Zoom: Naučite kako organizirati webinar ili grupni sastanak preko besplatne aplikacije

Znate onaj osjećaj kada slušate neku osobu i odjednom vas misli odvedu u neki drugi svijet? Za nekoliko trenutaka vi se trgnete i shvatite kako tu osobu uopće niste slušali.

Sigurno vam se to dogodilo nebrojeno puta: na fakultetu, poslu ili možda čak na nekoj radionici ili seminaru. I tada ste pomislili kako bi bilo lijepo vratiti film u glavi i čuti razgovor još jednom.

Na svu sreću, tehnologija se brzim tempom razvija i prati sve naše potrebe. Pa tako želite li snimiti vaš video sastanak ili webinar, danas vam u tome može pomoći Zoom aplikacija.

S aplikacijom Zoom možete trajno zabilježiti cijeli sastanak i preslušavati ga koliko god vam je potrebno. A možete ga poslati i sudionicima kako bi ga i oni mogli koristiti.

Sa svojom jednostavnošću i brojnim benefitima koje nudi, ne čudi što je ova aplikacija postala toliko popularna.  

Ostanite s nama i naučite koje sve benefite aplikacija Zoom pruža te kako pomoću nje kreirati sastanak ili webinar.  

Ukratko o Zoom aplikaciji

Ako ste ikad koristili Skype, bit će vam još lakše shvatiti kako funkcionira Zoom aplikacija jer su one vrlo slične.

Aplikacija Zoom koristi se u svrhu audio ili video poziva, a može se koristiti preko različitih uređaja: mobitela, kompjutera, laptopa ili tableta.

Komunikacija preko Zoom aplikacije može se odvijati sa jednom ili više osoba, a neke od mogućnosti koje aplikacija tijekom video poziva pruža su:

 • dijeljenje dokumenata, fotografija i videa
 • dijeljenje ekrana sa sudionicima u pozivu
 • korištenje online ploče za pisanje i prezentiranje
 • snimanje poziva u MP4 ili MPA formatu.

Zoom aplikacija – kako je koristiti?

Aplikacija Zoom zaista je vrlo jednostavna za korištenje i kreiranje sastanaka ili webinara. Nastavite čitati i uvjerite se sami.

(1) Jednostavno instaliranje aplikacije Zoom

Na službenoj stranici Zooma, u gornjem desnom kutu nalazi se opcija Sign up for Free. Kliknite te slijedite još nekoliko jednostavnih koraka za kreiranje korisničkog računa (upisivanje e-mail adrese i lozinke) kako biste stigli do opcije instaliranja Zoom aplikacije. I to je to. ?

Osim putem e-mail adrese moguće je kreirati korisnički račun i putem Google ili Facebook računa.

(2) Ulazak u aplikaciju Zoom

Nakon što ste instalirali aplikaciju Zoom i kliknuli na ikonu Zooma, otvara se prozor sa dvije opcije:

 • Sign in (prijava)
 • Join a Meeting (pridruži se sastanku)

Za vas je važna opcija Sign in, a za sudionike sastanka Join a Meeting.

instalacija-aplikacije-zoom

Vaš je zadatak kliknuti na Sign in i ispuniti polja sa e-mail adresom i lozinkom koju ste unijeli prilikom kreiranja korisničkog računa.

prijava-zoom

Slijedom ovih jednostavnih koraka, otvara se nadzorna ploča aplikacije Zoom koju možete vidjeti na slici ispod. Vrlo jednostavno, zar ne?

nadzorna-ploca-zooma

(3) Kreiranje sastanka ili webinara

Svi mi težimo što jednostavnijim aplikacijama, a Zoom je upravo jedna od takvih. Razlog zbog čega je ova aplikacija toliko posebna jest što osoba s kojom želite imati sastanak ne mora imati instaliranu aplikaciju. Klikom na link koji joj pošaljete, ona direktno ulazi u razgovor.

