Kako i zašto biste trebali staviti naglasak na LinkedIn u vašoj marketinškoj strategiji?

Linkedin marketing strategija

Kako i zašto biste trebali staviti naglasak na LinkedIn u vašoj marketinškoj strategiji?

Kako i zašto biste trebali staviti naglasak na LinkedIn u vašoj marketinškoj strategiji? 2560 1707 Pisalica

Zamislimo tinejdžersko okupljanje društvenih mreža u stilu američkog filma. Facebook je onaj popularan predsjednik razreda, aktivan na svim poljima i s kim se svi žele družiti. Instagram je ona zgodna djevojka, po mogućnosti navijačica i plavuša. TikTok je neozbiljan klinac koji zadirkuje sve prisutne.

A LinkedIn? On je onaj preozbiljan štreber, vjerojatno informatičkog usmjerenja, koji i nije baš popularan. No, što se takvima uvijek dogodi? Veliki uspjeh kasnije u životu. On će biti taj s kojim će se svi htjeti družiti te žaliti jer su ga ignorirali ranije u životu.

Od štrebera do glavne face

LinkedIn je primarno počeo kao društvena mreža za traženje i ponudu poslova. Iako i danas nudi tu opciju, prerastao je u mnogo, mnogo više. Što sve možete postići uz LinkedIn?

Stvaranje brenda

Brendiranje se temelji na strategiji „obećanje dano – obećanje ispunjeno“. Putem LinkedIn platforme možete svojim (potencijalnim) klijentima ili kupcima predstavljati obećanje koje im dajete.

Na primjer, ako proizvodite ekološku kozmetiku, vaše je obećanje to da će dobiti vrhunski proizvod s minimalnim utjecajem na okoliš. Ispunjenje tog obećanja možete potvrditi dijeljenjem pozitivnih recenzija kupaca ili pak istraživanja koje je potvrdilo ekološke vrijednosti vašeg proizvoda.

Drugim riječima, putem LinkedIna možete naglasiti vrijednosti koje vi nudite svijetu.

Novi način održavanja poslovnih kontakata

Davno su prošla vremena vizitki, rolodexa, adresara i sličnih. LinkedIn daje mogućnost komuniciranja s poslovnim partnerima, potencijalnim klijentima te općenito ključnim osobama u vašem poslovanju, no i mnogo više od samog dopisivanja.

Na LinkedInu vaši kontakti mogu vidjeti vaše reakcije na tuđe objave te im tako dajete do znanja koji su vaši interesi i stajališta. Dijeljenjem novosti o svojoj tvrtki zapravo ih informirate o stvarima koje bi ih mogle zanimati.

Istraživanje važnih novosti

Na LinkedIn feedu vidjet ćete objave svih stranica koje pratite, ali i one na koje su reagirali vaši kontakti. Na te načine dolazite do vrijednih informacija koje vam mogu pomoći u poslovanju.

Možda ćete upravo putem LinkedIna saznati da je lokalni lanac trgovina u potrazi za ekološkom kozmetikom koju će prodavati u svojim poslovnicama, pa ćete im se javiti s ponudom. Na LinkedInu poslovne prilike stalno vrebaju iza ugla!

Nepresušan izvor mogućnosti

LinkedIn više nije samo mreža na kojoj će vam netko ponuditi posao. Njegovi korisnici danas koriste platformu kako bi vam konstantno nudili mogućnosti, a neke od njih će vam možda biti izuzetno važne.

Osim vašeg novog posla, možete dobiti poziv na YouTube kanal sa zanimljivim i korisnim sadržajem, ponudu za koristan tečaj i to s velikim popustom, poziv na sudjelovanje u probnim verzijama programa koji će jednog dana možda promijeniti način poslovanja. Mogućnosti su nebrojene!

linkedin marketing strategija

Brojke koje sve govore

Upravo zbog gore navedenih mogućnosti danas većina tvrtki koje drže do svog razvoja i marketinga imaju LinkedIn profil i u njega ulažu dovoljno vremena. Još uvijek niste uvjereni?

