8 vrsta copywritinga za sve od Angažmana kupaca do Žongliranja prodajom

Copywriting – što je to? Vjerojatno znate da writing znači pisanje, a copy znači kopiranje? Znači li to da je copywriting kopiranje tuđeg sadržaja? Nije li to ilegalno? Treba li Pisalicu prijaviti policiji?

Bez brige, ne radimo ništa što nije u skladu sa zakonom.

Copy se u ovom slučaju odnosi na sam tekst. I to ne bilo kakav tekst. Ovaj marketinški tekst ima posebnu misiju: uvjeriti publiku (čitatelje) na neku akciju. To može biti kupnja, pretplata na newsletter, prijava za usluge ili dijeljenje / lajkanje / komentiranje.

Dakle, spustite slušalicu i recite službeniku s druge strane broja 192 da ste se zabunili. U ovom ćemo vas tekstu informirati o raznim vrstama copywritinga, a koje vam olakšavaju uspješno slanje poziva na akciju vašoj publici.

Pa krenimo!

Zašto vam je potreban copywriting?

Brojni su poduzetnici zanemarivali moć marketinga u svom poslovanju i tu grešku skupo platili. Pad prometa i u konačnici zatvaranje poslovanja najčešći su ishodi. Kako do toga dolazi?

Hajmo pronaći korijen problema.

Internet je danas centar prodaje. Zamislimo ga kao jedan ogromni svjetski šoping centar. Ako smo zainteresirani za neki proizvod, vjerojatno ćemo ga prvo istražiti online, a velika je vjerojatnost da ćemo ga tamo i kupiti zato što je jednostavnije nego posjet trgovini. Nije ni čudo što se velik broj prodavača danas fokusira isključivo na internetsku prodaju, bez da imaju fizičku poslovnicu.

A sad, recimo da prodajete nove mobitele. Dovoljno je da u Google tražilicu upišete „mobitel cijena“ i otvorit će vam se 13 Google stranica s rezultatima. To znači da ima preko 100 drugih prodavača koji se bave istim poslovanjem kao i vi, i to samo u Hrvatskoj. Što bi tek bilo da smo krenuli istraživati i rezultate na engleskom jeziku?

Dakle, među tim morem konkurencije vi se nekako morate istaknuti i uvjeriti potencijalne kupce da odaberu baš vas. Na internetu nema slanja dimnih signala. Copywriting je vaš transparent kojim ćete im privući pažnju.

Koje su različite vrste copywritinga?

Da preformuliramo pitanje: Zašto su vam uopće potrebne različite vrste copywritinga?

Odgovor glasi: Zato što publika dolazi do vas s različitim željama i potrebama. Na primjer, neki su možda došli do vaše internetske stranice jer se žele informirati o tome što je novo u ponudi mobitela. Drugi žele saznati nešto o vašoj tvrtki. Treći su došli s namjerom na kupe novi mobitel. Četvrti ne znaju zašto su pobogu uopće došli. Peti su zapravo vaša konkurencija.

Svakome od njih potrebno je predstaviti različiti copy koji će odgovarati njihovim potrebama i u konačnici dovesti do vama željenog rezultata: ostvarenja neke akcije.

Krenimo (ponovno) od početka: s iskazivanjem interesa za neki proizvod ili uslugu.

SEO copywriting

Vratimo se na ranije spomenutu situaciju: kupac želi kupiti novi mobitel, Googla ponudu i dobiva otprilike 100 rezultata. Koliko je važno biti prikazan na prvoj stranici pretraživanja? Odgovor ćete pronaći upitate li se kad ste zadnji put otišli na drugu ili treću stranicu Googla – vjerojatno se ni ne sjećate.

Kako ćete onda završiti među prvim rezultatima? Odgovor je SEO copywriting (SEO = Search Engine Optimization, optimizacija za internetske tražilice).

Googleov algoritam je zaključio da mu se ne sviđaju tekstovi natrpani ključnim riječima, već da osim njih cijeni i relevantnost sadržaja da čitatelje. Zato SEO copywriteri znaju kreirati blog postove, članke, tekstove za web i opise proizvoda koje će Google staviti među prve rezultate pretraživanja.