Klikom na padajuću strelicu opcije New Meeting možete vidjeti nekoliko opcija. Ako želite započeti komunikaciju s uključenom kamerom, kliknite na opciju Start with video.

Opcija Use My Personal Meeting ID (PMI) omogućuje da link koji ste dobili prilikom kreiranja korisničkog računa na Zoom stranici ostaje trajno prisutan za sve vaše sastanke.

Dakle, jednom poslan link sudionicima sastanka vrijedi za sve buduće sastanke. To je još jedan razlog zbog kojeg je ova aplikacija toliko popularna.

U slučaju da je ova opcija isključena, vi i dalje možete kreirati sastanak, ali se link za prisustvovanje za svaki novi sastanak mijenja. To znači da sa svakim novim sastankom, morate poslati sudionicima novi link za prisustvovanje.

Broj kojeg vidite na dnu je vaš dodijeljeni kod kojeg sudionici trebaju utipkati prilikom pridruživanja sastanku.

Klikom na opciju Copy ID, kopira se taj kod kojeg sudionicima sastanka možete poslati putem raznih kanala: e-maila, Vibera, WhatsAppa.

S druge strane, odabirom opcije Copy Invitation kopira se tekst sa svim podacima važnim za sastanak: tema sastanka, link za prisustvovanje sastanku,  kod i lozinka koji se također mogu poslati putem raznih kanala.

ID-kod-aplikacije-zoom

Svi ti podaci zapravo su rezultat onoga što ste prethodno unijeli u opciji Schedule na nadzornoj ploči Zooma.

raspored-sastanka-zoom

Klikom na opciju Schedule otvara se prozor kao na slici ispod.

detalji-sastanka-zoom

Već smo spomenuli kako aplikacija Zoom nudi mogućnost snimanja sastanka.

Želite li snimiti video poziv od samog početka, kliknite na opciju Automatically record meeting on the local computer. Kako biste omogućili nesmetano snimanje, bez različitih zvukova koji bi mogli doprijeti od strane sudionika, kliknite na opciju Mute participants on entry.

Na taj način isključit ćete zvuk svim sudionicima prilikom ulaska u poziv.

(4) Pridruživanje sastanku Zoom aplikacije

Za pridruživanje sastanku, sudionici se koriste opcijom Join koja se nalazi nanadzornoj ploči Zooma. Klikom na tu opciju, otvara se sljedeći prozor.

pridruzivanje-sastanku-zooma-sudionici

U prvo se polje upisuje kod kojeg ste prethodno poslali sudionicima. U slučaju da se sudionici pridružuju sastanku preko linka, tada je potrebno samo kliknuti na link i on ih odvodi do automatskog pridruživanja sastanku.

(5) Pokretanje video poziva

I konačno smo stigli do pokretanja video poziva, odnosno sastanka. Pitate se kako to učiniti? Jednostavnim klikom na opciju New Meeting na nadzornoj ploči Zooma.

Prije samog sastanka možete provjeriti rade li vam mikrofon i slušalice kako biste bili potpuno spremni za sastanak. To možete učiniti klikom na opciju Test Speaker and Microphone.

Savjetujemo vam da to učinite na vrijeme kako biste mogli ukloniti poteškoće ukoliko one postoje.  

Sljedeći korak je priključivanje sastanku klikom na Join with Computer Audio.

pridruzivanje sastanku.domacina-zoom

U donjem kutu nalaze se funkcionalnosti kojima možete upravljati:

 • zvuk i video
 • pregled sudionika
 • razgovor sa sudionicima
 • dijeljenje ekrana
 • snimanje poziva
 • napuštanje sastanka
funkcionalnosti-zooma

Klikom na opciju Participans u desnom kutu otvara se popis svih sudionika dok se u donjem desnom kutu nalaze opcije koje će vam zasigurno trebati:

 • Mute All
 • Unmute All

Sigurno vam se mnogo puta dogodila situacija da pričate nešto važno i neka vas osoba usred toga prekine. Nakon što joj odgovorite, jednostavno zaboravite gdje ste stali. Možda bi upravo ta informacija bila ključ nečijeg uspjeha.

