Restriktivne mjere za organizaciju evenata popuštaju, ali ostaje pitanje sigurnosti na većim okupljanjima

event-industrija-korona

Restriktivne mjere za organizaciju evenata popuštaju, ali ostaje pitanje sigurnosti na većim okupljanjima

Restriktivne mjere za organizaciju evenata popuštaju, ali ostaje pitanje sigurnosti na većim okupljanjima 1200 650 Pisalica

Kasno proljeće i početak jeseni obično obiluju raznim događajima, poput edukacija, konferencija, ali i otvorenja raznih prostora. No umjesto da se nalazimo u tom jeku raznih događaja, proljeće 2020. pamtit ćemo po odluci Civilnog stožera da se ista – odgode.

Dva i pol mjeseca nakon dolaska korone u Hrvatsku i zastoja cjelokupnog domaćeg, ali i svjetskog gospodarstva, život se konačno počeo vraćati u normalu. O tome koliko je nova normala drugačija od one koju smo imali prije krize te kako se event agencije bore na tržištu za svoje preživljavanje, ispričat će vam naše dvije govornice: Martina Rakić iz Weddings in Croatia i Tihana Ratkajec iz Edizajna.

Pisalica: Draga Tihana, o koroni ste nedavno napisali, citirat ću: „I kada me je stresla, presjekla, opekla, zabila mi nož u srce i još s njim napravila nekoliko krugova da je dobro osjetim, pustila sam i suzu, i dobila još nekoliko tisuća sijedih i znojila se tokom noći i budila u 3.10, pa u 4.20, pa u 6, pa se onda više nisam budila jer sam odlučila ustati i reći si da je ipak novi dan i da će sve to proći.“ Je li zaista toliko gadno?

Tihana: U proteklih 15 godina od kada imam vlastitu agenciju za organizaciju događanja, bilo je padova i uspona, ali nikada se nisam osjećala toliko bespomoćno i slomljeno kao kada nam je stigla korona. Događanja su se počela otkazivati i odgađati svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, pozivi i mailovi klijenata da nažalost moraju otkazati sve planirane evente zbog sigurnosti, su postali svakodnevica već krajem veljače, a onda i službena odluka stožera o zabrani rada i okupljanja sredinom ožujka  bila je poput beskonačno visokog zida koji se spustio ispred nas i koji nismo mogli ni preskočiti, ni zaobići, niti probiti.

Kao i velikoj većini kolega u svim sferama event industrije i turizma, prihodi su nam pali na nulu, fiksni troškovi poslovanja su naravno bili tu, stizali su i računi za investicije za koje smo se odlučili krajem 2019. Većinu nas je mučilo i muči i dalje koliko će trajati ta stagnacija.  Iako su sada mjere popustile i dozvoljene su organizacije događanja većina korporativnih događanja prebačena je na jesenske termine.

edizajn-organizacija-dogadjanja
Izvor: Arhiva Edizajna
Pisalica: Martina, pred nama su mjeseci kada bi trebalo biti najviše vjenčanja u godini, a vi se u Weddings in Croatia bavite organizacijom vjenčanja, isključivo za strance. Je li sezona vjenčanja za ljeto 2020. skroz propala ili ima nade? Odgađaju li mladenci ili otkazuju vjenčanja? Koje nove datume uzimaju?

Martina: Gledano iz kuta agencije Weddings in Croatia, naša ovogodišnja vjenčanja su prebačena na 2021. godinu. S obzirom da surađujemo isključivo s parovima iz inozemstva, krajem travnja smo donijele internu odluku da mladencima sugeriramo odgodu vjenčanja.

Jer iako restriktivne mjere po pitanju ograničenja na okupljanjima/eventima popuštaju, ostaje pitanje hoće li se ljudi osjećati dovoljno sigurno odlaziti na veća okupljanja, pa tako i vjenčanja s većim brojem uzvanika.

