Spašavamo živce: najiritantnije stvari koje radite vašim kupcima i klijentima

Godine provedene u marketingu i naše osobno iskustvo potaknuli su nas na pisanje ovog članka. Živimo u nadi da ćemo barem neke koji će se prepoznati ovdje potaknuti na promjene. Za dobrobit svih nas čiji živci odlaze poput onih zadnjih zrna u pješčanom satu.

Molimo vas, shvatite ove savjete za ozbiljno.

Učinit ćete dobro svojim kupcima i klijentima, ali i učiniti čuda za svoje poslovanje koje ih gubi zahvaljujući najiritantnijim stvarima na ovoj planeti.

Iritantnije čak i od komaraca ljeti.

Iritantnije od glasa Janice u seriji Prijatelji.

Iritantnije od sporog interneta. Zastoja u prometu. Onih koji mljackaju kad jedu.

Pripremite živce, krećemo.

Gubljenje živaca nivo 1: web stranica

1. Pop-ups

Kupac je došao na vašu web stranicu.

Ugasi jedan pop-up.

Pa drugi.

Pa treći.

Taman kad misli da ih se riješio, eto ti pop-up za prijavu na newsletter.

Odustaje i odlazi s vaše web stranice, ali ne prije nego što vam je spomenuo sve pretke do dvadesetog koljena u ne-toliko-ljubaznom kontekstu.

Da znamo, pop-upovi donose zaradu, ali pobogu nađite neki drugi način za zaradu. Imamo ideju – možda ako nemate toliko tih oglasa, više ljudi će se zadržati na vašoj web stranici i možda čak i doći do stavljanja proizvoda u košaricu!

2. Klikbejtovi

Zar nije dovoljno da skoro svaki novinski portal ima naslove tipa „NEĆETE VJEROVATI ŠTO SE UPRAVO DOGODILO!“, morate ih imati i vi na svojim blog postovima? Od same pomisli nam se tlak dignuo na razinu 11 popijenih kava.

Klikbejtovi postaju predmetom sprdnje, a postat će i vaše poduzeće.

Pišite normalne naslove. Dajte ljudima do znanja što će pronaći u vašem članku.  

3. Skrivene kontakt informacije

Nakon što su već izgubili sat vremena pokušavajući pronaći kontakt podatke vaše tvrtke, otkrivaju link „kontakt“ na samom dnu stranice, pisan fontom 6, svijetlo-siva slova na bijeloj pozadini. Igla u plastu sijena je kamilica naprema vama.

Ako skrivate svoje kontakt informacije, posjetitelji će pomisliti da imate nešto za sakriti i u svom poslovanju. Odnosno, da ste prevarant.

4. Video na autoplayu

Zamislite da surfate po nekoj web stranici na dosadnom sastanku i odjednom krene video. Sa zvukom. Vaš šef će biti presretan.

A da ne pričamo o tome koliko prometa bespotrebno troši takav video, i automatski se sve usporava. Još ako posjetitelj ima neki stariji mobitel pa sve odjednom zablokira (što bi ponovno bilo jako nezgodno na sastanku kad panično pokušavate sve ugasiti).

Dakle, ako posjetitelj želi pogledati video, sam će kliknuti na play. Nije mu potrebna vaša pomoć.

5. Za snalaženje potreban GPS

Imate webshop i u jednoj kategoriji 500+ proizvoda. Nema potkategorija. Nema opcije filtriranja. Nema razvrstavanja po cijeni ili popularnosti. Nema opcije pretraživanja.

Kako će normalna osoba doći do željenog proizvoda?

Stavite se u kožu posjetitelja i razmislite o tome kako biste vi htjeli da je stranica posložena.

Sve vam je jasno, jelda?

Gubljenje živaca nivo 2: marketing

1. Naporni newsletteri

Jednostavno rečeno, pošaljite newsletter kad imate nešto pametno za reći.

Akcija, novi proizvod na tržištu, nova kampanja – ovo su stvari radi kojih možete slati newsletter. Ako nemate neki novitet, možete ih slati kao neki izvještaj svaki tjedan ili dva tjedna. Ali zašto biste to radili svaki dan?

Jedino što ćete zaraditi ovim bespotrebnim newsletterima je spam prijava.

2. Nazivanja i nuđenja proizvoda

Nitko više ne nasjeda na ovakav marketing. Prekidate ljude u poslu, u igri s djecom, u odmoru ili za vrijeme ručka. I vidi čuda neviđenog, gubiš kupce jer ih iritiraš, gubiš zaposlenike koji zovu jer se svi deru na njih i ne mogu više izdržati pritisak, i odjednom te mrze svi redom.

Telekomi i osiguravajuća društva, nismo mi krivi ako se osjećate prozvanima.

3. Neispunjena obećanja

„S nama će vam sve biti lako i jednostavno.“

Pošiljka kasni dva tjedna, izgubila se dvaput unutar županije, korisničku službu dobivate nakon 465731 pokušaja, nemaju pojma što im je činiti. Proizvod konačno stiže, razbijen. Za povrat morate moljakati kao žedan kap vode u pustinji. I onda vam kažu može, ali vi plaćate poštarinu.

Zvuči nevjerojatno, zar ne?

Ipak, događa se.

Poanta: kupcima dajte jedino ona obećanja koja možete ispuniti.

4. Lažna sniženja

Ako je netko zainteresiran za neki proizvod koji mu je možda preskup, pratit će ga i čekati sniženje. Stoga, ako planirate prvo povisiti cijenu pa je onda sniziti, znat će da ste to učinili.

Nemojte si rušiti kredibilitet na ovaj način.

Danas već i vrapci na grani znaju da svi ovo čine i time gube potencijalne kupce.

Gubljenje živaca nivo 3: odnosi s kupcima

1. Ima li koga živog?

Znate onu scenu u Bračnim vodama gdje jadan Al Bundy pokušava dobiti korisničku službu za svoj Dodge, ali nikako da se javi živa osoba?

Govorni aparati prihvatljivi su možda na početku razgovora. Ali dajte korisnicima mogućnost žive osobe s kojom mogu pričati i objasniti joj problem. Nema šanse da ćete sve moguće i nemoguće probleme koji se javljaju rasporediti u kategorije govornih aparata.

Ovo je jednostavno dno dna korisničke podrške.

2. Zaposlenici u PMS-u

Možda jedino gore što se moglo dogoditi Alu Bundyu je da se konačno javi živa osoba koja je još više iznervirana nego on. Ovo se odnosi na zaposlenike s druge strane telefona, ali i one s kojima kupci komuniciraju uživo.

Znate svi o čemu pričamo. Sve im je teško, svako vaše pitanje ili molbu dočekuju s jednakim entuzijazmom kao da ste im rekli da se moraju popeti na Mount Everest.

Zaposlenici javnih službi, ako se osjećate prozvano, nismo mi krivi.

3. Šaltanje među agentima

„Ovo nije broj za takav upit, prespojit ću vas kolegama.“

„Dobili ste krivi odjel, prespojit ću vas dalje.“

„Pa maloprije ste zvali, već sam vam rekla da mi nismo nadležni.“

Ovo je zadnja situacija iz područja korisničke podrške s kojom ćemo vas iritirati.

Molimo sva poduzeća i ustanove da jasno poslože svoje odjele i zaduženja svakog od njih kako bi spriječili ovakve situacije. Ako je nekog ugrizla zmija, sigurno nema vremena čekati da se odjeli u bolnici dogovore tko će ga liječiti.

Imate još nešto za dodati na ovaj popis? Slušamo vaše ideje i savjete. Možda ćete nekog spasiti od živčanog sloma.