7 konkretnih savjeta koji će vam pomoći da dobijete upravo onaj posao koji želite

kako-se-zaposliti

7 konkretnih savjeta koji će vam pomoći da dobijete upravo onaj posao koji želite

7 konkretnih savjeta koji će vam pomoći da dobijete upravo onaj posao koji želite 1200 650 Pisalica

Jučer smo imali prilike čitati u novinama kako se u posljednjih godinu dana podosta povećala nezaposlenost u Hrvatskoj. Korona je dobrim dijelom zaslužna za to, no ne bi joj trebalo prepisivati svu krivicu, jer u drugoj polovici 2019. (kada kod nas korone nije bilo) još uvijek je bio izražen trend iseljavanja mladog stanovništva radi traženja boljih prilika za život u inozemstvu.

Unatoč svemu tome, u Pisalici smo mišljenja da se može uspjeti i u Hrvatskoj. Tako većina mladih ipak ostaje u našoj zemlji i pokušava se izboriti za najbolji mogući posao za sebe.

No istup na tržište nije nimalo lagan. Nakon što su nas na fakultetu držali „pod staklenim zvonom“, a kod kuće uvjeravali da sa završenim fakultetom možemo dostići zvijezde, istup na često djeluje kao šamar.

Kao potencijalni poslodavci bit ćemo iskreni prema vama pa svemu ovome nadodati da se nažalost većina mladih ljudi niti ne zna prezentirati. Zamolbe koje dobivamo na e-mail često su šture, motivacijska pisma su više izuzetak nego pravilo, a ima i onih koji se za posao javljaju slanjem poruke putem mobitela, bez slanja životopisa. Ima svačeg.

A to „svašta“ nama je bio dovoljan motiv da svim mladim ljudima koji su u potrazi za kvalitetnim poslom damo nekoliko konkretnih savjeta kako do tog posla doći.

Istražite poduzeća u branši

Najprije osvijestite čime se želite baviti, a zatim istražite poduzeća u toj branši. Istražite njihove vrijednosti, ciljeve, koliko su rasli u zadnjih nekoliko godina, kako se odnose prema svojim klijentima i svojim zaposlenicima, što o njima kažu recenzije na društvenim mrežama, Googleu i slično.

Zatim izdvojite 20 poduzeća u kojima biste zaista željeli raditi. Odgovara li vam njihov način komunikacije? Sviđaju li vam se usluge i proizvodi koje nude, kao i njihovo predstavljanje na tržištu?

Istražite potrebna znanja i iskustva

Nakon što ste izabrali tih 20 poduzeća, dodatno istražite njihove radne pozicije. Svaka radna pozicija iziskuje određena znanja, kompetencije i iskustva. Nemate li dovoljno znanja u tim područjima, educirajte se.

Kandidati koji nam se javljaju s otvorenom molbom, a imaju uz formalno znanje završene i razne tečajeve o marketingu, od nas kao potencijalnih poslodavaca dobivaju veliki plus. Naime, završeni dodatni tečajevi iz određenog područja poslodavcima pokazuju da vas neko područje zaista zanima.

Istaknite svoje jake točke, ALI

Odaberite nekoliko vještina u kojima ste zaista dobri i to istaknite. Kandidati nam često šalju životopise u kojima napišu da su vrsni poznavatelji Photoshopa, programiraju u PHP-u, znaju raditi video produkciju, odlično pišu i slično. Takve „napuhane vještine“ zvuče jako nerealno i zato je bolje istaknuti 2-3 u kojima ste zaista dobri.

Svakako, nemojte lagati oko svojih vještina jer se to može lako provjeriti. Primjerice, ako imate A2 razinu znanja iz engleskog, nemojte napisati da imate B2 jer vas uhvatiti u toj laži možemo već na prvom razgovoru ili testiranju za posao.

Poslodavci traže određeni profil zaposlenika

Poslodavci će na razgovor pozvati osobe koje odgovaraju profilu kakav traže, iako možda imate super znanje i vještine. Naime, poslodavci prije objave natječaja za posao kreiraju personu kakvu žele zaposliti, a onda među kandidatima koji se prijave traže osobu s konkretnim znanjima i vještinama, ali i osobnošću, koja im je potrebna.

Zato se prijavljujte samo na one natječaje s kojima ste zaista kompetentni.

Jedan životopis prema jednom poduzeću

Kada šaljete CV, obavezno ga prilagodite poduzeću kojem se javljate. Kreirate li samo jedan općeniti životopis i motivacijsko pismo te samo izmjenjuje naziv poduzeća, a zapravo isti životopis šalje na razne adrese, to se vidi i to je često razlog zašto vas potencijalni poslodavac neće pozvati na razgovor za posao (unatoč tome što možda imate potrebna znanja i vještine koje traži).

Kreativni životopisi danas su „must have“

Javljate li se na neku kreativnu poziciju (copywriter, dizajner), onda svakako nemojte svoj CV poslati u Europass formatu, već ga izradite u Canvi ili Photoshopu. Također, imajte u vidu da motivacijsko pismo ne bi smjelo biti duže od jedne stranice, baš kao što i životopis ne bi trebao biti duži od jedne stranice A4 papira. Poslodavci nemaju puno vremena za razmatranje vaših zamolbi, posvetit će im minutu-dvije.

Dodatni savjet za izradu životopisa je da ne stavljajte vlastitu fotografiju u životopis. Naime, upravo fotografija često poslodavcu da krivi dojam o vama, što potencijalno može dovesti do toga da vas potencijalni poslodavac ne pozove na razgovor za posao.

Šaljite otvorene molbe

Poduzetnici vole proaktivnost zaposlenika i uvijek će prilikom zapošljavanja težiti osobama koje se znaju snaći same, same istražiti stvari i koje će moći ubrzo raditi samostalno. Zato je upravo proaktivnost važno pokazati, a najbolje kroz slanje otvorene molbe.

Iz osobnog iskustva možemo reći da kod zapošljavanja uvijek dajemo prednost osobama koje su poslale otvorenu molbu. Konačno, kada šaljete svoj životopis, nemojte ga slati na info e-mail, već na e-mail konkretne osobe iz poduzeća, uglavnom višeg menadžera ili direktora. To vam znatno povećava šanse da će netko odgovoriti na vašu zamolbu.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?