Situacija  za jesen zato je i dalje neizvjesna. A kako je strancima destinacijsko vjenčanje i svojevrstan odmor, vjenčanja su prebačena na otprilike isti datum, ali iduće godine. Svima, i mladencima i profesionalcima iz industrije vjenčanja, je u interesu da se vjenčanja ne otkazuju. Iz tog smo razloga pokrenule akciju #postponedontcancel, odnosno #odgodineotkazuj i zaista možemo reći da ni jedni od naših mladenaca nisu u potpunosti otkazali svoje planirano vjenčanje.

martina-rakic-intervju-pisalica
Autor: Mihoci Studios
Pisalica: Jeste li zadovoljne reakcijama Vlade, jeste li se uključile u rad udruge Glas poduzetnika i inicijativu vezanu za spašavanje event managementa u Hrvatskoj? Što se, prema vašem mišljenju, moglo i trebalo drugačije?

Tihana: Pomoć Vlade u obliku potpore za isplatu plaća djelatnicima, otpis plaćanja doprinosa za djelatnosti kojima je pad prometa veći od 50% te odgoda plaćanja određenih poreza svakako su nam svima pomogle i smanjile mjesečne troškove i zaduživanja u mjesecima potpunog pada prihoda.

Udruga Glas poduzetnika koju smo podržavali od samog početka i čiji smo član, učinila je zaista mnogo za sve poduzetnike i djelatnosti svojim radom, konzultacijama, podrškom, savjetovanjima. Oni su kao brižna  „mama“ svima nama koja neće pustiti svoju djecu da budu gladna i bosa, nego nesebično daju svoj maksimum za boljitak svakog poduzetnika u Hrvatskoj. UGP je jedna od pozitivnih stvari koje nam je donijela korona.

Jako je teško dati odgovor na pitanje što se moglo i trebalo drugačije napraviti. Jako sam sretna što ne poznam nikoga tko je bio obolio od korone i što smo u Hrvatskoj imali „samo“ oko 2250 zaraženih i vrlo mali broj umrlih naspram ostalih zemalja. Ali s druge strane svi smo svjesni da se država jako zadužila, da će taj dug otplaćivati djeca naše djece, i da nas čekaju teške posljedice poput povećane stope nezaposlenosti, zatvaranja poduzeća i obrta i depresije stanovništva.

Martina: Ono što smo dobili od Vlade nam je, naravno, bila slamka spasa, ako uzmemo u obzir da je gotovo preko noći sve stalo. No pitamo se, što će biti dalje jer ovo dosad doneseno nije jednostavno dovoljno da event industrija opstane. Trenutno se radi na produljenju mjera za očuvanje radnih mjesta u event industriji i nadamo se produljenju istih tijekom ljetnih mjeseci. Osim toga, očekujemo informaciju o novim zajmovi kroz HBOR i HAMAG.

Mi smo se također uključili u radnu skupinu za evente koju je oformila udruga Glas poduzetnika. Riječ je zapravo o FB grupi zatvorenog tipa, a članovi su isključivo poduzetnici čija egzistencija ovisi o vjenčanjima, festivalima, koncertima… Cilj grupe je zajedničko kreiranja zahtjeva prema Vladi, kako bi se ovoj branši olakšalo poslovanje u ovoj situaciji.

Cijela event industrija je posebno pogođena, jer su eventi među prvima zatvoreni i zadnji će se otvoriti. Primjerice, kada se radi o klasičnoj sezoni vjenčanja tijekom proljeća i ljeta, ako se ovogodišnja vjenčanja odgode i/ili otkažu, znači da su određeni subjekti bez prohoda od 10/2019 do 04/2021. Potencijalna opasnost je da se „preskoči“ cijela jedna godina. Osim pisanih zahtjeva prema Vladi i sastanaka, Udruga je organizirala i prosvjed.

Rezultat svega toga je novi paket mjera za lipanj, u koju su uključeni „organizatori kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatori sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja“.

organizacija-vjencanja-princezahr
Autor: Mihoci Studios
Pisalica: Ipak, shvatila sam da ne planirate odustati. Jasno, mi poduzetnici ipak ne odustajemo tako lako J. Zato pitam, što je korona pozitivno donijela vama (poslovno i privatno) te jeste li promijenili možda pogled na svoje poslovanje?

