Employer branding za startupove: kako izgraditi brend poslodavca kad je poslovanje u povojima?

Startupovi su mala poduzeća s velikim planovima i idejama.

Kao takvima, potreban im je kvalitetan stručni kadar pomoću kojeg će te ideje i ostvariti.

No, startupovi su i limitirani svojim mogućnostima te najčešće ne mogu ponuditi iste stvari kao veće tvrtke te korporacije. Kako se onda startupovi mogu prikazati kao poželjni poslodavci i  primamiti dobre zaposlenike?

Kako bismo došli do konačnog rješenja, krenimo ispočetka.

Što je točno startup?

Startup je poduzeće koje je još u povojima. On nastaje kad se uvidi potreba za određenim proizvodom ili uslugom na tržištu. Pošto imaju točno određenu ciljanu publiku koja će kupiti takav proizvod ili uslugu, generalno gledajući, očekuje se brzi rast poslovanja.

Iako startupove primarno financiraju sami poduzetnici, odnosno oni koji su pokrenuli poduzeće, ideja koja stoji iza startupa može privući i investitore koji također uvide potrebu tržišta za njihovim rješenjima.

Primjerice, sad već svjetski poznata tvrtka Rimac Automobili počela je kao startup 2009. godine. Uvidjevši potrebu za održivim tehnologijama u automobilskoj industriji, Mate Rimac je pokrenuo poduzeće uz vlastiti kapital. No, ideja je privukla investitore (koji danas uključuju Porsche i SoftBank Vision Fund) i danas rijetko tko nije čuo za ovo poduzetničko čudo iz Svete Nedjelje.

Izvor fotografije: Canva

Karakteristike rada u startupovima

Pošto su startupovi mala poduzeća s malim brojem zaposlenika, najčešće se svaki od njih nalazi u nekoliko uloga. Možda će ista osoba biti i komercijalist i marketing strateg. Druga pak će biti zadužena za project management i računovodstvo.

No, startupove karakterizira opuštena radna atmosfera i netipičan način poslovanja. Za razliku od klasičnih poduzeća i korporacija, u startupove se najčešće uvode nove ideje poput rada od kuće, fleksibilnog radnog vremena, 4-dnevnog radnog tjedna, zajedničkih aktivnosti, brainstorming dana, casual Fridaya i sličnog.

Također, menadžeri i vlasnici u startupovima cijene inovativnost i mišljenje svojih zaposlenika, pa se i oni sami osjećaju ispunjenije i zahvalnije.

A upravo su ove karakteristike savršena podloga za kvalitetan employer brending.

Što je točno employer branding?

Employer branding ili brend poslodavca zapravo je vaša reputacija kao poslodavca. Jesu li vaši zaposlenici sretni ili nisu? Kakve uvjete nudite? Koje benefite možete obećati?

Employer branding je u mislima onih koji su radili kod vas, tako da pripazite kako biste bili u dobrim odnosima čak i sa svojim bivšim zaposlenicima. On je u mislima onih koji trenutno rade kod vas, pa ako je ta slika pozitivna, možete se osloniti na njih kod employer brandinga. Također, brend poslodavca je u mislima potencijalnih zaposlenika i radne snage općenito. Nitko od nas ne radi u DM-u, no svi smo čuli za njegovu reputaciju kao poželjnog poslodavca, zar ne?

Visoke plaće su najčešći dio employer brandinga, vjerojatno zato što je prisutno mišljenje kako je i to dalje ono što je zaposlenicima najbitnije. No, što kad one nisu moguće?

Brend poslodavca u startupovima

Kako su startupovi tvrtke koje su još u usponu, svojim zaposlenicima ne mogu obećati plaće kakve bi mogle veće korporacije. No, kvalitetan radni kadar i dalje treba privući. A današnje mlade radne snage imaju drugačija mišljenja i želje nego što su to imale prethodne generacije.

