Kako prilagoditi poruku i oglašavanje za različite generacije

Dok naše bake i djedovi neprestano ponavljaju kako je bilo lijepo i kvalitetno živjeti za vrijeme Druga Tita, naši roditelji tu istu generaciju često okrivljavaju što se Hrvatska spotaknula o bananu.

S treće strane imamo generacije mladih koje cijela ova politička afera ne zanima već su posvećeni tome tko će snimiti bolji video za YouTube i imati više followera na Instagramu.

Opće ludilo ili (samo) sraz generacija?

Sraz generacija postoji i u oglašavanju

A znaš li kako se zove? Sigurna sam da znaš.

TARGETIRANJE.

Opće je poznato da su razne dobne skupine različite i kada želimo prodati određeni proizvod ili uslugu, razmislit ćemo kojoj je ciljanoj skupini namijenjen i kako ćemo komunicirati prema istima.

Ono što je veći problem je nepoznavanje određenih dobnih skupina pa uopće nemamo ideje kako im pristupiti.

Srećom, FRACTL je radio istraživanje na uzorku od 1.200 osoba triju različitih generacija,

Milenijalaca, Generacije X i Baby Boomersa, o vrstama sadržaja koji konzumiraju i kad ga konzumiraju.

Detalji su u nastavku 😉.

Za početak, držimo se osnovnih pravila targetiranja

Neka pravila nisu uklesana u kamen, ali jako dobro znamo kada i zašto ih koristimo.

Kod targetiranja imamo tri takve vertikale koje su „must have“ ako želimo doći do određene skupine. A želimo.

1. Različite generacije = Različita područja interesa

MILENIJALCI (rođeni 1977-1995) nešto su više angažirani od Generacije X i Baby Boomersa, a zanimaju ih tri područja: zabava, tehnologija i obrazovanje.

BABY BOOMERS (rođeni 1946-1964) je generacija koja čita i traži sadržaj u znanstvenim i novinskim radovima znatno više od bilo koje druge generacije.

GENERACIJA X (rođeni 1965-1976) uključeni su u pet vertikala: životni stil, financije, putovanja, poslovanje i automobilska industrija.

Nakon što se odlučiš za određenu generaciju i prilagodiš joj područje interesa, vrijeme je za korak dalje – odabir formata sadržaja i izradu sadržaja.

3. Video je trenutno najzanimljiviji format sadržaja

Želiš li isti video plasirati svim generacijama, onda neka svakako ne bude duži od 5 minuta. Naime, istraživanje je pokazalo da više od 70% Baby Boomersa preferira video zapise kraće od 5 minuta, dok njih 37% izgubi interes već nakon treće minute.

Što je onda s dužim video zapisima? Samo 20% Milenijalaca i Generacije X preferira video duži od 10 minuta, za razliku od Baby Boomersa kod kojih je postotak dvostruko manji.

rezultati-istrazivanja

Izvor: Frac.tl

Drugi zanimljiv podatak za tebe je da je ovo istraživanje pokazalo članak od 300 riječi kao idealan format za sve spomenute generacije.

Pratiš li informacije o tome što voli Googleov algoritam, lako možeš primijetiti da je članak od 300 riječi već duže vrijeme optimalan po pitanju dužine i povećava optimizaciju tvoje web stranice. Ostale „sitnice“ oko optimizacije svoga weba provjeri u članku o optimizaciji.

3. 80% tvoga uspjeha krije se u naslovima

Podaci koji to potvrđuju su sljedeći: više od 78% svih generacija kaže da je upravo naslov bio glavni filter hoće li pročitati neki članak ili ne.

Iako danas dosta novinara po raznim portalima koristi i nekoliko rečenica za naslove, to ipak dugoročno nije najbolja ideja.

Zašto?
Zato što se u digitalnim vodama naslovi od 45-64 znakova i do 10 riječi smatraju najkvalitetnijima.

Osim naslova, sve tri generacije u istraživanju su se složile da su osim naslova za čitanje teksta još važni tema i naslovna fotografija.
OK, sad su neke stvari ipak jasnije, zar ne?

Prije nego ti pokažem kada je kreirani sadržaj najbolje objaviti javno, dotaknimo se još malo emocija koje čitateljima plasiramo putem sadržaja.

4. Fokusiraj se na pozitivni sadržaj

Često se u savjetima o pisanju sadržaja spominju emocije. Izazovemo li relevantne emocije kod čitatelja, možemo postići čuda.
Izgraditi povjerenje i navesti ga da postane naš najvjerniji slušač, na primjer.

No, što ovo istraživanje kaže o emocijama u sadržaju?
Iako je opće poznato da je Crna kronika najčitanija rubrika, negativne emocije ne prolaze uvijek dobro i ne prolaze dobro kod svih.

Naime, više od 60% svake od generacija koja je sudjelovala u istraživanju jasno je dalo prednost čitanju dobrih pozitivnih vijesti naspram depresivnih priča.

Ako baš idemo u daljnje analize, ovo istraživanje nam sugerira da u našem sadržaju izazivamo što više sljedećih emocija: iznenađenje, čuđenje, divljenje i povjerenje.

I konačno, hajdemo još malo razmotriti koje vrijeme je najbolje za objavu sadržaja prema spomenutim generacijama.
Jedna od najčešćih dvojbi nas content managera, zar ne? 😊

5. Svi vole čitati vikendom, osobito Milenijalci

Generacija X i Baby Boom generacija u više od 35% slučajeva konzumiraju sadržaj između 20:00 sati i ponoći.

Ipak, drugačije je kod Milenijalaca koji su daleko aktivniji vikendima, dok Baby Boomersi vikende posvećuju očito nečem drugom jer ih na internetu nema.

Dokaz je na grafičkom prikazu 😉.

rezultati-istrazivanja

Izvor: Frac.tl

Funkcionira li ovo baš uvijek?

Naravno da ne!
Ovo istraživanje nam je pokazalo trendove, no to ne znači da 100% generacije radi jednako.

Ako možeš, najbolje je svoju ciljanu publiku pitati direktno kada najviše čita i kada želi da joj plasiraš neki sadržaj.

Također, čitaš li malo recenzije na Facebooku ili Googleu, ili pak pomnije pratiš upite koji ti dolaze na mail adresu, dobit ćeš punu vreću zanimljivih tema koje možeš obraditi u svom blogu, a koje će tvoja ciljana publika rado čitati.

I prije nego sada odmagliš s Pisaličinog weba, pripremili smo ti malu pomoć – tabelu koja će ti olakšati praćenje tema za pisanje blog članaka.

Zašto?

Zato što volimo nagraditi one koji izdrže čitanje do kraja 😎

Naravno, tu smo za sve dodatne informacije.

Slobodno nas kontaktiraj