Što je kartica teksta?

kartica-teksta

Što je kartica teksta?

Što je kartica teksta? 1200 650 Pisalica

Naručuješ tekst za web ili za promotivni članak na nekom portalu i u komunikaciji se spomene „kartica teksta“. Naravno, upitnik nad glavom.

Logično, prva pomisao vjerojatno ti je stranica teksta u Wordu. No, to zapravo nije točno.

O povijesti jedne kartice

Kartica teksta nastala je u vrijeme kada se dokumente pisalo na mehaničkim pisaćim strojevima (pisaćim mašinama). Standardno popunjavanje stranice A4 papira sastojalo se tada od 1.800 znakova – jedan red sadržavao je 60 mjesta za znakove, a stranici je pribrojeno i 30 redaka proreda (30 x 60 = 1.800 znakova).

No, danas kartica teksta ne označava A4 stranicu.

Novo doba, nova pravila

Kada šalješ tekst na prijevod ili tražiš uslugu pisanja tekstova, teško ćeš dobiti povratnu informaciju koliko košta jedna stranica. Naime, na jednoj stranici može stajati jedna rečenica ili njih dvadesetak te cijene tih prijevoda ili pisanja teksta dakako ne mogu biti jednake.

Zato se cijena ne može odrediti prema broju stranica, već se određuje prema broju znakova na stranici.

Konačno, što je to jedna kartica teksta?

Kartica teksta sadrži 1.800 znakova s prazninama, prored 1.5, font 12.

No, unazad nekoliko godina na preporuku Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja, uveden je standard od 1.500 znakova po kartici teksta. Iz iskustva ću ti ipak reći da pravila nema jer standard od 1.500 znakova se uglavnom tiče prevoditeljske struke.

Zato, ako s novinarom dogovoriš članak na portalu, umjesto za broj kartica, pitaj ga za broj znakova i dobit ćeš točnu informaciju o tome koliko teksta trebaš dostaviti dotičnom novinaru.

S druge strane, naručuješ li prijevod ili lekturu, otvori svoj dokument u Wordu i provjeri koliko znakova s razmacima ima tvoj dokument. Gdje pronaći broj znakova? Jednostavno klikni na izbornik „Tools“ (Alati) zatim na opciju „Word count“ (Brojanje riječi). Pod „Characters with space“ (Znakovi s prazninama), računalo će izbrojiti sve znakove, uključujući i praznine. Zatim brojku podijeli s 1.500, što je standardizirana mjera kartice teksta u branši lektoriranja i prevođenja i pošalji upit lektorskoj tvrtki.

kartica-teksta

Što je onda s onima koji nisu prevoditeljske struke?

Najbolje, pitaj i ne skitaj.

Kada komuniciraš s novinarima ili content writerima, odnosno osobama koje kreiraju tekstualni sadržaj za tvoj web, jasno pitaj koliko znakova sadrži njihova kartica. Zašto je to važno?

Zamisli da ponudu tražiš od više osoba i cijena kartice je kod svih jednaka. No, na primjer, Marija pod karticom teksta podrazumijeva 1.500 znakova, a Tihana 1.800 znakova. Čije će ti pisanje ispasti jeftinije?

Dakako, cijena nije jedini parametar koji trebaš imati na umu.

Raspitaj se još i za rok do kojeg će tekst biti preveden ili napisan, a također traži osobu i za reference dosad napisanih ili prevedenih tekstova.

I jedan mali, ali vrijedan savjet za kraj.

Jeftina cijena, kvaliteta rada i brzina ne idu zajedno

To bi značilo sljedeće. Sjetiš se u zadnji čas da trebaš tekst za web stranicu ili prijevod. Očekuješ od osobe ili tvrtke isporuku teksta za dva dana.

Moram ti reći kako je to zaista jako kratak rok. Kako nisi jedini klijent svom izvršitelju usluge, to znači da će osoba pisati ili lektorirati tvoj tekst možda u kasnim noćnim satima. Ili pod pauzom. Možda premorena od tko zna čega. Možda neće imati dovoljno kreativnosti jer će biti pod pritiskom roka. A niti cijena prijevoda ili pisanja teksta u takvim slučajevima nije jednaka.

Sve sami minusi za tebe, zar ne?

Drugi slučaj je onaj kada se tražitelj usluge krene pregovarati oko cijena. Naravno, cjenkanja su ponekad opravdana, kada je cijena zaista visoka ili ako naručuješ više usluga pa opravdano tražiš kakav popust na količinu.

No, imaj u vidu kako mala cijena znači i manje zalaganja za kvalitetu usluge, ali i rok isporuke. Jednostavno, spomenute jedinice cijena-kvaliteta-brzina nisu najbolji prijatelji i ne idu zajedno. Jedan uvijek bude crna ovca.

Kakva su pravila u Pisalici?

Zbog prirode posla, mi smo se odlučili za dužu verziju kartice od 1.800 znakova, a rok pisanja tekstova prvenstveno ovisi o veličini projekta, no najčešće je to 5 do 7 radnih dana.

Ako želiš da napravimo procjenu broja kartica za tvoj projekt u nastanku, slobodno nam se javi bez obaveze 😉

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".