Ekspresni revival Facebook stranice

U roku od mjesec dana napravili smo zaokret u Facebook objavama stranice Art by Vlasta kako bismo podigli reach i ostvarili više interakcija – i to sve kroz dobro istraživanje i maštovit sadržaj.

Task

Podići interakciju na Facebook stranici Art by Vlasta, izrada novog contenta koji diže promet.

 • SADRŽAJ

  Društvene mreže

 • STRATEGIJE

  Komunikacijska strategija

 • DIZAJN

  Grafički dizajn

 • KLIJENT

  Vlasta Pastuović Aleksić

Jedan od najčešćih problema s kojima nam se javljaju potencijalni klijenti slaba je interakcija s njihovom publikom na društvenim mrežama, najčešće na Facebooku.

Budimo realni, većina nas na društvenim mrežama prati sve živo, osobito ako nam se netko čini simpatičan ili još bolje, organizira kakvu nagradnu igru. Međutim, to često ne znači da ćemo kupiti proizvod ili uslugu tog brenda. Naravno, ima i onih koji prate određeni brend iako više nemaju interes prema njemu. I naravno da takvi unatoč zainteresiranosti vašu Facebook stranicu nisu «odlajkali».

No, sto ljudi, sto ćudi, rekli bismo. Ne možemo promijeniti nečije ponašanje. Ali možemo napraviti novu strategiju nastupanja na društvenim mrežama koja će hvatati samo onu publiku koja je zanimljiva klijentu.

Analiza početnog stanja

Sličan problem imala je i naša klijentica Vlasta, magistra likovnih umjetnosti koja ima svoj obrt i prodaje slike, nakit i likovne radionice za djecu i odrasle – Vlastaart. Vlasta ima kvalitetan i jedinstveni proizvod, no recimo da se ne snalazi baš najbolje u digitalijama, a neisplativo joj je zaposliti osobu na pola ili puno radno vrijeme koja bi joj pomagala u oglašavanju. No, Vlasta je saznala za nas i došla nas najprije upoznati na radionici pisanja sadržaja za web. Nakon radionice, imala je dovoljno povjerenja u nas te je oglašavanje odlučila prepustiti u naše ruke.

Evo odakle smo krenuli sa suradnjom. Nakon analize njezine Facebook stranice Art by Vlasta, uočili smo nekoliko problema koji je koče u ostvarenju njezina cilja.

Prvi problem bile su fotografije nakita koje su bile sive i ponekad mutne. OK, naravno da si ne mogu svi klijenti priuštiti profesionalnog fotografa niti im je često to isplativo. No, dva-tri savjeta često mogu učiniti čuda.

Drugi problem bio je što je Vlasta imala nekoliko različitih stranica, posebnu za nakit i slike, pa smo je nagovorili da se zadrži na samo jednoj i tu gradi brend oko sebe i svojih umjetnina.

Treći problem bio je što Vlasta sama nije dovoljno poznavala svoju publiku te zapravo nije znala koji sadržaj kod njih dobro prolazi, a koji ne.

I četvrti, ali ne manje značajan problem bio je nepoznavanje prodajnog lijevka. A to bi značilo da je Vlasta bila odmah spremna prodavati svom novom «lajkatelju» stranice, bez da ga je prethodno pripremila za kupnju kroz razni edukativni sadržaj i bez da je izgradila povjerenje.

Nova strategija i izrada akcijskog plana

U slučaju Vlastinog obrta imali smo samo mjesec dana da napravimo nešto po pitanju interakcije na Facebook stranici. Nakon analize početnog stanja, odlučili smo poigrati se s vizualima, točnije očistiti sivilo koliko je to bilo moguće te smo nagovorili gđu Vlastu da snimi nekoliko videa, koje smo zatim uploadali na Facebook stranicu. Kako nismo imali na raspolaganju veliki budžet, pouzdali smo se u to da Facebook voli video sadržaj i hajdemo reći da ga na neki način gura naprijed. Moramo reći da se kroz objave ova naša teza potvrdila i uspjeli smo dovesti zaista lijepi promet na Facebook stranicu i na web.

Naravno, prije negoli smo krenuli s bilo kakvim objavama, kreirali smo content plan – jednostavnu tabelu u Excelu u koju smo po datumima složili teme objava i primjer copyja. Cijelo vrijeme imali smo na umu da je Art by Vlasta = Vlasta Pastuović Aleksić te nismo htjeli izgubiti na FB stranici njezinu osobnost.

Moramo također priznati da bez njezinog aktivnog uključivanja u kampanju ne bi bilo moguće doći do dobrih rezultata. Kao što je Vlasta svojom osobnošću nama bila vjetar u leđa, dali smo ga i mi njoj jer je naprosto prštila idejama koje joj nije bilo teško provesti u djelo.

Rezultati nakon mjesec dana suradnje

Nakon mjesec dana suradnje postigli smo cilj koji smo si zadali, a to je dizanje interakcije na stranici za barem 50%. Zapravo, postigli smo i puno više!

Konkretno, broj posjeta stranici je u odnosu na prethodni mjesec porastao za 112%, što znači da je sve Facebook objave zajedno, u posljednjih 28 dana, ukupno vidjelo 16.903 osoba. Korisnici su bili aktivniji na FB stranici za 258%, a njih 92 je lajkalo stranicu unatoč tome što nismo postavili kampanju za prikupljanje lajkova. Video forme pokazale su se kao iznimno poželjan sadržaj.

A što nakon svega kaže vlasnica obrta?

Andreja i Ante, dvoje sjajnih mladih ljudi koji su nedavno pokrenuli vlastiti biznis jako su mi se svidjeli, pogotovo način na koji pristupaju poslu i klijentima (lepršavo, simpatično, inovativno). S obzirom na to da nemam niti znanja niti previše vremena da bih se bavila digitalnim oglašavanjem, a što je jako bitno u poslu kojim se bavim, odlučila sam sve svoje “brige” prepustiti njima. Ne moram govoriti da mi je broj posjeta web stranici porastao za 112%, a Facebook objave vidjelo je ukupno 16.903 osobe i to unutar samo nekoliko tjedana. Prodaja mi se povećala već u prvoj fazi “prodajnog lijevka”. Ne znate što je prodajni ljevak? E pa onda lijepo otiđite na neki od seminara koji organizira www.pisalica.com Nećete požaliti ako sklopite i poslovnu suradnju s Pisalicom jer će sve biti odrađeno u roku i uz pregršt odličnih prijedloga i savjeta.

Vlasta Pastuović Aleksić

Koji je idući korak?

Idući korak bio bi, s obzirom na veliki broj posjeta stranicama, naravno remarketing. Već smo pisali o tome što su Pixel kod i remarketing te zašto su važni. Iako se u slučaju Facebook stranice Art by Vlasta dogodila prodaja već u prvom dijelu prodajnog lijevka, tek je sada očekujemo. I sigurni smo da će rezultati u tom idućem dijelu prodajnog lijevka biti još bolji.

P.S: Zanima vas što bismo mogli napraviti s vašom Facebook stranicom? Javite nam se za analizu i sastanak

Pisalica. Simple as marketing.

Mi smo marketinška agencija koja svoje akcije temelji na pomnom istraživanju onoga što vaši potencijalni kupci stvarno traže na internetu.