Kako možete pripremiti dobar voice-over tekst za korporativni video?

video voiceover

Kako možete pripremiti dobar voice-over tekst za korporativni video?

Kako možete pripremiti dobar voice-over tekst za korporativni video? 1200 650 Pisalica

Što je zapravo korporativni video? Sama fraza zvuči kao nešto veoma ozbiljno, strogo poslovno, usmjereno na profit. Kao da ćete gledati osobe u odijelima kako vam nabrajaju statistike. No korporativni video je daleko od toga – to je jednostavno profesionalni video koji ima cilj predstaviti određeni aspekt tvrtke svojim gledateljima.

S obzirom na aspekt koji predstavlja i na svoju publiku, korporativni video može:

 • predstavljati novi proizvod ili uslugu
 • predstavljati tvrtku i njezine vrijednosti
 • služiti kao trening za nove zaposlenike
 • prezentirati tvrtku i statistike potencijalnim investitorima
 • dati pregled nekog događaja koji je završio (konferencija, teambuilding…)

Svaki od navedenih videa će biti različitog stila, dužine i sadržaja.

Zašto baš video?

Zašto biste se trebali odlučiti baš za video, a ne za članak? Čak 59% osoba na menadžerskim pozicijama preferira video umjesto čitanja članaka. A svi znamo da su upravo te osobe ključne za donošenje odluka i sklapanje dogovora. Stoga, želite li proširiti svoje poslovanje, napravite video koji će vašu tvrtku prikazati u najboljem mogućem svjetlu.

Uz to, kad otvorite neku društvenu mrežu bit će vam jasna još jedna glavna prednost videa – laka djeljivost (engl. easy to share / virability). Čitava se društvena mreža TikTok temelji na dijeljenju videa, dok ostale poput Instagrama uvode značajke koje se temelje na ovim pokretnim slikama. Uistinu, video je medij budućnosti. No, što je sve potrebno kako biste napravili kvalitetan korporativni video?

Je li samo slika dovoljna?

Vjerojatno nikad prije niste vidjeli video koji nešto predstavlja, a da nema apsolutno nikakav tekst prisutan (možda jedino ako se radi o dubokoumnom art filmu). Bilo da se radi o titlovima ili voice-overu (govorenom tekstu koji prati video), tekst je taj koji će dati dubinu onome što posjetitelji vide. Sam video može imati nebrojeno značenja, no tekst će biti taj koji će gledatelju reći koje je ono pravo, odnosno ono koje vi želite da ima. 

No, zašto mi ovdje uopće spominjemo neki voice-over, a ne jednostavno „naraciju“, odnosno pripovijedanje? Glavna razlika između voice-overa i naracije je ta da je voice-over neutralan, odnosno osoba koja ga govori nije dio priče i ne predstavlja nikakvu ulogu u videu.

Naracija, s druge strane, je kao kad gledate putopisnu emisiju Gorana Milića – on je vaš narator i glavni lik u cijeloj priči, koji komentira događaje koje vidite na ekranu.

Sad kad smo razjasnili zašto je važan i što je to zapravo, hajmo saznati kako napraviti dobar voice-over.

Kako napraviti dobar voice-over?

Tekst, odnosno voice-over, mora pratiti ono što video prikazuje, no samo pisanje teksta nije tako lako kao što se čini. Neki od glavnih problema s kojima ćete se susresti su:

 • usklađivanje vremena potrebnog za čitanje teksta i dužine videa
 • pisanje teksta koji će biti dovoljno razumljiv u govorenoj varijanti
 • usklađivanje dijelova teksta i dijelova videa

Kako biste izbjegli probleme i napisali kvalitetan tekst koji će zaintrigirati gledatelje, donosimo nekoliko smjernica za pisanje voice-overa.

Prvo napišite sažetak

Voice-over je možda pratnja videu, no u suštini se kod pisanja vodimo onim smjernicama kojima se vodimo i kod pisanja svakog drugog sadržaja za web – određivanjem ciljeva i ciljane publike.

Prije nego što ste krenuli pisati tekst, napišite sažetak u kojem ćete odgovoriti na pitanja:

 • Koja je svrha vašeg videa?
 • Koji radnju želite da gledatelji poduzmu?
 • Koja je vaša publika i koje su njihove navike?
 • Koje distribucijske kanale ćete koristiti?

