Trendovi u digitalnom marketingu za 2020.

Vjerojatno nema one osobe koja si na Staru Godinu nije postavila barem jedan osobni cilj za 2020. , kako osobni, tako i poslovni. Nadamo se samo da akcije za ostvarenje tih ciljeva niste prestali primjenjivati već nakon prvog tjedna nove godine, kada je entuzijazam oko ciljeva malo splasnuo ;).

Čak da i jeste među tom spomenutom publikom, umjesto da osjećate grižnju savjesti, zapnite sada. Iako smo na kraju siječnja, ipak je tek siječanj te još stignemo postaviti i završiti sve željene ciljeve.

O tome kako postaviti realne i mjerljive ciljeve pisat ćemo nekom drugom prilikom, a sada ćemo vas samo kratko upitati – uključuju li vaši ciljevi i aktualne trendove u digitalnom marketingu?

Bez obzira na vaš odgovor, u nastavku ćemo proći kroz pet trendova koje ćemo ganjati u digitalnom marketingu ove godine. Iz tog razloga, savjetujemo vam zasukati rukave i tekst pročitati do kraja! 😊

1. Mikro influenceri

Dobro poznati influenceri koji svojoj publici vješto promoviraju proizvode ili usluge nekog brenda već su nekoliko godina u trendu, no ove će godine umjesto utjecajnih influencera fokus biti na mikro influencerima.

Zašto baš na mikro influencerima?

Zato što mikro influenceri nisu toliko preopterećeni ponudama sponzora. To znači da mogu odvojiti više osobnog vremena za objavljivanje sadržaja.

Iako imaju manje pratitelja, fokusirani su na specifične niše, iskreni su i dostupni te ostvaruju bolju stopu angažmana od popularnih influencera. Naime, istraživanje koje je proveo HelloSociety pokazalo je da mikro influenceri ostvaruju 60% veće stope angažmana od onih s većim brojem pratitelja.

Također, mikro influenceri su daleko jeftiniji i sa svojim pratiteljima grade kvalitetnije odnose bazirane na povjerenju.

2. Kupnja putem društvenih mreža

Bez obzira na to što još uvijek postoje oni kupci koji prije kupnje određenog proizvoda vole isprobati i opipati isti, sve je više onih koji nemaju vremena, a ni živaca za to pa svoju kupnju obavljaju iz svojih najudobnijih fotelja.

Tako izravna kupnja putem objava ili oglasa na društvenim mrežama, bez suvišnog napuštanja društvenih mreža i odlaska na web stranice ili aplikacije, smanjuje korake koje kupci moraju realizirati prije same kupnje. To pak označava i manju šansu da će kupci odustati od kupnje! 😉

3. Glasovno pretraživanje

Glasovno pretraživanje iliti mogućnost pretraživanja putem Interneta usmenim postavljanjem pitanja na računalu ili pametnom telefonu jednostavnije je i pristupačnije i možete ga obavljati bilo da ste u pokretu ili bilo da obavljate neki drugi posao.

Iako ga je Google predstavio već 2011. godine, trenutne statistike pokazuju da 41% odraslih korisnika ovu vrstu pretrage koriste barem jednom tjedno te da će u ovoj godini više od polovice svih korisnika pametnih telefona baviti upravo glasovnom tehnologijom na svom uređaju.

Ono što nam je posebno upalo u oko jest to da korisnici najčešće glasovno pretražuju glazbu (70%) i vremensku prognozu (64%), nakon čega slijede zabavna pitanja (53%), vijesti (46%) te pretraživanje smjerova (34%), kako navodi istraživanje Adobe Analytics.

4. Popularnost videa će i dalje rasti

trendovi-u-digitalnom-marketingu

Već smo vam u našim starijim blogovima nekoliko puta istaknuli popularnost video sadržaja pa možete i sami pretpostaviti da će ovakva vrsta sadržaja nastaviti žariti i paliti i ove godine.

Zapravo, korisnici provode tri puta više vremena gledajući videozapise uživo, umjesto gledajući snimljeni video. To se može pripisati direktnom obraćanju te stvaranju prisnijeg odnosa s njima.

Također, video se smatra najpopularnijim načinom putem kojeg potrošači saznaju o novim proizvodima. Zato, ako još do sada niste, svakako bi ga trebali uvrstiti u svoje poslovanje.  

5. Interaktivna e-pošta

Budući da neki stručnjaci primjećuju stagnaciju e-mail marketinga, predviđa se da će u 2020-oj newsletteri izgledati i funkcionirati poput prave web stranice.

Na što točno mislimo?

Sadržavat će video sadržaj, interaktivan i personaliziran sadržaj te pozive na akciju u obliku stiliziranog gumba sa slikom umjesto tekstualnog oblika veze. Drugim riječima privlačit će svojim izgledom u nadi da se postigne veća stopa otvaranja e-pošte.

To bi bilo to od trendova za 2020. godinu!
Muče li vas bilo kakva pitanja vezana uz ove trendove, stojimo vam na raspolaganju 😉.