LinkedIn: Facebook za tvrtke koje žele više!

LinkedIn

LinkedIn: Facebook za tvrtke koje žele više!

LinkedIn: Facebook za tvrtke koje žele više! 1200 650 Pisalica

Ah, taj LinkedIn!

Znaš da je to najveća poslovna mreža, znaš kako se postavi profil i kako komunicirati na njemu. No, nekako ti se baš i ne da.
Kažeš, još jedna društvena mreža. A dosta ti je već Facebooka, Instagrama, Twittera, Snapchata (…) kao da ne postoji neka granica.

Društvene mreže su nas zadnjih 15-ak godina okupirale toliko da smo skoro pa izgubili poveznicu sa sadašnjošću. Zaboravili smo živjeti u trenutku. Na kavama s društvom više buljimo u ekrane, negoli njihove oči. Sve je postalo nekako neprirodno. I u potpunosti se slažem s tobom da je tako.

Naravno, postoji i druga strana medalje.
Društvene mreže mogu biti korisne. I najviše mogu biti od koristi za tvoje poslovanje.

Kako se prezentirati na LinkedInu?

Dok su Facebook i Instagram nekako privatne mreže na kojima objavljujemo poprilično privatni sadržaj, da ne kažem intimni, LinkedIn to svakako nije. On je mreža gdje se moraš ponašati kao da si na razgovoru za posao. Lijepo se odjeneš, počešljaš, ostaviš svoju najbolju fotografiju i najbolji CV – prezentiraš se kako najbolje znaš i umiješ.

Zašto? Zato što si u kontaktu sa svim velikim tvrtkama u svijetu s kojima možda želiš raditi. I u kontaktu si sa svim dobro pozicioniranim managerima. Pa zatim, s tvrtkama koje mogu postati tvoji partneri ili suradnici. Dno bunara je nepresušno.

Na tebi je da im pošalješ poruku. Povežeš se.

To možeš učiniti klasičnim putem – preko poruke koju šalješ u inbox.

No, za veću vidljivost potrebno je malo zasukati rukave. Zaista malo, jer LinkedIn te vodi kroz svoje ulice kao najbolji domaćin. Posvećuje ti se 100% i pomaže da u svakom trenutku znaš svoje koordinate.

Vrijeme, uz LinkedInovu pomoć i malo svoje prikupljene hrabrosti, vrijeme je da drugima pokažeš tko si zaista i što si sve u stanju činiti. Vrijeme je da pokažeš svoje znanje, svoje usluge ili proizvode i dogovoriš poslove. Ne bilo kakve. One velike poslove.

Kako se oglašavati na LinkedInu?

I sada dolazimo do onog ključnog pitanja – kako biti vidljiv na LinkedInu?

Jedna objava tjedno je sasvim dovoljna, ako se nas pita.

No, LinkedIn ima svoj algoritam, baš kao i Facebook, Google ili neki naš četvrti prijatelj koji nam pomaže u oglašavanju. To znači da LinkedIn selektira kome će pokazati tvoje objave. Previše je ljudi, ne mogu jednostavno svi vidjeti sve. Nastao bi kaos.

I zato je važno znati kako kreirati oglase na LinkedInu.

Kratki “step-by-step” tutorijal kako kreirati oglase na LinkedInu

KORAK 1

Znači prva stvar je uvijek odabir tipa kampanja. LinkedIn nudi 3 forme:

  • promociju sadržaja poslovnog profila tvrtke,
  • dovođenje prometa na web stranicu uz klasične oglase koji se nalaze s desne strane kada netko scrolla (to su samo desktop oglasi) i
  • poruke u inbox LinkedIn korisnika kojima se mogu slati nekakve ponude ili informacije.

odabir-tipa-kampanje

KORAK 2

Nakon što se odabere jedan od tri tipova kampanje, dalje se unosi naziv kampanje i bira se jezik komunikacije.

Treba imati u vidu da hrvatski nije službeno podržan, no oglasi se mogu napisati i na hrvatskom. Ako to algoritam ipak ne odobri, napišu se onda na engleskom i targetiraju se korisnici mreže iz Hrvatske. To će sigurno funkcionirati.

naziv-kampanje

KORAK 3

Treći korak je unošenje copyja oglasa uz link prema web stranici. Ovo je primjer samo za onu drugu vrstu kampanje, no mogu se još raditi promocije već postavljenog sadržaja na LinkedIn profil i Inbox poruke.

Klasični oglasi koji vode na web stranicu korisnika imaju ograničenje znakova: 25 za naslov i 75 za opis. LinkedIn daje i sugestije kako napisati te oglase. Primjer se nalazi u nastavku.

ogranicenja-znakova-za-klasicni-desktop-oglas

KORAK 4

Ovdje se dakle radi targetiranje kampanje.

Budući da je LinkedIn prije svega poslovna mreža, targetiraju se tvrtke prema lokaciji, veličini (broj zaposlenika), vrsti industrije itd. Ljudi u tim tvrtkama se dalje targetiraju prema ulozi (CEO, voditelj marketinga, voditelj nabave…), godinama iskustva, školovanju i sl.

Mogu se tako napraviti dosta detaljni profili kojima će se prikazati pojedini oglasi što je za B2B orijentirane tvrtke super stvar.

primjer-targetiranja

KORAK 5 

Na kraju se definira budžet kampanje, iznos bida s kojim će se oglašivač natjecati (u prijevodu, koliko si spreman platiti jedan klik) i način naplate (po kliku ili prikazu oglasa).

Kada je to sve podešeno, kampanja se može aktivirati.

primjer-budzeta-i-bidova

I bez previše okolišanja, to bi ukratko bilo to.

Naravno, stojimo ti na raspolaganju za sva dodatna pitanja.
A tko zna! Možda i zajedno kreiramo tvoje prve LinkedIn kampanje 😉

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".