Saznajte kako Googleu ne stati na žulj – SEO optimizacija za tražilice, 1. dio

seo-optimizacija-za-trazilice

Saznajte kako Googleu ne stati na žulj – SEO optimizacija za tražilice, 1. dio

Saznajte kako Googleu ne stati na žulj – SEO optimizacija za tražilice, 1. dio 1200 650 Pisalica

Optimizacija za tražilice ili kako se još naziva SEO optimizacija često predstavlja pravi izazov, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da Google redovito mijenja algoritme za rangiranje web stranica.

No treba odmah u početku biti oprezan i napomenuti kako je dobar SEO više od samog rangiranja stranica i zahtijeva izradu strategije koja u praksi, dugoročno daje najbolje rezultate. Drugim riječima, ključ uspjeha za što bolji položaj na tražilicama jest optimizirana i redovito održavana stranica, a objavljeni sadržaj treba biti svjež, jedinstven i relevantan.

Budući da je ova tema nešto kompleksnija, u nastavku vam donosimo prvih 10 koraka za svladavanje SEO optimizacije. Pa krenimo redom.  😊

Optimizirajte Title i Meta Description

Prva stvar koju korisnik vidi kada upiše ključnu riječ u Google tražilicu je Snippet (izraz koji Amerikanci koriste za manji komad teksta), a on se sastoji od:

Naslov utječe na rangiranje za odabrane ključne riječi. On treba biti kratak, jasan i precizan (sjetite se formule KISS). Koristite ključne riječi za koje se želite rangirati, ali pazite da ne prekoračite 50-60 znakova jer će vam u protivnom Google skratiti naslov, a time i promet na stranicu. Također, provjerite imate li naslove na svim stranicama.

Iako opis ne utječe direktno na pozicioniranje u Google tražilici, utječe na klikabilnost vašeg Pagea. Jasno iskomunicirajte vrijednosti koju korisnik može dobiti klikanjem na vašu stranicu i svakako dodajte poziv na akciju (engl. call to action). I ovdje je važna dužina pa pazite da opis ne sadrži više od 160 znakova s prazninama. 

meta-description

Koristite ALT TAG-ove kod optimizacije fotografija

ALT TAG-ovi se prikazuju u slučaju da se fotografija iz nekog razloga ne može učitati ili prikazati na webu. Tražilice ne mogu vidjeti fotografiju, ali mogu čitati tekst i zato je u ALT TAG-ovima bitno opisati što se nalazi na objavljenoj fotografiji. Također, i u opisima fotografija je važno koristiti ključne riječi.

Provjerite i ispravite broken links (error 404)

Ako korisnik klikne na link koji se više ne nalazi na serveru, otvorit će mu se stranica na kojoj piše error code 404. Ovaj problem se pojavi kada link do odredišne stranice (engl. landing page) koji se nalazi na web stranici više ne postoji.

Svoju web stranicu redovite provjeravajte, a za preusmjeravanje na ispravan link koristite 301 redirekcije. Postoji nekoliko dobrih alata pomoću kojih možete provjeriti u kakvom je stanju vaša stranica, a neki od njih su Online Broken Link Checker, Dead Link Checker i Online Website Link Checker

Pojednostavite si život, ali i strukturu URL-ova

To znači da bi bilo dobro organizirati sadržaj tako da struktura URL-a prati neki logički slijed, jer ih korisnici koriste kao kartu lokacije unutar vaše web stranice. Što je URL struktura kraća i jasnija, brže se dolazi do željene destinacije pa samim time i Googleovi botovi brže indeksiraju vaš sadržaj.

URL-ovi do 74 znakova se na Google tražilici u potpunosti prikazuju i što su kraći, lakše ih je zapamtiti. Dakle, win-win kombinacija. Provjerite svoje URL-ove i skratite put do željene destinacije na najviše 4 klika.

optimizacija-za-trazilice

Povežite sadržaj internim linkovima

Pomoću internih linkova (onpage optimizacije) možete olakšati Googleovim botovima indeksiranje web stranice te im pravilnom strukturom pokazati koje su stranice najbitnije. Homepage je svakako glavna i najjača stranica koja preko internih linkova i navigacijskih menija treba pravilno raspodijeliti promet na ostale podstranice.

