Kako odrediti idealnu cijenu svog proizvoda ili usluge? Poslužite se metodom strategije cijene i kvalitete

strategija-cijene-kvalitete

Kako odrediti idealnu cijenu svog proizvoda ili usluge? Poslužite se metodom strategije cijene i kvalitete

Kako odrediti idealnu cijenu svog proizvoda ili usluge? Poslužite se metodom strategije cijene i kvalitete 1200 650 Pisalica

Skrolajući po Facebooku naišli ste na predivan kaput i poželjeli saznati nešto više o njemu. Kao što to obično biva, najprije ste pogledali cijenu i temeljem toga procijenili njegovu kvalitetu. Kaput je bio prilično skup pa ste zaključili da je zbog toga veoma kvalitetan.

Brojna istraživanja dokazala su kako većina kupaca koristi cijenu kao pokazatelj kvalitete proizvoda. Što je cijena viša, to je i veća kvaliteta proizvoda. Razlog zbog kojeg kupci višu cijenu poistovjećuju s većom kvalitetom je taj što smatraju da su troškovi proizvodnje tog proizvoda visoki pa proizvođači moraju vratiti svoj uloženi kapital.

Ako kupac smatra da je neki proizvod kvalitetan, spreman je platiti više. Vrijedi i obrnuto. Smatra li da proizvod nije veoma kvalitetan, željet će ga platiti manje. 

Kako onda odrediti idealnu cijenu svog proizvoda ili usluge? Odgovor donosimo u nastavku.

Što je strategija cijene i kvalitete?  

Strategija cijene i kvalitete je metoda koja preispituje pozicioniranje proizvoda ili usluga poduzeća u odnosu na konkurente. Pomoću ove metode dolazite do odgovora na pitanja zašto konkurencija naplaćuje više ili manje.

Nakon što se upoznate s cijenom i kvalitetom ponude konkurenata, tada te informacije možete koristiti kao temelj za određivanje vlastite cijene. Ako je vaš proizvod slične kvalitete kao i  proizvod konkurencije, tada odredite sličnu cijenu.

S druge strane, ako je kvaliteta vašeg proizvoda slabija, realno je i da je cijena manja. U slučaju da je proizvod kvalitetniji od proizvoda konkurenta, možete bez problema odrediti višu cijenu.

Kada govorimo o kvaliteti proizvoda u odnosu na njegovu cijenu, postoji devet mogućih strategija pozicioniranja na tržištu. Matrica u nastavku prikazuje spomenutih devet strategija.

strategija-cijene-kvalitete

Izvor fotografije: P. Kotler, Upravljanje marketingom: analiza, planiranje, primjena i kontrola, Zagreb, informator, 1994., str. 598.

Strategija visoke cijene, strategija prosječne vrijednosti i strategija uštede mogu se pojaviti na istom tržištu. To znači da jedno poduzeće može nuditi proizvod visoke kvalitete po visokoj cijeni, drugo može nuditi proizvod prosječne kvalitete po prosječnoj cijeni, a treće proizvod slabe kvalitete po niskoj cijeni.

Sva tri konkurenta mogu opstati tako dugo dok postoje 3 skupine kupaca: kupci kojima je važna kvaliteta, kupci kojima je važna cijena i kupci koji se dvoume između te dvije stvari. 

S druge strane, strategija visoke vrijednosti ukazuje na to da je proizvod slične kvalitete kao i kod strategije visoke cijene, ali jeftiniji. Kod strategije najveće vrijednosti vrijedi isto, ali se ovdje nude još veće uštede. U slučaju da su kupci osjetljivi na cijenu, oni će kupovati kod poduzeća koja koriste upravo ovu strategiju.

Kod strategije precjenjivanja, strategija obmane i strategija lažne uštede kupci će se osjećati obmanjenima pa će vrlo vjerojatno loše govoriti o proizvodu i poduzeću. Ove bi strategije trebali izbjegavati u širokom luku.

No kako do podataka o kvaliteti i cijeni proizvoda konkurenata?

Postoji više načina kako to postići. Istražite kako potrošači percipiraju cijenu i kvalitetu konkurencije, nabavite cjenik proizvoda konkurenata ili kupite te sami analizirajte njihove proizvode.

Kako i kada koristiti strategiju cijene i kvalitete?

O strategiji cijene i kvalitete pametno je razmisliti kada razvijate nove proizvode, i to prije nego što proizvod dovršite. Imajte na umu da su brojna marketinška istraživanja pokazala kako su potencijalni kupci ponekad sumnjičavi prema proizvodima i uslugama te ih ne naručuju, ako smatraju da je cijena preniska.

Niska cijena ulijeva im sumnju da je možda proizvod ili usluga nekvalitetna. U takvim slučajevima pametno je prihvatiti strategiju visoke vrijednosti. Strategiju cijene i kvalitete također je pametno primijeniti kada razvijate proizvode i mijenjate kvalitetu te možda želite uštedjeti novac.

Zlatna pravila cjenovnih taktika

Kada razmišljate o određivanju cijena proizvoda ili usluga, držite se zlatnih pravila cjenovnih taktika:

  • odnosite se prema svojim kupcima s poštovanjem
  • upoznajte kupce sa svojom cijenom na pravi način
  • uvijek težite uspostavljanju dugoročnih odnosa s kupcima
  • snizite cijene samo zbog maksimiziranja ukupnog prihoda
  • vodite računa o povratnim informacijama
  • uzimajte u obzir reakcije konkurencije

Imate li dodatnih pitanja, javite nam se. Rado ćemo vas saslušati i pomoći riješiti probleme koji vas muče. 😊

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?