Na taj način dovode organski promet na stranicu i povećavaju vaše šanse za prodajom.

Kreativni / brand copywriting

Vjerojatno jedna od najfascinantnijih stvari kod različitih brendova su emocije koje svaki od njih može izazvati u nama. Opuštenost i jednostavna zabava Netflix programa ili pak ekskluzivnost brendova poput Louis Vuittona posljedica su dobrog brendiranja. Kako se ono postiže?

Dobri copywriteri primijenit će neku od strategija poput džinglova (koji vam brend pada na pamet kad čujete I’m loving it?) ili pak kvalitetne brend priče u rubrici „O nama“ kako bi publici pružili neke emocije koje će asocirati upravo s vašom tvrtkom.

Ako vaša trgovina prodaje samo ekskluzivne mobitele u većem cjenovnom rangu, copywriter će ciljati na ekskluzivnost ponude koju imate. Kupci će, jednom kad kupe mobitel, imati osjećaj da su stekli određeni status s takvom kupovinom.

Izvor: vice.com

Copywriting na društvenim mrežama

Ako je internet veliki šoping centar, društvene mreže su onaj razglas kojeg ćete čuti okolo i koji će vas informirati o akcijama, raznim trgovinama i ponudama.

Društvene su mreže još jedan odličan alat za dovođenje organskog prometa na web stranicu, ali i za proširivanje priče o brendu. Proširivanje priče je ovdje ključno – copywriting na društvenim mrežama više je usmjeren na distribuciju sadržaja negoli na sam sadržaj.

Dakle, mora skupiti što više klikova, lajkova, komentara i dijeljenja.

Takvi će copywriteri prilagoditi sadržaj i učestalost objava društvenoj mreži na kojoj se nalaze – profesionalni LinkedIn postovi, šaljivi Instagram reelovi, kratke i učestale Twitter objave ili pak miješani Facebook postovi.

Pripazite pritom, ako planirate dovesti publiku do svoje web stranice uz pomoć društvenih mreža, da ih tamo dočeka kvalitetan sadržaj koji će ih usmjeravati na daljnje poduzimanje akcije.

Dakle, nemojte da ih za neki od vaših mobitela dočekaju dvije-tri riječi i hrpa tehničkih specifikacija. U web tekstovima obavezno opišite zašto im je potreban baš taj mobitel i koje će benefite dobiti. Poslužite se marketinškim copywritingom.

Izvor: LinkedIn / Slack

Marketinški copywriting

Marketing, marketing, marketing… Toliko svugdje o njemu čitamo, mi toliko o njemu pišemo i evo ga opet tu. Kako sad i copywriting može biti marketinški, za nije svaki copywriting marketinški?

U pravu ste, sve su vrste copywritinga povezane uz marketing.

No „čisti“ marketinški copywriting odnosi se na uzimanje benefita nekog brenda i predstavljanje tih benefita publici tako da se poistovjećuju s njima. Dakle, za ranije spomenuti mobitel će pisati da je on najnovija generacija, ultra-ekskluzivan, samo za one koji se žele istaknuti i slično.

Oni spremni izdvojiti novce za luksuz (a na takvu publiku biste trebali i ciljati) će prepoznati vrijednosti koje im nudite i lakše se odlučiti na kupnju.

Copywriting odnosa s javnostima

Jednom kad je marketing završio s pričanjem vaše priče, odjel odnosa s javnošću preuzima palicu i potiče javnost da priča vašu priču.

Možda će to učiniti putem izjave za medije, možda će lansirati neku vašu najavu. U konačnici rezultat je taj da novinari to vide i odluče takvu izjavu prezentirati javnosti putem svog medija. Kako možete sastaviti izjavu tako da ona bude dovoljno važna za daljnje dijeljenje?

Proučite novosti i informirajte se o tome koje su teme trenutno važne. Zatim inkorporirajte društveno važnu problematiku u svoje poslovanje.

