Kako napraviti kvalitetnu objavu na Facebooku?

Svi mislimo da znamo pisati.

Tu “rečenicu-dvije uz fotku” može objaviti svatko. Ne treba tu puno pameti niti snalažljivosti.

No je li stvarno tako?

Što zapravo znači kvalitetno izraditi i objaviti status na društvenim mrežama? Jednostavno pitanje, a odgovor je težak. Jer osim pismenosti koja ide pod obavezno, treba znati i sljedeće:

 • cilj koji želimo postići,
 • poantu objave,
 • ciljanu publiku,
 • ton kojim se obraćamo publici,
 • redoslijed riječi zbog optimizacije,
 • pronaći tekst koji će biti mamac za čitatelje,
 • jasno se izraziti,
 • izazvati emocije,
 • odabrati pravu fotografiju,
 • odrediti pravu veličinu fotografije…

Shvatili ste, zar ne? Pisati nije lako, iako je “samo” za društvene mreže.

Unatoč svemu, jedno je sigurno. Praksa čini majstora.
Zato u nastavku pročitajte 12 savjeta pomoću kojih ćete unaprijediti svoje objave na Facebooku i privući više potencijalnih kupaca.

12 koraka kojima ćete poboljšati objave na Facebooku

Upoznajte svoju ciljanu skupinu

Prvo i osnovno, upoznajte svoju ciljanu skupinu do detalja – kojeg je spola, koje dobi, gdje živi, kojeg je zanimanja… Jednom kada znate kome se obraćate, mnogo ćete lakše kreirati sadržaj na koji će vaša ciljana skupina reagirati.

Izražavajte se kratko i jasno 

Korisnici Facebooka svakodnevno su bombardirani raznim informacijama i nemaju ih vremena sve detaljno analizirati. Zato je pametno ključnu misao izraziti u jednoj do najviše dvije rečenice. Osim toga, takve objave bit će u cijelosti prikazane na stranici bez onog iritirajućeg “pročitaj više…”.

Izazovite emociju 

Džabe vam sav posao, ako tu nema neke emocije. Ta emocija ne znači da morate nekome ponuditi nagradni bon od 300 kuna kako biste kod njega izazvali pozitivnu reakciju. Ako složite objavu koja je humoristična, pridobit ćete simpatije i bez tih 300 kuna.

Ako čitatelja upozorite da možda griješi, pridobit ćete njegovu pažnju. Možda ćete ponekom objavom i nekoga rastužiti. No upamtite! Da bi netko reagirao na vašu objavu, treba prvo nešto osjetiti. Bilo što!

U tijelo teksta možete dodati i emojije. Naime, upotreba emojija u online komunikaciji omogućava dodatno iskazivanje osjećaja, što nije moguće samo uporabom tekstualnih izraza i riječi.

humoristicna-objava-facebook

Izvor fotografije: FB stranica Le Tresor Caffe

Pronađite “mamac” kojim ćete upecati kupce 

Da bi čitatelj reagirao na vaš poziv, trebate ga nečim zainteresirati. Do mamca ćete najlakše doći ako pronađete vrijednost koju bi oni mogli imati iz vašeg oglasa, proizvoda ili usluge.

Uključite poziv na akciju

Na kraju objave pametno je uključiti poziv na akciju (engl. call to action). Ako pratiteljima jasno ne date do znanja što bi sljedeće trebali učiniti, vrlo vjerojatno niti neće. Poziv na akciju može biti lajkanje, komentiranje ili dijeljenje objave, poziv da se pročita cijeli članak i slično.

Primjerice, ako želite da pratitelji komentiraju objavu, postavite im pitanje ili ih jednostavno zamolite da ostave svoje mišljenje.

No znate i sami koliko je ponekad teško dobiti željenu reakciju pratitelja. Ipak, nije nemoguće. Primjerice, možete organizirati nagradni natječaj i tražiti od pratitelja da ostave komentar, a nakon toga najbolji komentar nagraditi.

Držite se pravila 80/20

Već smo spomenuli kako je najbolji mamac za privlačenje pažnje vrijednost koju pruža vaš proizvod ili usluga. Kod objavljivanja sadržaja na Facebooku, ali i ostalim društvenim mrežama, držite se pravila 80/20. To znači da bi 80% sadržaja trebalo biti edukativnog karaktera, a samo 20% sadržaja prodajnog karaktera.

