Push&pull strategija pomaže vam da dovedete kupce do svojih proizvoda ili usluga

Konačno ste ostvarili svoj san! Osmislili ste odličan proizvod ili uslugu i krenuli u osvajanje ciljane skupine. Ipak, niste sigurni jeste li odabrali pravi način kako plasirati svoj proizvod ili uslugu?

Pravo je vrijeme da se upoznate s push&pull strategijom! Što je to i kako vam može pomoći kod promocije proizvoda ili usluga, otkrivamo u nastavku. 😊

Što je push&pull strategija i kako funkcionira?

Push&pull strategija ili, po naški, strategija guranja i povlačenja potječe iz upravljanja lancima opskrbe, a zatim su je marketinški stručnjaci prihvatili i prilagodili komunikacijskom kontekstu.

Riječ je o dvjema strategijama koje nam pomažu da proizvod ili uslugu dovedemo do ciljnog tržišta. Temeljna razlika između push&pull strategije je način na koji se pristupa kupcima.

push-pull-strategija

Izvor fotografije: morningscore.io

Push strategija

Ideja push strategije je kroz različite promotivne aktivnosti „gurati“ proizvode kupcu. Drugim riječima, poduzeća različitim promotivnim aktivnostima nude svoje proizvode kupcima koji nisu svjesni postojanja proizvoda niti ga traže. Cilj ove strategije je utjecati na um potrošača i skratiti vrijeme između otkrivanja proizvoda i njegove kupnje.

Kako to postići? Tako što ćete prodavati svoj proizvod u maloprodajnim trgovinama, na sajmovima… Dakle, svoje proizvode ćete direktno nuditi kupcu.

Primjerice, odlazite u maloprodajnu trgovinu po higijenske potrepštine. Prilikom traženja sapuna kojeg redovito koristite, uočili ste neki drugi sličan sapun i odlučili malo više saznati o njemu. Proučili ste etiketu i odlučili uzeti taj sapun. Vi u tom trenutku niste bili svjesni postojanja tog proizvoda niti ste ga tražili.

Pull strategija

Za razliku od push strategije u kojoj kupcima „guramo“ proizvod, cilj pull strategije je „navlačenje“ kupaca da dođu do naših proizvoda ili usluga,odnosno motiviranje kupaca da sami potraže naš proizvod ili uslugu.

Primjerice, napisali ste promotivni članak u kojem opisujete kako vaš proizvod rješava neki problem. Potencijalni kupac se počinje zanimati i za ostale funkcionalnosti proizvoda, provodi određeno vrijeme u doticaju s brendom i postaje kupac. Osim promotivnih članaka, postoje i razni drugi načini kojima se ostvaruje pull strategija, a neke od njih su preporuke usmenim putem i popusti.

Kako i kada koristiti push&pull strategiju?

Proizvođači svoje poslovanje često temelje na push strategiji, odnosno pronalaze distributere za promociju svojih proizvoda. Na primjer, čokoladice poput Marsa i Snickersa se prodaju putem distributera jer bi bilo nemoguće upravljati zahtjevima za kupnju pojedinačnih čokoladica! Takva poduzeća obično imaju velik portfelj proizvoda koje prodaju svojim distributerima. Ova strategija koristi se kada je lojalnost prema brendu niska.

Push strategija najčešće se koristi prilikom uvođenja novog proizvoda ili kada se proizvođač želi istaknuti na prenatrpanom tržištu.

S druge strane, uslužne tvrtke često koriste pull strategiju, odnosno osmisle neku uslugu za koju zatim uvjere svoje kupce kako im je potrebna. Ova strategija koristi se kada je lojalnost prema brendu visoka.

Kada push&pull strategija daje najbolje rezultate?

Hoćete li koristiti push ili pull strategiju, ovisi isključivo o vašem poslovanju i ciljevima koje želite postići.

No za što bolje rezultate, preporučujemo vam korištenje obje strategije. Primjerice, osnovali ste tvrtku i svoje proizvode namjeravate prodavati putem maloprodajnih trgovina.

Osim push strategiji, trebali biste se posvetiti i pull strategiji, odnosno istovremeno „gurati” kupcima proizvode i podizati svijest o brendu. Dakle, jedna strategija ne isključuje drugu, već se međusobno nadopunjuju. Na taj ćete način postići daleko bolje rezultate, nego oslonite li se samo na jednu od spomenutih strategija.

Trebate li pomoć oko promocije svojih proizvoda putem interneta ili društvenih mreža, javite nam se. Jedva čekamo naoštriti svoje pero i svjedočiti još jednoj oglašivačkoj avanturi. 😉