Savjeti za snimanje kvalitetnog videa u marketinške svrhe

Već smo pisali da je jedan od najpopularnijih trendova današnjice video. Da je to uistinu tako potvrđuju i brojke, a znamo da brojke nikad ne lažu.

Naime, zanimljivo je to da prosječni korisnik provodi 88% više vremena na web stranicama koje sadrže video zapise u odnosu na web stranice koje ne sadrže. Nadalje, ako su na web stranici istovremeno dostupni video zapisi i tekstualni sadržaji, prema istraživanju tvrtke Wyzowl, 72% korisnika će radije pregledati video zapis kako bi se informiralo o proizvodu ili usluzi nego pročitati pisani sadržaj.

Nema sumnje da se video sadržaj lakše pamti, što samo dodatno potvrđuje sljedeća činjenica. Prema istraživanjima, čak 95% gledatelja zapamtit će poziv na akciju nakon pogledanog videa, dok će samo 10% njih zapamtiti poziv na akciju pročita li tekstualni sadržaj.

WOW! Koje li zavidne moći video sadržaja 😊.

Zašto onda i vi ne biste kreirali video sadržaj i plasirali ga prema svojim potrošačima?

Sigurno nije jednostavno, ali vrijedi pokušati. No prije toga nekoliko riječi o vrstama video sadržaja.

Vrste video sadržaja

Tvrtke najčešće izrađuju kratke video sadržaje koji prezentiraju proizvode ili usluge. Od ostalih vrsta video sadržaja valja još spomenuti:

  • video blog
  • video intervju
  • video prezentaciju
  • tutorial (vodič)
  • recenzije proizvoda
  • demonstracije proizvoda
  • video prijenos uživo
  • svjedočanstva zadovoljnih kupaca

Hmm… Sigurno se već pitate kako do kvalitetnog videa? Vjerujte, nije nikakva kvantna fizika, ali ipak trebate slijediti neke od provjerenih savjeta.

Krenimo redom!

Savjeti za snimanje kvalitetnog videa

Ništa bez poznavanja ciljane publike

Na samom početku morate znati tko je vaša ciljana publika kako bi prema istoj prilagodili ton obraćanja. Jasno je da će se razlikovati video sadržaj namijenjen umirovljenicima od onoga koji je namijenjen tinejdžerima ili poslovnim ljudima. Kako uzalud ne bi trošili svoje vrijeme, trud i novac, pažnju usmjerite prema odgovarajućoj ciljanoj publici.

Ispričajte priču

Kakav god sadržaj kreirali, jedno je neizbježno. On mora imati svoju glavu i rep, odnosno potencijalnom kupcu mora ispričati zanimljivu priču koja će ga zainteresirati u prvih 5 do 10 sekundi.

Zapamtite: Nikad ne prodajete samo proizvod ili uslugu, već cijelu priču kao i benefite koje ona donosi. Temeljem istaknutih benefita potrošači će u konačnici dobiti odgovore na svoja pitanja, odnosno razumjet će kako riješiti probleme.

Nadalje, vaša priča mora biti ispričana jasno, razgovijetno te koncizno, bez brzanja te zamuckivanja, zato svakako preporučujemo njenu pravovremenu pripremu.

Također, preporučujemo dodavanje titlova u video zapis kako bi isti mogli pregledavati i ljudi koji imaju poteškoće sa sluhom ili se samo nalaze u bučnom prostoru.

Znate li koja je svrha izrade videa?

savjeti-za-snimanje-kvalitetnog-videa

Ne znate li zašto uopće izrađujete video, čitajte dalje. Ulaganje vrtoglavih iznosa u skupu opremu ne znači automatski uspjeh. Zato najprije pripremite i razradite scenarij videa do najsitnijih detalja. Imajte na umu da će njegovo snimanje, ako se radi o zahtjevnijem materijalu, potrajati. Što iziskuje odvajanje vašeg slobodnog vremena.

Također, razmislite o angažiranju glumaca ili statista, ako je potrebno. Kao i o nabavci relevantne opreme, kvalitetne rasvjete ili zvuka. Kada je riječ o opremi za snimanje, preporučujemo nabaviti kvalitetan stativ za kameru, mikrofon, profesionalnu kameru (imaju je već mnogi fotoaparati), kvalitetan objektiv i svijetlo te pristojnu grafičku karticu. Iako danas većina cjenovno skupljih mobitela omogućuje kvalitetnu sliku, što je možda super za snimanje live prijenosa, još uvijek postoji velika razlika između videa snimljenih mobitelom te profesionalnom kamerom.

Format video sadržaja prilagodite platformi

Znate li unaprijed na kojim platformama će se vaš video objavljivati?

Formati za objavu video sadržaja jednako su važni kao i ostali spomenuti elementi, stoga se informirajte o odgovarajućim formatima kako bi oni bili prilagođeni platformama na koje mislite plasirati video.

Snimajte iz više kutova

savjeti-za-snimanje-kvalitetnog-videa

Video snimljen iz više kutova pruža brojne mogućnosti za samo montiranje, a osim toga djelovat će profesionalnije te zanimljivije.

Kreirajte privlačan naslov

Kako bi se vaš video istaknuo u moru sličnih, kreirajte privlačan naslov koji će korisnika potaknuti na njegovo otvaranje. Nemojte kreirati super naslov koji nema veze sa snimljenim sadržajem jer to može zauvijek odbiti vaše vjerne korisnike, a to ne želite 😳.

Odaberite alate za uređivanje videa

Konačno, kako bi uredili snimljene video sadržaje, izdvajamo nekoliko programa za obradu videa.

P.S: Mogu ih koristiti kako početnici, tako i profesionalci.

Dakle, neki najpoznatiji programi za obradu videa su:

To bi bilo to!

Trebate li bilo kakvu pomoć oko kreiranja cjelokupnog plana za izradu video sadržaja, izradu naslova ili pričanja priča, stojimo vam na raspolaganju!  🙂