Googleovi botovi indeksiraju stranice od linka do linka pa ako vaša stranica nema poveznice s nijednom drugom, botovi će biti prisiljeni zaustaviti „crawl“. To znači muku za vašu web stranicu jer stranica neće biti indeksirana. Također vam savjetujemo da maknete sve linkove koji vode na neispravne i nedostupne stranice.

Koristite ključne riječi kod linkanja sadržaja (anchor text)

Anchor text je tekst koji na sebi ima link. Umjesto da stavljate cijeli odlomak u link, vežite ga za jednu ili više relevantnih ključnih riječi. Koristite tekst da bi korisnici znali kamo ga linkom vodite.

Jasnoća i preciznost ovdje su „must have“, a sadržaj iza linka neka doista podupire riječi koje su navedene. Pokušajte izbjeći stavljanje anchor texta na tekst koji glasi „klikni ovdje“, „želim više“, već radije koristite ključne riječi.

optimizacija-za-trazilice

Poboljšajte pristupačnost stranice (sitemap.xml)

Ponekad je moguće pomoći Googleu da web stranica radi bolje, pa ako imate tu mogućnost, svakako je iskoristite. Pristupačnost web stranici možete poboljšati tako da podnesete (engl. submit) sitemapu Search Consoli.

Kako bi vam što bolje predočili o čemu se radi, zamislite sitemapu kao kartu svih URL-ova i meta podataka na svojoj web stranici. Ona je, kao takva, potrebna Google botovima kao pomoć kod indeksiranja stranica.

Sitemap.xml file se može stvoriti pomoću sitemap generatora ili pluginova kod različitih CMS-ova. Nakon kreiranja, sitemap.xml treba podnijeti Search Consoli gdje Google provjerava ispravnost podataka.

Također vam savjetujemo da uvijek provjerite svoju sitemapu nakon većih promjena URL-ova ili sadržaja.

Recite Googleu što želite indeksirati (robots.txt)

Robots.txt je tekstualna datoteka koja tražilici daje nalog što će na web stranici biti skenirano, a što ne. Svaki Googleov bot mora prvo ući u robots.txt datoteku prije negoli krene skenirati. Tako tražilici dajete do znanja koji vam je sadržaj bitan, a koji nije, odnosno za koji sadržaj ne želite da bude indeksiran.

Nakon kreiranja, robots.txt datoteku spremite u root direktorij vaše web stranice. Provjerite da bitan sadržaj nije izuzet od skeniranja, a time i indeksiranja od strane Googleovih botova.

Važna je i urednost i preglednost web stranice

Korisničko iskustvo (engl. user experience) uvijek mora biti na prvome mjestu, baš kao što  kupac u trgovini uvijek mora biti u pravu. Naime, navigacija s dobrom strukturom uvelike olakšava kretanje web stranicom. Duže zadržavanje korisnika na vašoj stranici može pomoći kod rangiranja na Googleu.

Anchor text je dobro koristiti u sadržaju jer tražilici omogućuje lakše razumijevanje landing pagea na koji ih vodimo. Kod većih stranica s puno sadržaja, koristite Breadcrumb (mrvice kruha) navigaciju za bolji pregled. To je sekundarna navigacija koja u svakom trenutku prikazuje trenutnu lokaciju korisnika na stranici te samim time olakšava kretanje.

Ubrzajte web stranicu do razine rakete

Istina je takva da korisnici ne mogu dugo čekati učitavanje web stranice jer jedni to jednostavno ne žele, a drugi ne mogu jer im je slabi fokus na bilo što (sindrom poznat kao sindrom zlatne ribice).

Samim time brzina učitavanja jako je bitna za rangiranje na tražilici. Još je bitnije vrijeme učitavanja na mobilnim uređajima, s obzirom na različite brzine prometa podataka te na to da više od 70% korisnika mobitela internetski sadržaj svakodnevno pretražuje putem te pametne stvarčice.

PageSpeed i GTmetrix samo su neki od alata pomoću kojih možete provjeriti brzinu svoje web stranice, kao i probleme vezane za učitavanje sadržaja.

Otkrijte koje se stranice sporo učitavaju i što je uzrok tome. Rad stranice najčešće usporavaju fotografije velikih formata. No, to nije uvijek glavni razlog.

Čestitamo na strpljenju kroz put zvan SEO! Zapnete li u nekom trenutku ili trebate pomoć oko SEO optimizacije, slobodno nam se javite. 😉

Primajte naše edukativne članke


Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?