Otvorili STIR UP coworking prostor u Zaboku, a sada imaju stanare i iz Zagreba. A to je tek početak…

pisalica-stirup-coworking

Otvorili STIR UP coworking prostor u Zaboku, a sada imaju stanare i iz Zagreba. A to je tek početak…

Otvorili STIR UP coworking prostor u Zaboku, a sada imaju stanare i iz Zagreba. A to je tek početak… 1200 650 Pisalica

Zamisli da radiš na mjestu koje te svaki dan inspirira. Mjesto koje ti ne pruža samo stol i stolicu, već potpunu slobodu rada. Mjesto gdje ćeš upoznati sjajne ljude i razviti nove super cool ideje.  

Riječi su ovo Božidara Petrineca koji je s dugogodišnjim frendom Goranom pokrenuo coworking prostor u Zaboku. Osim osnivača, njihov mali, ali vrijedan tim čini još sjajna community managerica Ana. Međutim, kaže Božidar, imaju i dosta vanjskih suradnika s kojima surađuju na različitim projektima.

Imali smo nekoliko povoda za razgovor s Božidarom. S jedne strane, željeli smo vam približiti ideju coworking prostora. S druge, ugodno smo iznenađeni (op.a. da ne kažem fascinirani) idejom i hrabrošću da jedno takvo mjesto, odnosno kultura rada, odlično funkcionira izvan velikog grada. Imamo i treći razlog, a taj je predstaviti vam otkačene kreativce u punom pogonu, kojima niti jedna ideja nije neostvariva i koji su savršeni primjer toga da se može uspjeti i u – Hrvatskoj.

PISALICA: Coworking centri nešto su sasvim normalno u inozemstvu, dok su kod nas počeli nicati tek u posljednjih pet godina, uglavnom u Zagrebu. Kako to da ste ti i kolega odlučili otvoriti jedan u – Zaboku? 🙂

BOŽIDAR: Ideja otvaranja coworking prostora motala mi se po glavi negdje od 2017., kada sam prvi put posjetio jedan coworking prostor i to HUB385 koji često održava zanimljive radionice i evente. Obzirom da živim u Zagorju, na sve te radionice i evente morao sam znači odlaziti u ZG ili ostati na njima nakon posla. I tako mi je sinula ideja zašto tako nešto ne bi uspjelo i kod mene, u mojem kraju.

S obzirom na to da projekt pokretanja coworking prostora i sve povezano s time nije baš lagan zadatak i puno je tu rada, a kako je sve lakše napraviti kada imaš pomoć, svoju ideju sam prezentirao Goranu kojem se također svidjela ideja. I eto, otvorili firmu i krenuli stvarati coworking prostor. Spojili smo naše sposobnosti, njegovu sposobnost uređivanja prostora (tehničkih detalja) te moju, rekli bismo, kreativnu sposobnost 🙂 stvaranje coworking zajednice, organiziranja događaja, radionica… Mislim da je upravo cijeli smisao tog coworking koncepta upravo timski rad.

PISALICA: Kako nas čita puno poduzetnica i poduzetnika, moramo te pitati, koja je prednost coworking prostora naspram iznajmljivanja ureda ili rada u nekom od Tehnoloških parkova?

BOŽIDAR: Prva je prednost networking. Coworking prostori idealno su mjesto koje će ti omogućiti da proširiš svoju poslovnu mrežu, dobiješ nove klijente, dogovoriš poslovne suradnje.

Potom, financijska ušteda. Coworking prostori nude različite pakete koji su u odnosu na klasični najam ureda puno povoljni. Ti za cijenu najma klasičnog ureda u coworking prostoru dobiješ sve što ti je potrebno (internet, uredsku opremu, održavanje prostora, kavu, čaj, u STIR UP i pivicu :), sve to neograničeno i besplatno).

Tu bi dodao kao veliku prednost uštedu vremena, jer u coworking prostoru sve ti je osigurano, nemaš brige tko će počistiti prostor, tko će zvati IT stručnjaka kada ti pukne veza, nema plaćanja režija, odlazaka u trgovinu da bi se kupila kava… Samo plug-in and work.

javna-nabava
Radionica javne nabave
radionica-stirup
Uvodna radionica robotike za djecu

PISALICA: No STIR UP coworking daleko je više od iznajmljivanja radnog mjesta i/ili iznajmljivanja adrese za sjedište poduzeća. Što sve od dodatnog sadržaja nudi STIR UP?

BOŽIDAR: Da, daleko više od iznajmljivanja radnom mjesta ili adrese za sjedište firme. Prvo, htio bi spomenuti naše radionice robotike i programiranja za djecu osnovnoškolske dobi. Tijekom protekle školske godine kroz naše radionice robotike i programiranja bilo je uključeno više od 30 djece s cijelog područja Krapinsko-zagorske županije.

Uz robotike u suradnji s OMart kreativne usluge, redovito su se održavale likovne radionice za djecu u koje je bilo uključeno 20-ak djece.

Kao posebnu našu uslugu spomenuo bih također edukacije iz javne nabave, gdje se STIR UP istaknuo kao ovlašteni nositelj Programa u području javne nabave.

