Što je to siromašni sadržaj i kakve veze ima sa SEO optimizacijom?

Ah, te tražilice. Učinite jedan korak ka boljem rangiranju, a već vas iza ugla čeka drugi pa treći. I kad mislite da ste učinili apsolutno sve po tom pitanju, pojavi se još “samo jedan” zadatak koji biste trebali učiniti želite li biti među onim pobjednicima na tronu (čitajte: među najbolje rangiranima na tražilicama).

Jasno nam je da tu ima puno posla i da vam je vjerojatno već dosta svega.
No možda je baš ovaj korak onaj koji vas dijeli od rudnika prepunog dijamanata. Zato, ostanite s nama i saznajte kako prepoznati siromašan sadržaj na web stranici te kako ga „obogatiti“ i pomoći potencijalnim kupcima da vas lakše pronađu.

Što mislimo kad kažemo siromašan sadržaj na web stranici?

Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Siromašan sadržaj je onaj koji nema internih linkova na drugi sadržaj na web stranici. Odnosno, članci ili podstranice na web stranici nisu međusobno povezani.

Zašto je to važno za tražilice?

Kako bi rangirale sadržaj, tražilice moraju nešto znati o tom sadržaju. One slijede te interne linkove i spremaju sav sadržaj stranica u svoj indeks. Ako vaše stranice ili članci nemaju internih linkova, tražilice će ih smatrati manje važnima te ih neće dobro rangirati.

Postoji li neki članak koji vam je važan, to trebate jasno objasniti tražilicama. I zato na taj članak trebate staviti link iz nekog drugog (sličnog) sadržaja.

Čak kada je neki sadržaj već povezan s početnom stranicom ili stranicom s kategorijama, to se još uvijek smatra siromašnim sadržajem. Logika je jednostavna. Takav sadržaj ne pruža korisnicima toliku vrijednost kao, primjerice, edukativni članak.

Napišete li novi članak na blogu, objavite ga i zaboravite na njega, vjerojatno ga više nećete povezati sa starijim člancima. Je li to loše, ovisi o važnosti tog članka. Definitivno je loše želite li da ga tražilice dobro rangiraju i potencijalni kupci lakše pronađu. Upravo će to interno linkanje na članke koji generiraju mnogo prometa, pomoći tražilicama i vašoj publici da stignu do članka.

https://www.instagram.com/p/BwmXFR-nLtI/?utm_source=ig_web_copy_link

Gdje i kako provjeriti imate li na web stranici siromašan sadržaj?

Koristite li WordPress platformu, do siromašnog sadržaja jednostavno možete doći imate li instaliran Yoast SEO premium. Kada kliknete na pregled svih postova, u gornjoj alatnoj traci nalazi se „Orphaned content“. Klikom na tu opciju izlistat će se svi članci koji nemaju internih linkova na druge članke.

siromasni-sadrzaj-SEO

Izvor: yoast.com

Odlična vijest je da ćete redovito primati i obavijesti na nadzornoj ploči u slučaju da vaša web stranica ima siromašni sadržaj.

nadzorna-ploca-Yoast-SEO

Izvor: yoast.com

Još jedna napomena. Za neke članke nije važno ako su siromašni. Primjerice, radi li se o članku koji najavljuje neki događaj i koji nakon što događaj prođe neće imati nikakvu vrijednost.

Dakle, siromašan sadržaj je onaj koji nema internih linkova na drugi sadržaj na web stranici. Pomoću Yoast SEO premium značajke možete jednostavno provjeriti koje su to stranice i članci bez internih linkova i, naravno, dodati ih.

Ako negdje zapnete, mi smo tu i rado ćemo vam pomoći. 😊