-sucelje

KORAK 3

Krenimo najprije od liste kontakata. Da biste kreirali listu kontakata, kliknite na opciju Audience, a potom i na opciju All contacts.

Ovdje imate nekoliko padajućih izbornika, no vama je trenutno važan izbornik Add contacts.  Kliknete li na strelicu koja se nalazi uz ovaj izbornik, vidjet ćete da imate dvije mogućnosti:

  • ručno upisati svaki kontakt
  • uploadati tablicu s popisom kontakata

Primjerice, ako imate Excel tablicu s e-mailovima, možete je uploadati i MailChimp će povući sve kontakte. Ako pak nemate tablicu, tada vam ne preostaje ništa drugo nego ručno upisivati svaki kontakt.

rucno-ubacivanje-e-mail-kontakata

Važno je spomenuti kako je potrebno povremeno očistiti listu kontakata. Naime, kupci i njihove potrebe neprestano se mijenjaju pa neki od njih s vremenom možda neće biti zainteresirani za vaš proizvod ili uslugu. To je sasvim normalno. Umjesto da se zbog toga grizete, radije usmjerite svoju energiju na prikupljanje novih pretplatnika, onih koji su zainteresirani za ono što im nudite.

KORAK 4

A sada se bacimo na kreiranje newslettera!

U lijevom kutu nalazi se ikona koja podsjeća na trubu. Kliknite na nju, a potom i na opciju Email templates. Na desnoj strani nalazi se opcija Create Template. To je ono što nam sada treba.

mailchimp-izrada-predloska

KORAK 5

Kao što možete vidjeti, postoji nekoliko predložaka između kojih možete birati. Naravno, na besplatnoj verziji dostupni su osnovni predlošci. Želite li napredniji predložak, morat ćete uzeti plaćeni plan. Izaberite jedan i polijećemo dalje!

mailchimp-odabir-predloska

KORAK 6

Kada ste odabrali željeni predložak, vrijeme je za pisanje sadržaja e-maila. U desnom kutu odaberite sve što želite da vaš newsletter ima. Želite li samo tekst? Odaberite opciju Text. Želite dodati fotografiju? Kliknite na opciju Image.

Dobra vijest je da željene elemente e-maila možete dodati samo jednim potezom. Kliknite na opciju Text, povucite je i ispustite u predložak e-maila. Isto učinite s fotografijom kao i pozivom na akciju.

Svaki e-mail trebao bi sadržavati sljedeće elemente:

  • naslov
  • jednu fotografiju
  • opis, odnosno tekst e-maila
  • poziv na akciju (engl. call to action)

Ako se bavite internet prodajom, tada u newsletter možete dodati i proizvode. No pazite da ne stavite previše proizvoda jer ćete na taj način samo zbuniti kupce i oni neće napraviti konkretnu akciju. Dakle, nemojte u jednom newsletteru poslati ponudu za hladnjak, PlayStation i alat za kućanstvo, već izaberite jednu grupu proizvoda i posvetite se njoj. 

pisanje-sadrzaja-newslettera

KORAK 7

Došao je red za izradu e-mail kampanje. U gornjem lijevom kutu kliknite na glavu majmunčića kako bi se vratili na Homepage. Opcija Create sada je naše glavno odredište.

Kao što možete vidjeti, osim kreiranja newslettera, MailChimp pruža mogućnost izrade mape putovanja kupaca pa čak i odredišne stranice (engl. landing page). No kako je naša današnja tema izrada newslettera, kliknite na opciju E-mail.

kreiranje-newslettera
mailchimp-e-mail

KORAK 8

U obrazac prikazan na donjoj slici upišite ime kampanje. Ime ćete vidjeti samo vi tako da odaberite onaj naslov koji će vam sugerirati o čemu se radi u e-mailu.

naslov-e-maila

KORAK 9

Još par sitnica i vaš newsletter će ugledati svjetlo dana! Obratite pozornost na obrazac prikazan na donjoj slici. Krenimo od opcije To. Ovdje odaberite naziv liste na koju želite poslati svoj newsletter.