Redovito smo održavali radionice iz područja marketinga, organizacije vremena i drugih tema. Naravno tu nam je i uskočila jako dobra Pisalica :).

Također imali smo dosta usluga najma prostora za različite evente i edukacije. Izdvojio bih Poduzetnički centar Krapinsko-zagroske županije s kojima imamo sjajnu suradnju i  koji je održao nekoliko odličnih predavanja za poduzetnike.

Cijelu našu priču prepoznali su i mnogi drugi pa nam često dolaze u posjetu, kao Srednja škola Zabok, čiji su učenici upravo kod nas saznali što je to coworking te koje su prednosti rada u coworking prostoru.

PISALICA: No kada je sve konačno nekako „sjelo na svoje mjesto“, stigla je korona. Kako se vi uspijevate boriti s izazovima koje je donijela i koliko se korona odrazila na održavanje raznih radionica i predavanja u coworking prostoru?

BOŽIDAR: Dobro pitanje. Točno pred koronu, mogli smo reći kako je sve konačno sjelo na svoje mjesto. Međutim, korona nam je dosta poremetila planove. Dobar dio naše coworking zajednice čine IT firme. Trenutno je trend da IT firme rade remote od kuće. Vidjet ćemo kako će stvari dalje ići. Isto tako puno slabije održavaju se radionice i eventi. Putem naših socijalnih medija trudimo se što više biti aktivni s korisnim savjetima za naše članove i sve ostale zainteresirane za coworking zajednicu. Redovito smo u kontaktu sa našim članovima. Bez obzira na trenutnu situaciju i dalje samo pozitiva.

PISALICA: Da ste drugačiji, otkačeni i inovativni govori vam u prilog i to da je STIR UP jedini coworking prostor na domaćem terenu u kojem se može plaćati kriptovalutama. Možeš li nam to još malo pojasniti?

BOŽIDAR: Da, malo smo posebni (smijeh). STIR UP nije baš uobičajen coworking prostor. Cilj nam je unaprijediti sve mogućnosti koje coworking prostor može ponuditi svojim članovima. Možemo se pohvaliti kako smo trenutno jedini coworking prostor u Hrvatskoj koji svojim članovima omogućuje plaćanje u kriptovalutama. S ciljem razvijanja naših usluga, htjeli smo našim članovima pružati što veću fleksibilnost, ne samo što se tiče najma radnog mjesta, već i plaćanja. Stoga smo uveli mogućnost plaćanja kriptovaluta i to putem PAYCEK-a. Vjerujem, kako su kriptovalute budućnost, kao i samo tehnologija u pozadini njih poznata kao blockchain.

PISALICA: Koliko se poduzeća kod vas okrene mjesečno i ima li neki stanar kojeg bi rado izdvojio jer se njime onako, baš jako ponosite?

BOŽIDAR: Ne bih nikoga izdvajao, sa svim našim članovima smo izrazito ponosni. Neki od naših članova su: ekipa iz Bornfigta, potom dečki iz digitalne agencije Affiliate. Dosta nam je porastao broj firmi koje su se odlučile za našu uslugu virtualnog ureda, pogotovo u vrijeme korone.

skola-stirup
Srednja škola Zabok u posjeti STIR UP-u

PISALICA: Zahvaljujući poznanstvima s IT poduzećima prepoznali ste još jednu priliku na tržištu – pokrenuli ste web trgovinu s pouzdanim HI-TECH proizvodima STIRLINE. Koja priča stoji iza te web trgovine?

BOŽIDAR: Možda najbolja priča :). Pokretanje web shopa s HI-TECH proizvodima dugo je bila u planu, čak i prije samog pokretanja našeg coworking prostara. Htjeli smo spojiti te dvije stvari te našim članovima ponuditi dodatne pogodnosti. Jedna od naša novina uskoro će biti besplatno korištenje električnog romobila za naše članove  kada idu po hambi ili na cugu.

Kako je došla korona, tako smo mi odlučili požuriti cijelu priču s web shopom. I tako nastao je novi naš brand poznat kao STIRLINE. Cilj je uzburkati HI-TECH tržište i ponuditi jedinstvenu ponudu gadgeta kao što su mobiteli, pametni satovi, narukvice, slušalice i ostale smart things. Uz sjajnu ponudu od nedavno putem našeg web shopa nudimo i mogućnost najma IT opreme.  Ono što karakterizira STIRLINE jesu pristupačnost, sjajna podrška i otkačena ekipa.

PISALICA: Budući da stalno iznenađujete s nečime novim, moram pitati – koji su planovi za budućnost? Razmišljate li već o nekim novim idejama i poduzetničkim poduhvatima ili ćete ovo ljeto ipak iskoristiti da se STIR UP ekipa konačno malo i odmori? 🙂

BOŽIDAR: Ideje stalno naviru i ono što ti mogu reći, očekujte neviđeno. Ostat ćemo malo tajnoviti i UZBURKATI vaše misli :). Naravno, naći ćemo malo vremena i za odmor. Ponekad treba malo stati, uzeti kratak predah kako bi se pripremili za nove stvari.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?