Ako ste vlasnici poduzeća i čitate ovaj članak, vjerojatno su vam potrebne i brojke koje će vam približiti važnost LinkedIna:

  • LinkedIn trenutno ima preko 722 milijuna korisnika
  • 44% korisnika ima godišnju plaću veću od 75 000$
  • 40 milijuna korisnika su na vodećim pozicijama
  • Svega 3 milijuna korisnika dijeli sadržaj na tjednoj bazi. No, taj sadržaj dobiva preko 9 milijardi korisničkih reakcija
  • 46% prometa s društvenih mreža na internetske stranice tvrtki dolazi od LinkedIna
  • LinkedIn ima 3 puta veću stopu pretvorbe posjetitelja u potencijalne klijente od Twittera i Facebooka

Je li ovo bilo dovoljno da vas uvjeri u važnost našeg nekadašnjeg ružnog pačeta? Onda vam možemo predstaviti i neke od najvažnijih stvari koje biste trebali znati kod LinkedIn marketinga.

Najvažnije strategije LinkedIn marketinga

Zašto je važno koristiti dobre strategije LinkedIn marketinga? Dovoljno je da se zapitate što biste prvo učinili ako želite saznati više informacija o nekome. Naravno, proguglali biste osobu ili tvrtku.

Ako ubacite svoje ime ili naziv svoje tvrtke u Google tražilicu, jedna od prvih stavki bit će vam vaš LinkedIn profil. Može biti prikazan čak i prije vaše web stranice ako SEO nije najbolje posložen.

Dakle, LinkedIn je vaša prva linija predstavljanja, pa se potrudite da daje najbolji dojam o vama, ali i da privuče mnoštvo potencijalnih klijenata i/ili kupaca. Kako to učiniti? Evo nekoliko korisnih savjeta!

Optimizirajte LinkedIn profil svoje tvrtke

Stavite se u poziciju posjetitelja LinkedIn profila neke tvrtke i upitajte se što ćete prvo vidjeti i pročitati? Stvari vam postaju jasnije, zar ne? Evo nekoliko savjeta kako bi sadržaj profila vaše tvrtke bio što privlačniji i zanimljiviji posjetiteljima!

  • Koristite sliku profila koja je najprepoznatljivija za vaš brend. Neka naslovna slika predstavlja vaše glavne vrijednosti.

Izvor: LinkedIn (Croatian National Tourist Board)

  • Koristite ključne riječi u opisu vašeg poslovanja (tagline). Za ekološku i prirodnu kozmetiku one bi se trebale fokusirati na ljepotu, prirodu i tradiciju, što je odlično iskoristila francuska tvrtka L’Occitane na svom LinkedIn profilu.
  • Posebnu pažnju posvetite About sekciji profila. Predstavite svoju tvrtku na način da je vidljivo kako nije automatski generiran opis i naglasite svoje glavne vrijednosti. Ne zamarajte se detaljima – ovdje ne morate ispričati cijelu svoju priču, već najbolju priču!

Izvor: LinkedIn (Puklavec Family Wines)

Predstavite osobe iza brenda

Na profilu vaše tvrtke moguće je prikazati zaposlenike ukoliko su i oni na LinkedInu. Kad vaši posjetitelji vide i stvarne osobe iza onog poslovnog lica, puno je veća vjerojatnost da će se poistovjećivati s vrijednostima tvrtke.

Uz to, potrudite se da na svojim privatnim profilima istaknete svoje prednosti kako bi posjetitelji vidjeli da u tvrtki rade profesionalci. Ovo je najlakše izvedivo tako da nabrojite vaše vještine pod skills (vještine) i da vam drugi daju endorsement (preporuka, podrška) za njih. Naravno, nemojte ih „žicati“ okolo, već dajte drugima preporuke i nadajte se da će uzvratiti.