Martina: Osim agencije Weddings in Croatia, istovremeno smo pokrenuli i brand, odnosno akademiju Organizator vjenčanja koja je verificirana od strane Ministarstva, što znači da se zanimanje upisuje u radnu knjižicu. To je projekt kojim se zbog prirode posla inače bavimo na jesen, po završetku sezone vjenčanja, a ove ćemo godine vjerojatno otvoriti više termina.

Kada je korona stigla i u Hrvatsku, pokrenuli smo i Facebook grupu Vjenčanje u doba korone – savjeti za organizatore i dobavljače te panel na istu temu, čija videa možete pregledati na YouTube kanalu Organizator vjenčanja. Ideja je bila da na neki način ujedinimo sudionike na tržištu vjenčanja i međusobno si pomagali razmjenom iskustva. Ono što nas jako veseli jest vidjeti da svi sudionici nesebično dijele svoje bogato iskustvo i primjere iz prakse, što je od neprocjenjive koristi ne samo za nove kolege na tržištu, već i iskusne profesionalce. Zbog dobrih reakcija, planiramo i dalje nastaviti s ovim aktivnostima, što znači da se slušamo/gledamo i nakon stišavanja situacije s koronom.

Kako uvijek volimo istaknuti #zajednosmojaci. Nalazimo se u izazovnoj situaciji, situaciji bez presedana kakva se događa jednom (ili nijednom) u životu pojedinca. Vjerujemo da zajednički možemo prebroditi ovu krizu. Vjerujemo u zajedništvo i nesebično dijeljenje znanja i iskustva!

edizajn-tim-organizacija
Izvor: Arhiva Edizajna

Tihana: Odustajanje ne dolazi u obzir! Na meni je dvostrana odgovornost, s jedne strane su tu odani zaposlenici koji isto svojim radom i idejama pomažu da preživimo ovo krizno razdoblje,  s druge strane, tu su vjerni klijenti koji su korisnici naših usluga i koji nam uvijek daju puno povjerenje prilikom planiranja i organizacije njihovih događanja.

Pozitivne strane korone sam osjetila ipak puno više u privatnom životu nego u poslovnom. Kada mi je sin rekao da nikada nije toliko puno vremena proveo sa mnom kao za vrijeme karantene, shvatila sam da treba iskoristiti situaciju „ostani doma“ za nadoknađivanje propuštenog vremena sa najdražima. I za čišćenje, preslagivanje, uređenje i inventuru svih onih stvari za koje si često kažemo da ćemo ih napraviti jednom kada budemo imali vremena. Tu mislim podjednako i na fizičke stvari i na psihološku inventuru sebe.

Uvijek sam poslovala na način da sam bila jako oprezna sa financijama, da se treba jako truditi izvesti događanja bez grešaka kako bi klijenti uvijek bili zadovoljni, da sam korektna prema svim zaposlenicima i vanjskim suradnicima. Iako svi pričaju da budućnost i spas event industrije leže u  virtualnim događanjima, nas ne vidim u tome.

Mi kao organizatori želimo osjetiti i vidjeti onu krajnju sreću i zadovoljstvo na eventu kada DJ baš nekoga pogodi pjesmom koju je upravo pustio, kada catering oduševi novom delicijom, kada se svima svidi vino koje se poslužuje, kada dijete kojem je naša facepainterica oslikala lice kaže mami da želi doći k njoj i sutra, kada su po završetku team buildinga svi zaposlenici nasmijani i prepričavaju doživljaje o sportskim aktivnostima koje su isprobali ili o tome kako je direktor zapjevao na karaokama. Taj osjećaj kod nas event managera, ali i kod krajnjih korisnika teško ćemo postići virtualnim eventima. Optimistična sam i vjerujem da ćemo se s vremenom vratiti na klasične društvene evente. Kako sam ljubitelj prirode, završila bih intervju jednim citatom: “Kada završi cesta, ima staza. Možda ti šumom bude i ljepše.“

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?