Kako biste to spriječili, odnosno kako biste ispričali sve što vam je na umu bez ikakvog prekidanja, kliknite na opciju Mute All. Na taj način isključujete mikrofon svim sudionicima. Zamolite ih da zapišu svoja pitanja i postavljaju ih na kraju sastanka.

To će vam omogućiti i posve organiziranu snimku samog sastanka.

Ako želite dopustiti sudionicima da mogu uključiti sami mikrofon označite polje Allow Participants to Unmute Themselves.

Ili kliknite na Unmute All ako želite svim sudionicima uključiti mikrofon.

mutiranje-sudionika-aplikacije-zoom

Organizirate webinar i razmišljate ima li smisla napraviti prezentaciju? Naravno da ima jer aplikacija Zoom pruža mogućnost dijeljenja ekrana sa sudionicima webinara. To možete učiniti jednostavnim klikom na opciju Share Screen.

(6) Dodatne informacije o Zoom aplikaciji

I za kraj vam još moramo razjasniti planove koje možete koristiti u ovoj aplikaciji. Naime, dostupna su vam četiri plana:

 1. besplatan plan
 2. poslovni plan za mala poduzeća (14,99 dolara mjesečno)
 3. poslovni plan za mala i srednja poduzeća (19,99 dolara mjesečno)
 4. poslovni plan za velika poduzeća (19,99 dolara mjesečno)

Imajte u vidu da za besplatno korištenje aplikacije Zoom postoje ograničenja u vremenu trajanja sastanka i broju sudionika. Vrijeme trajanja sastanka ograničeno je na 40 minuta, dok je broj sudionika ograničen na 100.

Uzmete li na primjer opciju „poslovni plan za mala poduzeća“ dopušteno vam je trajanje sastanka u vremenu od 24 sata, dok je broj sudionika također ograničen na 100.

Ipak nije sve tako ružičasto

Vjerojatno ste već negdje pročitali ili čuli kako korištenje aplikacije Zoom dovodi u pitanje sigurnosti i privatnosti njihovih korisnika.

Naime, stručnjaci za sigurnost upozoravaju da zadane postavke Zoom aplikacije nisu dovoljno sigurne. Tvrde da je nasumično generirani ID između 9 i 11 znamenki koji sudionici koriste za pristup sastanku lako pogoditi što omogućuje bilo kome da uđe na sastanak.

No to se može spriječiti tako da se za svaki novi sastanak generira novi ID kao što smo u tekstu spomenuli.

Osim toga, zabilježeni su slučajevi „Zoombombinga“ u kojima su se ljudi pridruživali Zoom pozivima i zahvaljujući mogućnosti dijeljenja ekrana sa svim sudionicima emitirali šokantne videozapise.

Zbog ovakvih situacija, u Zoomu su odmah reagirali i izmijenili postavke u kojima se omogućuje dijeljenje ekrana samo onome koji vodi poziv dok on može dopustiti drugima da ga dijele.

Također, spominjale su se informacije da podaci iz Zooma cure prema Facebooku te da Zoom ne koristi end-to-end enkripciju što znači da se podaci koji se šalju putem Zooma mogu presresti i pročitati.

Iz Zooma potvrđuju kako se konstantno radi na sigurnosti i privatnosti korisnika te savjetuju da ažurirate aplikaciju Zoom na najnoviju verziju kako biste već neka poboljšanja mogli koristiti.

Naravno, trebate biti svjesni određenih sigurnosnih problema s ovom aplikacijom koji će se još trebati riješiti. Hoćete li koristiti ovu aplikaciju, ovisi isključivo o vama.

Eto, ovo su neke od važnih informacija vezane uz aplikaciju Zoom. Ako zapnete na nekom koraku ili vas zanimaju dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju. ?