Razlikuješ li search od display Google Ads oglasa?

Svakodnevno se susrećeš s brojnim oglasima? ?

Primjećuješ da te oni slijede i to posebice nakon pregledavanja onih lijepih tenisica koje nikako da kupiš?

Ili na njih tek povremeno nailaziš, kada guglaš određene pojmove?

Možda čak razmišljaš o njihovom kreiranju ili se samo želiš informirati o oglašavanju na pretraživačima.

Otkrivamo ti u kojem grmu leži ?zec iliti kako razlikovati Google oglase. Pozorno nas prati jer nisu svi oglasi isti!

Search oglasi

Search oglasi predstavljaju tekstualne oglase i mogu se prikazivati samo na pretraživačkoj mreži.

Korisnicima se prikazuju u trenutku pretraživanja određenog proizvoda ili usluge, odnosno u trenutku pretraživanja određenog pojma na Google pretraživaču.

Ciljaju korisnike temeljem definiranih ključnih riječi. Pa se tako sami oglasi prikazuju u slučaju podudaranja ključne riječi, koja je definirana od strane oglašivača, te pojma kojeg korisnik upisuje u pretraživač.

U skladu s time može se reći da search oglasi ciljaju korisnike kada su oni zainteresirani za određeni proizvod ili uslugu.

Search oglasi sastoje se od naslova oglasa, linka koji se nalazi ispod njega, a koji vodi na odredišnu web stranicu i kratkog opisa samog oglasa.

Izgledaju vrlo slično kao i organski rezultati pretraživanja. A ono što plaćeni oglas razlikuje od organskog rezultata jest kvadratić koji se nalazi ispod naslova oglasa, a u kojem se nalazi oznaka: Ad (Oglas). Osim toga, plaćeni search oglasi mogu sadržavati i oglasna proširenja, što nije slučaj kod organskih rezultata.

Oglasna proširenja pružaju dodatne informacije o proizvodima ili uslugama. Primjerice poput, adrese poduzeća, telefonskog broja, lokacije, veze na web stranicu i dr. Koje mogu samo dodatno potaknuti korisnika na klik.

Kako ne bi došlo do zabune, u nastavku prikazujemo primjer plaćenog oglasa i njegovog oglasnog proširenja.

search-oglas

Kako pretraživačka mreža u suštini povezuje oglašivače s osobama koje pretražuju određene proizvode ili usluge, ostvaruje više konverzija u odnosu na prikazivačku kampanju.

Display oglasi

S druge strane, display oglasi predstavljaju slikovne oglase koji se prikazuju na Google Display Network (čitaj: prikazivačkoj mreži) ?.

Dakle oni se prikazuju na onim web stranicama i portalima koji su potpisali ugovor s Google-om o prikazivanju samih oglasa.

Pa se tako mogu prikazivati u trenutku čitanja vijesti na određenom portalu, pregledavanja videa na YouTube-u, prilikom slanja Gmail pošte ili pak tijekom korištenja raznih mobilnih aplikacija.

Oglas prikazan na portalu

primjer-display-oglas

Preuzeto s portala: index.hr

Oglas prikazan u Gmail računu

gmail-oglas

Oglas prikazan na YouTube-u

youtube-oglas

U skladu s time može se reći da se display oglasi zapravo nameću korisniku i ometaju ga. Kako takvu vrstu oglasa korisnik nije sam zatražio, njegovo kreiranje preporučuje se kada korisnik nije upoznat s brendom radi podizanja svijesti (eng. brend awareness).

Što se tiče načina ciljanja, kod display oglašavanja moguće je ciljanje prema ključnim riječima, određenim temama, interesima, kao i ciljanje prema točno određenim web stranicama. Moguće je još ciljanje onih osoba koje su već bile na webu, ali nisu ispunile postavljeni cilj – kupnju, pretplatu na newsletter.

Pa se tako primjerice oglas o sportskim tenisicama može prikazati osobi koja posjećuje portal povezan sa sportskom obućom i čiji su interesi vezani uz sport. Ili osobi koja je već jednom pregledavala te iste tenisice, ali ih nije kupila.

Što se tiče vrste oglasa, na prikazivačkoj mreži mogući su tekstualni i slikovni oglasi, oglasi u obliku videa te obogaćeni medijski oglasi.

Mislimo da sada više nema dileme oko razumijevanja search i display oglasa. Slažeš li se s nama?

Zatrebaš li bilo kakvu pomoć oko kreiranja, znaš gdje nas možeš potražiti. Rado ćemo ti pomoći i dati pokoji savjet! ?