Možda ćete obznaniti da 80% vašeg tima čine žene, možda ćete najaviti da će odsad svi vaši paketi biti poslani u ekološki prihvatljivom pakiranju. Bez obzira na najavu, krajnji rezultat bi trebao biti podizanje reputacije tvrtke i pozitivan publicitet o vašem brendu.

Izvor: LinkedIn / H&M

Tehnički copywriting

Ne, ovdje se ne radi o copywritingu inženjerstva ili informatike.

Tehnički se copywriting vodi idejom da educiranje vodi do prodaje. Vaši kupci se vjerojatno neće odlučiti na kupnju mobitela bez da su se prethodno informirali o tom mobitelu. Zato ćete im vi napisati blog članak o svim benefitima ovog proizvoda te njegovog proizvođača (ali razumljivim jezikom!) kako bi skupili dovoljno informacija i stekli povjerenje u proizvod, ali i u vas.

Povjerenje, dakako, vodi i do lakše prodaje.

Osim blog člancima, ovo se može postići i raznim informativnim kanalima poput e-knjiga, korisničkih vodiča i slično.

Thought-leadership copywriting

Primijetit ćete da smo ovdje ostavili engleski naslov teksta iz jednostavnog razloga – na hrvatskom ne bi imao previše smisla. Kao što to i inače s hrvatskim jezikom biva.

O čemu se točno radi? Thought je misao, a leadership je (ruko)vođenje.

Publika ovakvog copywritinga su ljudi na čelnim pozicijama: menadžeri, upravitelji, direktori. To su tekstovi uz pomoć kojih ćete biti viđeni kao autoritet u svojoj branši, a koji služe kao vrsta edukacije za druge u toj branši. Oni stavljaju naglasak na budućnost neke industrije, na bolje načine poslovanja.

Što bi, na primjer, jedna trgovina mobitelima mogla objaviti da se smatra thought-leadership copywritingom? Možda važnost detaljne provjere dobavljača, možda članak o komunikaciji s kupcima, a možda o budućnosti 5G mreža.

Izvor: LinkedIn / Rimac Automobili d.o.o.

Copywriting direktne akcije

Sve što ste prethodno činili po pitanju copywritinga dovelo je kupce do vaše stranice, prihvatili su vaše vrijednosti, stekli povjerenje, informirali se o najnovijem iPhone-u i stavili ga u košaricu. I sad i dalje tamo stoji. I ne znaju ako bi trebali kliknuti na „napravi narudžbu“ ili ne. I upravo na ovom koraku završava otprilike 70% narudžbi.

Da biste smanjili ovaj postotak i motivirali kupce na posljednji korak, nije potrebno mito i korupcija već kvalitetan copywriting.

Stavite snažan naslov koji će im privući pažnju, sastavite kratak copy prepun benefita i, kako bi rekao dragi naš Kum, dajte im ponudu koju neće moći odbiti. U konačnici sve ukrasite jednim direktnim Call To Actionom i et voilà – kupnja obavljena!

Prodajni lijevak – izvor svake dobre marketinške akcije

Prodajni lijevak (engl. sales funnel) već je desetljećima okosnica svih marketinških nauka, znanosti, strategija, kampanja, mitologija, prodika, predavanja, propovijedi, knjiga, seminara i tako dalje.

Zašto?

Upravo zbog svoje jednostavnosti – vođenje kupaca kroz proces kupnje, odnosno usmjeravanje sve do konačnog čina kupnje. Sve počinje od informiranja o proizvodu / brendu, a završava onim konačnim djelovanjem u obliku kupnje ili prijave za uslugu. U svijetu online marketinga prodajni je lijevak postao još važniji.

S vremenom je dobio i svoj nastavak u obliku marketinškog pješčanog sata, o čemu ste imali prilike čitati i kod nas.

Ove su metode copywritinga posložene upravo po prodajnom lijevku i svaka služi za stimuliranje kupca u jednoj fazi lijevka:

Drugim riječima, kvalitetni će copywriteri biti zvijezde vodilje vaših kupaca do konačne akcije.

Ako vam je potreban ovakav copywriting, javite nam se. Jedva čekamo uhvatiti se u koštac s izgradnjom vaše priče!