Još niste sigurni da biste trebali uključiti zaposlenike na svoj LinkedIn profil? Evo statistike koja će vas uvjeriti: zaposlenici dijele 14 puta više sadržaja od svog poslodavca negoli od drugih profila!

Objavljujte kvalitetan i ozbiljan sadržaj

Kad su menadžere i čelnike tvrtki pitali na koju društvenu mrežu odlaze po kvalitetan i informativan sadržaj, LinkedIn ih je sve bacio na koljena s čak 94%. Jadni Twitter i Facebook dobili su tek 29%, odnosno 27% glasova.

Što podrazumijeva kvalitetan sadržaj? LinkedInov algoritam najviše voli svoje članke, odnosno one koje objavljujete putem njihove platforme, i oni će dobiti najveću vidljivost. Valja napomenuti i da su 45% čitatelja tih članaka na vodećim pozicijama u tvrtkama.

Vratimo se ponovno na vašu tvrtku s ekološkom kozmetikom. Kvalitetan sadržaj u tom slučaju su recimo članci o tome zašto je važan vaš doprinos u očuvanju okoliša, a ne bi bilo loše spomenuti i istraživanja koja govore o tome kako su vaše vrijednosti važne kupcima.

Nemojmo zaboraviti i na to da Google voli LinkedIn! To znači da će članci o nekoj temi objavljeni na toj platformi imati prednost pred člancima o istoj temi s drugih portala.

Pripazite na formu i naslove svojih objava

Prema istraživanjima, članci bi trebali biti dugi, ali ne predugi. To znači da najviše dijeljenja imaju članci s između 1700 i 2000 riječi i naslovima koji imaju između 40 i 49 znakova.

Također, video je možda popularna forma među mlađom publikom i na platformama koje nisu toliko „profesionalne“ kao LinkedIn. No, tu najbolje prolaze objave i članci bez videa. Čim ih više imate, tim je manja popularnost objave.

Što se naslova objava tiče, tu su glavni oni u stilu kako nešto napraviti i liste, odnosno popisi. „Kako možete doprinijeti očuvanju okoliša uz korištenje ekološke kozmetike“ ili „Popis preparata koji su najštetniji za prirodu“ su primjeri dobrih naslova.

Izvor: Alex Swallow (LinkedIn)

S druge strane, najgore pak prolaze objave s pitanjima koje zahtijevaju odgovor od čitatelja. Stoga nemojte stavljati naslov tipa „Želite li doprinijeti očuvanju okoliša?“.

Ako vam se ne piše dugačak članak, svoju objavu uvijek možete složiti u obliku carousela koji može dati puno više informacija od klasičnih slika, a opet je vizualno privlačan.

Promovirajte svoje objave

Ako ste već stvorili kvalitetnu objavu, bila bi šteta ako je ne biste promovirali i doveli pred širi krug publike.

LinkedIn promocije bit će vam od puno veće koristi nego one na Facebooku ili Instagramu jer nudi zaista detaljno biranje ciljane publike. Drugim riječima, možete biti apsolutno sigurni da će vaše objave biti prikazane upravo onoj publici koju bi trebao zanimati vaš sadržaj.

Sponzorirane ne moraju biti samo objave. LinkedIn nudi mogućnost i slanja promo poruka putem chat forme. Nudite edukaciju iz ekološki prihvatljivih kozmetičkih preparata? Zašto ne biste ponudili popust točno određenoj publici putem poruke?

Ovaj je način promocije direktan i usmjeren na točnu određenu publiku za koju je najveća šansa da će odgovoriti nekom vrstom djelovanja (u ovom slučaju prijavljivanjem na edukaciju).

Za praćenje uspjeha vaših promocija, LinkedIn ima svoju analytics opciju koja će vam dati uvid u napredak kampanja.

Sve vam ovo zvuči odlično i rado biste poradili na svom LinkedIn profilu? Ne znate otkud krenuti i kako ovo sve ostvariti?

Ne brinite, imamo mnoštvo iskustva!

Kontaktirajte nas na info@pisalica.com i rado ćemo vam pomoći 🙂

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?