Marketing putem Vibera i WhatsAppa: Učinkovita strategija ili potpuni promašaj?

Znate onaj osjećaj kada vam zasvijetli ekran na mobitelu pa brže-bolje provjeravate tko je poslao poruku i što u njoj piše? Niste jedini. Istraživanja pokazuju kako 96% korisnika mobilnih uređaja pročita poruku unutar 3 minute. [forbusiness.viber.com]

No, nekada popularne SMS poruke sada su zamijenile aplikacije, poput Vibera i WhatsAppa. A kako i ne bi kad je komunikacija putem spomenutih aplikacija daleko zabavnija i, naravno, BESPLATNA.

S približno dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno, WhatsApp slovi kao treća najpopularnija društvena mreža na svijetu. S ovom brojkom prestigao je čak i mega popularan Facebook Messenger. Uz bok WhatsAppa stoji i Viber koji trenutno broji više od 1,1 milijarde korisnika.

Zašto vam sad ovo govorimo? Vlasnici spomenutih aplikacija itekako su svjesni njihove popularnosti pa su poduzećima otvorili vrata da kroz njih dopru do svojih potencijalnih kupaca, kojih je zaista, zaista mnogo.

Daje li marketing putem Vibera i WhatsAppa rezultate?

Krenimo od činjenice da putem Vibera i WhatsAppa najčešće komuniciramo s bliskim ljudima. To je razlog zašto ćemo otvoriti i pročitati svaku poruku. Upravo u toj činjenici leži razlog učinkovitosti marketinga putem aplikacija za dopisivanje.

Također, za slanje promotivnih poruka putem Vibera i WhatsAppa potrebno je dopuštenje korisnika. U nekom trenutku, korisnik vam je dao broj svog mobitela što znači da je zainteresiran za vaše proizvode/usluge te da će pročitati vašu poruku kako bi iskoristio pogodnosti koje nudite.

Zahvaljujući velikom broju korisnika i mogućnosti angažiranja istih, marketing putem Vibera i WhatsAppa postao je moćan promotivni kanal. Zbog toga se njime koriste i najveća imena u poslovnim svijetu, kao što su Coca-Cola, Nestle i L’Oreal.

WhatsApp Business

Sigurno se pitate kako izgleda promocija putem Vibera i WhatsAppa. Zato ćemo se u nastavku malo detaljnije pozabaviti time. Krenimo najprije od WhatsAppa.

WhatsApp je razvio posebnu aplikaciju pod nazivom WhatsApp Business. Aplikacija je besplatna, a idealna je za vlasnike malih poduzeća.

Aplikacija WhatsApp Business vam omogućuje da kroz katalog proizvoda istaknete svoje proizvode i usluge, obavještavate svoje kupce o novostima i pogodnostima koje nudite te odgovorite na sva njihova pitanja i nedoumice.

Dakle, preuzmite aplikaciju WhatsApp Business te ispunite svoj profil važnim informacijama. Upišite ime poduzeća, adresu poslovanja, e-mail adresu, web adresu te ukratko napišite čime se bavite. Ne zaboravite postaviti i profilnu fotografiju pri čemu vam savjetujemo da to bude logo vašeg poduzeća.

Aplikacija nudi mogućnost da spremite poruke koje često šaljete kako bi mogli brzo odgovoriti na pitanje, kao i da pomoću oznaka organizirate svoje kontakte ili razgovore kako biste ih lakše pronašli. U slučaju da ne možete odmah odgovoriti na poruku, postavite automatsku poruku kako bi kupce obavijestili da trenutno niste aktivni.

Promocija putem WhatsAppa zaista je jednostavna, no u Hrvatskoj svakako nedovoljno zastupljena. Ako ste vlasnik malog poduzeća, svakako razmislite o ovakvoj vrsti marketinga.

whatsapp-business-aplikacija

Viber – marketinški kralj današnjice

Ako vam se promocija putem WhatsAppa svidjela, pričekajte, jer slijedi prava poslastica! Možemo reći kako je Viber daleko, daleko ispred WhatsAppa, barem kada je riječ o promotivnim aktivnostima. Naime, Viber poduzećima nudi mnogo više mogućnosti, od slanja promotivnih poruka, personaliziranih naljepnica pa sve do oglašavanja. Pa hajdemo vidjeti kako možete iskoristiti Viber u poslovne svrhe.

Viber zajednice

Povežite se sa svojim sadašnjim i budućim kupcima preko Viber zajednice! Dijelite sa njima novosti vezane za vaše poduzeće, blogove sa web stranice ili ih pozovite na događaje koje organizirate. Dobra vijest je da putem Viber zajednice možete postaviti i ankete i na taj način angažirati svoje kupce, prikupiti povratne informacije, prijedloge i kritike.

Kreirati Viber zajednicu iznimno je lako. Uđite u Viber aplikaciju i u donjem desnom kutu kliknite na ljubičasti kružić unutar kojeg se nalazi ikona poruke. Otvara vam se novi prozor u kojem birate hoćete li kreirati novu grupu ili novu zajednicu. Kliknite na gumb „Nova zajednica“, upišite naziv zajednice, postavite fotografiju profila i napišite kratki opis. Preostaje vam samo da pozovete kupce u svoju Viber zajednicu!

viber-zajednica

Viber promotivni stikeri

Cilj promotivnih stikera je, kao što samo ime kaže, promocija te podizanje svijesti o brendu. Želite li da oni budu profesionalni i kvalitetni, tada se za pomoć obratite grafičkom dizajneru. Važno je da stikeri budu atraktivni kako bi ih korisnici željeli koristiti.

Kako kreirati vlastite Viber stikere? Uđite u aplikaciju i u donjem kutu kliknite na gumb „Istaknuto“. Ovdje ćete vidjeti razne ponuđene stikere. U gornjem desnom kutu kliknite na ikonu olovke i otvorit će vam se prozor u kojem možete ručno nacrtati svoje stikere ili učitati fotografije iz galerije. Nadjenite paketu naljepnica naziv i to je to. Vaš paket naljepnica je gotov!

viber-promotivni-stikeri

Viber poslovne poruke

Još jedna zanimljiva opcija jesu Viber poslovne poruke. Dok Viber zajednice uglavnom služe za obavještavanje kupaca o novostima vezana za poduzeće, Viber poslovne poruke idealne su za informiranje korisnika o ponudama i pogodnostima koje nudite te komunikaciju sa svojim klijentima.

Viber promotivna poslovna poruka može sadržavati tekst do 1000 znakova, vizual i poziv na akciju (primjerice, „Saznaj više“ ili „Kupi odmah“).

Kako do Viber poslovnih poruka? Sletite na Viber službenu stranicu, ispunite obrazac i pričekajte. Viber korisnička podrška javit će vam se i uputiti vas u daljnje korake. 

vibre-poslovne-poruke

Izvor: viber.com

Viber oglašavanje

Da, i to je moguće! Putem Viber oglašavanja, sada možete doseći još veći broj potencijalnih kupaca. Za kreiranje Viber oglasa postupak je isti kao i kod Viber poslovnih poruka. Ispunite obrazac i čekajte povratnu informaciju Viber korisničke podrške. 

Vratimo se na sada na naslov našeg bloga. Marketing putem aplikacija za dopisivanje svakako je učinkovita marketinška strategija, a nikako potpuni promašaj. Naime, zahvaljujući Viber aktivnostima, Coca-Cola je na bugarskom tržištu ostvarila stopu konverzije od 30% što je 10 puta više iznad industrijskog prosjeka.

Za dodatne savjete i pomoć oko marketinške strategije koja daje rezultate, stojimo vam na raspolaganju. 😊