Što o marketingu možemo naučiti od božićnih čestitara?

bozicne-ponude-trgovine

Što o marketingu možemo naučiti od božićnih čestitara?

Što o marketingu možemo naučiti od božićnih čestitara? 1200 650 Pisalica

Koliko je brzo stigao, toliko je brzo i pobjeg’o. Prvi je dan oporavka od pečenih purica, mlinaca, francuske salate i pregršta kolača. Miješam sodu bikarbonu s vodom za manje boli u želucu i puštam si RATM (nemoj kliknuti na link ako ne voliš glasnu glazbu) ne bih li pročistila uši od božićnih pjesama.

Ne, nisam Grinch, no svakog je gosta tri dana dosta. Pa i Božića.

Božić je ovih dana bio najpopularniji #hešteg na društvenim mrežama. Fotografije blagdanskog stola i ukrašenih božićnih jelki iskakale su iz paštete češće od Severine. Baš kako i treba to biti kod pravih Hrvata katolika.

No, ono čemu se želim posvetiti u ovom članku su jelke i čestitari! Hvala svima koji su mi čestitali Božić preko Facebooka, Vibera, WhatsAppa, na mobitel ili osobno. Cijenim to. Zaista. Znam da vam je stalo.
I zato sam vam vratila istom mjerom.

Ne brinite, ovaj članak se ne odnosi na vas :).

Čitajući čestitke više i manje poznatih mi osoba na društvenim mrežama, prepoznala sam jedan trend iz kojeg e-commerce trgovci imaju što učiti. Pomislila sam, bilo bi to zgodno uobličiti u tekst.

Evo pojašnjenja…

Svi čestitari imali su jedan cilj – čestitati Božić. Ipak, neke čestitke oduševile su me i pamtim ih, dok sam sve ostale zaboravila.

Zašto je tome tako?
Treba se znati istaknuti iz mase – zato. Svjesno ili (vjerojatnije) nesvjesno, nekolicina čestitara je otkrila svrhu marketinga i tako iskočila iz mase.

U nastavku su tri genijalne ideje kako biti prepoznat i upamćen. Kopirajte ih i koristite prilikom kreiranja akcija i sniženja na svojoj web trgovini i uspjeh vam neće izostati.

Iznenadite onim što se od vas ne očekuje

Brončanu medalju na mom privatnom Facebook profilu zaslužila je osoba koja je objavila svoju verziju božićne jelke. U moru zelenih jelki ukrašenih razno raznim kuglicama i mašnicama, ova je postala pravi hit i “osvojila” stotinjak lajkova.

bozicna-jelka

Isplati se biti drugačiji, zar ne?

U prenesenom smislu, što bi to značilo za marketing u tvojoj tvrtki?

Ako još uvijek brainstormirate ideje za siječanjske popuste, pazite da one ne budu poput svih ostalih na tržištu. O tome kakvi popusti su najčešći u hrvatskih trgovinama i web shopovima već sam pisala, a ovdje se možeš na njih podsjetiti.

Sve što radite treba biti na osobnom nivou

Srebrnu medalju dobili su svi oni koji su Božić čestitali osobno ili su poslali poruku u inbox neke od društvenih mreža.

Takve poruke 100% su došle do primatelja, a i znatno ste si povećali šansu da na njih dobijete i odgovor.

Sjetite se toga kod raznih akcija i razmislite o gmail oglašavanju (Gmail Sponsored Promotion) ili sve popularnijem SMS oglašavanju.

Ako je par prethodno navedenih opcija za tebe prevelik iskorak, drži se one stare i sigurne – personaliziranih newslettera.

Svaki newsletter, naravno, nema isti ishod. Zato pročitaj još i ovaj besplatni e-book koji sam napisala za tebe i saznaj na što obratiti pažnju u 2017. godini.

Video govori više od teksta i fotografije

Slika govori više od 1.000 riječi zastarjela je izreka, naročito otkad postoji video format. Blogeri su to prvi nanjušili pa se na tržištu pojavljuje sve više tako zvanih Vloggera (blogera koji umjesto tekstova snimaju kratke video materijale).

Trend su zatim prepoznale i veće tvrtke, osobito one koje se bave edukacijom i zato sve češće u inbox dobivamo poziv na razne webinare.

Iskusni marketingaši ovaj popularni format iskoristili su za čestitke na društvenim mrežama i istaknuli se najviše te tako pokazali pravi primjer iskakanja iz mase.

Izvor fotografije: http://www.amusingtime.com/, Facebook

Nedostaju ti ideje za istaknuti se?

Kontaktiraj me

Primaj moje edukativne članke


Get in touch

    Postavke privatnosti

    Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

    Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
    Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
    Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".