Govorite razumljivim jezikom, logičkim slijedom

Vjerojatno ne postoji članak o pisanju tekstova u kojem je nećemo spomenuti, no KISS metoda (engl. keep it short and simple) je najpouzdanija kod pisanja tekstova. Kratko i jasno – to je ono što gledatelji žele, a u govorenom tekstu je to još važnije pošto se teže razumije od onog kojeg čitamo.

Uz jednostavan jezik, važno je i da se vaša priča lako prati. To ćete postići tako da ne skačete s teme na temu, već da idete slijedom koji je logički povezan jedan s drugim. Recimo, ako krenete govoriti o osnivanju tvrtke, logično je da ćete nastaviti s njezinim razvojem, a ne predstavljanjem proizvoda.

Važno je ŠTO govorite

Kod videa zaista vrijedi onaj LIDL-ov slogan „manje je više“. Nije bitno koliko ste toga izgovorili, već što ste izgovorili. Vaše riječi moraju biti što sažetije i preciznije – dužina videa vas svejedno ograničava brojem riječi.

Floskule poput „vodeći stručnjaci“ jednostavno više nikome nisu zanimljive. Pogotovo ako su vaša publika menadžeri na vodećim pozicijama, vjerojatno su čuli već 10 tvrtki koje tvrde istu stvar kao i vi. Zato se potrudite izgovoriti nešto što još nitko drugi nije rekao.

Napravite probno čitanje

I to ne samo jedno. Imajte probna čitanja sve dok ne budete u konačnici zadovoljni rezultatom, odnosno usklađenošću teksta i videa. Kod probnog čitanja moći ćete odrediti neke ključne stavke za uspješan voice-over:

 • vrijeme koje je potrebno za voice-over, odnosno usklađenost s dužinom videa
 • naglasak na ključnim aspektima, treba li se naglasiti nešto drugo ili pak nešto važno nije dovoljno istaknuto
 • postoje li neke „čudne“ fraze u tekstu koje su teške za izgovor i koje bi mogle buniti publiku

Još nekoliko savjeta za kraj

Ali to nije sve!

Mi uvijek imamo još poneki as u rukavu koji vam može pomoći s kreiranjem kvalitetnog voice-overa i videa. 🙂

Slijedite još nekoliko zadnjih uputa i možete biti sigurni da će video biti uspješan!

 • Prikažite svoje najvažnije prednosti i dostignuća, po mogućnosti ono što vaša konkurencija nema. Čak i ako je video namijenjen internom prikazivanju, i vašim zaposlenicima je važno da vide koje su vaše prednosti.
 • Uključite dizajn brenda. Bilo da se radi o jingleu (ili, u hrvatskom jeziku, najavnici),  bojama tvrtke, logotipu, maskotama ili proizvodima, važno je da su prikazani na videu.
 • Obavezno odgovorite na novinarskih 5W: tko, što, kada, gdje, zašto (engl. who, what, when, where, why)? Recimo da govorimo o osnivanju tvrtke – tko ju je osnovao, što je osnovao, kada i gdje ju je osnovao i zašto, odnosno s kojim ciljem?
 • Ako se radi o klasičnom korporativnom videu u kojem se predstavlja tvrtka javnosti, on bi trebao biti dugačak između 1 i 3 minute.
 • Za kvalitetan zvuk voice-overa, koristite dobro opremljen studio.
 • Kod pisanja voice-overa, pišite brojke slovima. Tako ćete lakše vidjeti koliko će vam vremena trebati za izgovor.

Zadnji korak prije lansiranja videa

Prije nego što odlučite da je vaš video kompletan i da ga možete predstaviti publici, još jednom ga usporedite sa sažetkom kojeg ste napravili na početku. Zašto je to važno?

Kad usporedite video sa sažetkom, možete vidjeti jeste li ostvarili sve ciljeve koje ste tamo zadali, odnosno hoće li vaš video ispuniti svoju svrhu, biti razumljiv svojoj publici, biti prilagođen distribucijskim kanalima kojima je namijenjen i tako dalje.

Ako ste primijetili neki problem, sad je vrijeme da ga riješite.

Sve „štima“ s vašim videom? Onda sretno lansiranje! 🙂

Odlučili ste da biste ipak pisanje teksta prepustili stručnjacima? Slobodno nam se javite i rado ćemo vam pomoći!

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?