Plasiranje isključivo prodajnog sadržaja može biti iritantno i izazvati suprotan efekt – pratitelji neće željeti kupiti vaš proizvod ili uslugu.

Pripazite na ton kojim se obraćate čitateljima

Svaka društvena mreža ima svoja pravila pa je tako na Facebooku trend obraćati se čitateljima s “ti”. Neka vam ne bude neugodno, jer je to prijateljski ton kojim ćete s vremenom zadobiti povjerenje čitatelja. A sjetite se, bez povjerenja nema prodaje.

Suprotno Facebooku, LinkedIn je poslovna društvena mreža na kojoj se čitateljima pametnije obraćati s “vi”. Ako niste sigurni koja opcija je za vas bolja, istražite kako se svojim čitateljima obraća vaša konkurencija. Ili sami pitajte svoje čitatelje što im je draže. 

Fotografija je važan dio objave 

Što zbog neiskustva, što zbog manjka znanja, fotografije se uz objave često stavljaju tek toliko. To nije poželjno. Jednostavno, nije ispravno, nije po pe-e-suFotografiju je potrebno uskladiti s tekstom objave, ali i emocijama koje tekst izaziva. Primjera radi, ako radite sezonsko sniženje za svoje usluge ili proizvode, osoba na fotografiji treba biti ushićena i uzbuđena, nikako tužna.

Vezano za fotke, još jedna mala napomena.

Fotografije je važno prilagoditi dimenzijama koje Facebook zahtijeva.
Ova početnička greška mogla bi vas stajati o-ho-ho utrošenog novca za oglašavanje u prazno.
Naime, fotke koje se ne prilagode su:

 • mutne ili
 • izrezane.

Najbolje dimenzije fotografija za Facebook su 1200×628 i 1200×1200.

Hit su videozapisi!

U posljednje vrijeme posebno su popularni videozapisi. Zato si uzmite vremena i snimite pokoji videozapis. Educirajte svoje pratitelje o važnim temama ili pak snimite najavu nadolazeće radionice. Sve dolazi u obzir. Pa čak i zabavni videozapisi snimljeni preko Instagram Reelsa ili TikToka.

Postavljanje blogova na Facebook uvijek je dobrodošlo

Napisali ste odličan blog i želite ga podijeliti sa svojim pratiteljima? Postavite ga na Facebook, a u opis objave stavite rečenicu-dvije koje će korisnike zainteresirati da pročitaju cijeli blog. Naravno, dodajte i poziv na akciju, kao na primjer, „klikni i saznaj više“.

facebook-objava-primjer

Izvor fotografije: FB stranica Pisalica

Ne zaboravite na moć koju ima carousel objava

Carousel objave zaista su moćne. U samo jednoj objavi možete na praktičan i kreativan način reklamirati i do nekoliko svojih proizvoda. Na fotografije dodajte linkove do web stranice kako bi pratitelji mogli samo jednim klikom saznati više o vašim proizvodima.

Primjerice, bavite se online prodajom proizvoda. Na svaku fotografiju postavite jedan proizvod, a u tijelo teksta upišite nazive i/ili cijene proizvoda. 

facebook-carousel-primjer

Izvor fotografije: FB stranica Anonna Internet Trgovina

Iskoristite mogućnosti koje nudi Facebook Shops

Facebook je nedavno uveo opciju Facebook Shops. To znači da na Facebook profilu svog poduzeća možete stvoriti katalog proizvoda. Svaki proizvod sadrži link koji direktno vodi do web shopa.

Osim što pojednostavljuje i ubrzava proces kupnje, ova vam opcija omogućuje da umjesto fotografija proizvoda iz trgovine postavljate fotografije koje izazivaju emociju. Primjerice, ako želite prodati smrznute palačinke, postavite fotografiju žene koja peče palačinke i na tu fotografiju stavite link koji će direktno voditi do tog proizvoda na web shopu. 

facebook-trgovina

Izvor fotografije: FB stranica Peekabook.hr

Pridržavate li se ovih 10 savjeta, možete znatno unaprijediti svoje objave! Ako pak nemate volje ili vremena, ili jednostavno želite vođenje svog Facebook profila prepustiti u naše ruke, slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo kreirati objave koje će vaše potencijalne kupce oboriti s nogu. ?