Umjesto da stavljaju naglasak na sigurnost i visoku plaću, mladima je danas važnija fleksibilnost, opuštena radna atmosfera, otvorenost i transparentnost, mogućnost osobnog razvoja, kao i sam osjećaj da se njihovo mišljenje cijeni i uvažava.

A upravo to nude startupovi!

Izvor fotografije: Canva

Prije svega, istraživanje

Employer branding trebao bi krenuti tamo gdje svaki uspješan poduhvat počinje: od istraživanja. Ono će vam dati dobru, čvrstu podlogu na temelju koje možete graditi brend.

Zato istražite svoju ciljanu publiku, odnosno potencijalne zaposlenike. Fokusirajte se na profesije koje su vam potrebne (recimo programeri, grafički dizajneri…) i istražujte njihova mišljenja online (danas će svi rado podijeliti ono što misle u virtualnom svijetu).

Šaljite ankete onima koji još studiraju, popričajte s onima koji već rade. Saznajte što im je bitno i dobit ćete sliku o tome kako vaše brendiranje mora izgledati.

Odredite fokus

Jednom kad ste se upoznali sa svojom ciljanom publikom možete odrediti ključni presjek: što je njima bitno i što vi nudite?

Recimo, ako je IT sektoru važna mogućnost rada od kuće (ili općenito remote rada), a vi ga nudite, ovo ćete isticati u brending kampanji. Ako im je važna dobra radna atmosfera, a vi imate proslave rođendana i causal Fridays i ured je uvijek prepun smijeha, onda ćete to isticati.

No, važno je napomenuti da brendiranje poslodavca neće funkcionirati ako na van prikazujete jedno, a stvarnost je drugačija. Na primjer, ako se brendirate s naglaskom na fleksibilno radno vrijeme, a procedura kojom vaši zaposlenici mogu doći do istog je mukotrpna i gotovo neisplativa, bolje ni ne pokušavajte.

Napravite plan

Napravite plan brendiranja. Putem kojih platformi ćete slati brand poruke potencijalnim zaposlenicima? Kako će one izgledati? Koji ton ćete koristiti i na što ćete staviti naglasak? Ovo uključuje:

  • odabir društvenih mreža
  • izradu vizuala
  • određivanje budžeta za oglašavanje
  • odabir tona komunikacije
  • strategiju objava na društvenim mrežama.

Upamtite, jednom kad ste napravili plan, važno je da se njega i držite. Na primjer, ako ste odredili tri tjedne objave na LinkedInu, nemojte zaboraviti na ovu mrežu na dva tjedna, pa onda stavljati objave svaki dan.

Izvor fotografije: Canva

… i ne zaboravite ključnu stvar

Iako živimo u digitalnom svijetu i dobar se dio komunikacije odvija online, word of mouth, odnosno usmena predaja, je još uvijek vrlo važna.

Upoznajte se s drugim startupovima, sudjelujte na konferencijama, skupljajte konekcije online i offline, svima pričajte o tome kako vaša tvrtka funkcionira. Dobar glas daleko putuje.

I ovo se ne odnosi samo na vas, već i na vaše zaposlenike.

Ako će oni pričati drugima o tome kako im je super na poslu i kako s guštom tamo dolaze, publika će im prije povjerovati nego vašim objavama i oglasima. Jednostavno nam je u prirodi da ćemo prije povjerovati drugim ljudima, a ne marketingu.

Startupovi su tvrtke kojima je kvalitetna radna snaga ključna kako bi ostvarili svoje dugoročne ciljeve i probili se na tržištu. Iako su u nekim aspektima zakinuti (za razliku od većih poduzeća), ne znači da ne mogu kreirati brend poslodavca – jednostavno trebaju staviti fokus na različite stvari.

Ako niste sigurni koje bi to trebale biti ili kako složiti dobru brend strategiju, Pisalice su tu za vas!

Izvor naslovne fotografije: Canva