Ako želite personalizirati newsletter tako da se na nekom dijelu prikazuje ime osobe kojoj se e-mail šalje, tada je potrebno koristiti kod *|FNAME|*. No kod neće funkcionirati ako ga ne odaberete i potvrdite.

Personalizacijom newslettera približavate se svojim potencijalnim kupcima. Sjetite se samo sebe dok hodate po ulici, a netko vikne vaše ime! Čak ako se i nije obratio vama, vi ćete se sigurno okrenuti. Ime je snažan okidač i dobro ga je koristiti kada komunikaciju želimo učiniti osobnom.

mailchimp-koraci
personalizacija-newslettera

KORAK 10

Što se tiče opcije From, ovdje je potrebno upisati ime pošiljatelja. To je zapravo prva stvar koju će vaši čitatelji vidjeti kada im stigne newsletter.

Sjećate se kako ste prilikom kreiranja korisničkog računa upisivali e-mail poduzeća? Naravno da to možete učiniti i ovdje. No ako u poduzeću postoji osoba koja je zadužena za kreiranje i slanje newslettera, tada možete upisati i e-mail te osobe. Učinite li to, komunikacija će opet biti osobnija.

posiljatelj-newslettera

KORAK 11

Svaki tekst mora imati naslov pa tako i newsletter. Budući da upravo o naslovu ovisi koliki će broj pretplatnika otvoriti e-mail, uzmite si vremena da kreirate zanimljiv naslov. I sam MailChimp daje sugestije kako što bolje napisati naslov i očarati svoje e-mail pretplatnike. Savjeti glase:

  • naslovi s manje od 9 riječi daju najbolje rezultate
  • ne preporuča se korištenje više od jednog emojija
  • naslov treba sadržavati najviše 60 znakova
  • ne koristite previše interpunkcijskih znakova

Preview Text je onaj dio teksta koji se prikazuje nakon imena pošiljatelja i naslova. Riječ je o rečenici koja pretplatnicima detaljno objašnjava što ih očekuje u newsletteru. Ovdje možete objasniti tvrdnju koju ste spomenuli u naslovu ili naglasiti dodatne pogodnosti za potencijalnog kupca.

naslov-newslettera

KORAK 12

Prije nego što pošaljete newsletter, preporučujemo vam da sebi ili nekom od zaposlenika pošaljete testni e-mail i provjerite je li sve onako kako treba biti. Obratite pozornost na to da su svi elementi na svom mjestu te da su slova i fotografije dovoljno veliki kako bi se mogli učitati na mobitelu.

testni-e-mail

KORAK 13

Konačno smo stigli do kraja! Prethodno kreirani newsletter možete poslati odmah ili unaprijed zakazati.

Ako ste e-mail odlučili zakazati za kasnije slanje, onda imate dvije opcije:

Opcija A – sustav će sam poslati e-mail u vrijeme kada vašim kontaktima s liste to najbolje odgovara; za ovu opciju je potrebno nadograditi račun iz opcije Basic u opciju Standard

Opcija B – sustav će poslati e-mail u vrijeme koje ste vi zakazali, samo imajte u vidu da neće svi kontakti dobiti vaš e-mail iste sekunde jer slanje obično traje od par minuta do čak sat ili dva, ako je u pitanju lista od više stotina tisuća mailova

slanje-newslettera

Ovako izgleda kreiranje e-maila u alatu MailChimp. Smatramo da je ovo dobar alat za početnike jer je izuzetno user friendly. Naime, moguće je napraviti drag&drop (povuci i ispusti) elemenata iz kojih onda gradite izgled e-maila.

Također, kako je mjesečno moguće poslati newsletter na čak 2.000 kontakata, možete uštedjeti novac i uložiti ga u drugu vrstu promocije. 

Ako pak poslujete već duže vrijeme i imate više desetaka tisuća kontakata, tada vjerujemo da ćete željeti istražiti i druge alate za slanje e-mailova, budući da je MailChimp prilično skup u usporedbi s konkurentima.

Neki od sličnih alata za kreiranje newslettera su ActiveCampaign, Sendinblue, AWeber, GetResponse…

Trebate li pomoć oko kreiranja newslettera, javite nam se. Rado ćemo uskočiti i pomoći vam u kreiranju newslettera koji daju rezultate. ?